Stánkaři pod drobnohledem kontrolorů. Poučte se z chyb, které odhalili

31. 7. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stánkoví prodejci ovoce a zeleniny čelí v době léta častým kontrolám ze strany ČOI. Na co se zaměřují a v čem stánkaři nejvíce chybují? Poučte se.

Silnice a veřejná prostranství měst a vesnic jsou teď v době léta v obležení stánkařů, kteří nabízí přebytky ze své úrody. Právě mezi ně vyráží kontroloři České obchodní inspekce. 

Poslední kontrolní akce, která proběhla v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, odhalila celou řadu nedostatků. Z 29 kontrol, které cílily na stánkové prodejce jahod, bylo v 21 případech zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Nejčastější chyby

  • Nevydání dokladu o zakoupení ovoce se všemi stanovenými údaji
  • Používání úředně neověřených vah
  • Neinformování spotřebitele o cenách ovoce a zeleniny v souladu s cenovými předpisy
  • Nesprávné účtování 
  • Nedodržení správné deklarované hmotnosti

Čtěte více: Jak prodávat ve stánku a neporušit zákon

Jak na stánkový prodej v 5 bodech

  1. Zemědělské přebytky lze nabízet i bez živnostenského oprávnění
  2. Na prodej u hlavních tahů je potřeba povolení
  3. Zboží musí být čisté, nepůlené a bez škůdců
  4. Na EET klidně zapomeňte. Více o evidenci tržeb v případě stánkového prodeje čtěte v článku Prodáváte ve stánku? To, kdy se musíte do #EET zapojit, se odvíjí od sortimentu
  5. Do výdělku 30 000 korun se nedaní
Podrobněji k jednotlivým bodům se dočtete v článku: 

Autor článku

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).