Restaurace: Steak bar Kovárna
Lokace: Staroměstské náměstí Praha
Typ: česká kuchyně, grilované speciality
Steak bar Kovárna se nachází přímo na Staroměstském náměstí pod podloubím naproti Staroměstskému orloji. Náměstí jsem obešla jednou dokola, abych zjistila aktuální situaci v místních kavárnách a restauracích. Největší nával turistů byl před Staroměstským orlojem, zbytek náměstí byl téměř prázdný. Posadila jsem se do jedné z nejobsazenějších zahrádek. Prolistovala jsem nabídku koktejlů, pohárů, vína a jídelního lístku. Překvapilo mě, že zcela chybí nabídka nealko nápojů a kávy. Objednala jsem si koktejl, kterých nabízí Kovárna přes 150 druhů, a neperlivou vodu.
Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podnikatel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.Objednávka
- Coctail Mob (Fresh banana, mango and orange juice, banana sirup) 145 Kč
- Evian 90 Kč
Nabídka koktejlů je psána pouze v anglickém jazyce, není uvedeno ani množství nápoje, odhadla jsem to na 0,3 l. K ceně si účtují desetiprocentní servis.
Abyste měli představu o dalších cenách, tak například poháry mají v hodnotě od 135 do 190 korun. Vinný lístek slibuje to nejlepší z moravských sklepů. O každém vinařství je uvedena jeho historie, filozofie a je představena vinařská oblast. Vína v láhvi o obsahu 0,75 l stojí kolem 600 korun. Nejsou výjimkou ani vína za 4 tisíce korun – například 0,75 Pinot Noir 1977, z vinařství Velkých Pavlovic.
Jídelní lístek obsahuje základní nabídku předkrmů, polévek, hlavních jídel, ryb a dezertů. Cenově například polévka za 90 korun, jídla na grilu (200 až 800g) 490 až 960 korun, ryby (200g) za 590 korun, saláty (400g) za 290 korun, přílohy za 80 korun a dezerty za 190 korun.
Klobásu si můžete dát za 50 korun, stejně tak i Staroměstský trdelník.
Obsluha
Pánové číšníci na vás budou mluvit anglicky, a to i když s lehce nahněvaným důrazem pozdravíte česky. Se mnou vyřizovali objednávku stylem Yes, please, O, yes, fine, OK, a i částku účtu mi přečetli v angličtině. Ještě že cizinci nerozumí česky, protože číšníci na sebe běžně pokřikovali Ty vole
.
Hodnocení
V zahrádkách staroměstských kaváren a restaurací se sedí velmi příjemně. Je stále co pozorovat, na co koukat, turistický ruch je čilý, nikdy se nezastaví, snad jen v každou celou hodinu před orlojem, a navíc tu všude voní klobásy. Chybí tu ale osobní zacházení s návštěvníkem, zvláště s tím českým, obsluze jste naprosto lhostejní. Nedostanete tu nic výjimečného, co by chybělo hned ve vedlejší ulici nebo o pár ulic dál za mnohem přijatelnější ceny, ale tam zase nestojí orloj. Tak si vyberte, jakou cenu chcete zaplatit a za co.
Gurmán hodnotí Steak bar Kovárnu třemi slabými hvězdičkami.