Hlavní navigace

Spouští se projekt QR Faktura, usnadní účetnictví i vyplnění kontrolního hlášení

17. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek.
Převod papírových faktur do elektronické podoby se zjednodušuje, a to díky standardu QR Faktura. Projekt pomůže i při vyplňování kontrolního hlášení.

Převod papírových faktur do elektronické podoby by měl zjednodušit nový projekt Komory daňových poradců ČR nazvaný QR Faktura. Pro používání QR Faktury není třeba žádná registrace nebo licence. Projekt podporují podnikatelské asociace i ministerstvo financí a finanční správa.

QR čtečka poslouží i na faktury

Komora daňových poradců ČR představila před několika dny definitivní podobu projektu QR Faktura. Jedná se o standard formátu navrženého pro přenos a sdílení základních hlavičkových účetních údajů z faktur a jiných účetních či daňových dokladů. Díky němu by se měl snížil počet špatně zadaných údajů a náklady na jejich dohledávání, případně vymáhání. Práce účetní se tak při účtování přijatých faktur může nyní podobat práci pokladní v supermarketu. Základní data z faktury jde automatizovaně pořídit pomocí čtečky QR kódů, přičemž načtené údaje můžete zkontrolovat a případně opravit.

Při návrhu standardu QR Faktury se vycházelo z již zavedené a rozšířené QR Platby a byly plně využity možnosti integrace. Na fakturách tak najdete stále pouze jeden QR kód, který obsahuje jak platební údaje pro zadání bankovního platebního příkazu, tak účetní údaje pro účetní programy. Softwarové firmy již začínají QR Fakturu implementovat do svých ekonomických a účetních programů. Obecně tento projekt vnímáme jako určitou podporu pro zajištění nižší míry chybovosti při pořizování přijatých daňových a účetních dokladů do účetních systémů, komentoval Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství.

skoleni_7_11

Podrobnosti o projektu jsou k dispozici na www.qr-faktura.cz. Pro používání není třeba žádná registrace ani žádná licence, nejedná se totiž o komerční projekt.

QR Faktura pomůže s kontrolním hlášením

QR Faktura může podnikatelům navíc pomoci při vyplňování kontrolního hlášení k DPH, kde jsou největší problémy právě se správně uvedenými čísly faktur. Využití QR Faktury významně přispěje k tomu, aby odběratel reportoval do kontrolního hlášení stejné údaje jako jeho dodavatel. Dojde tak k podstatnému snížení počtu vad kontrolního hlášení jen z důvodu nepřesného přepisu dat a také snížení nákladů na vydávání výzev oběma stranám obchodu k odstranění těchto vad, je přesvědčená Petra Pospíšilová, prezidentka Komory daňových poradců ČR.

Čtěte také: Bezproblémová kontrolní hlášení? Ani omylem, potíží mají plátci hned několik

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).