V Česku je nová aplikace pro gastronomické provozovny kompatibilní s navrhovanou elektronickou evidencí tržeb. Za novinkou stojí český start-up Storyous, který byl založený v roce 2012, za nímž stojí investor Jakub Havrlant ze skupiny Rockaway.
Systém poskytuje provozovatelům restaurací a kaváren reálné statistiky pro to, které pokrmy se nejvíce prodávají, nebo jak si vedou jednotlivé stoly z hlediska tržeb. Zároveň sleduje i skladové zásoby. K datům může podnikatel přistupovat online z počítače, telefonu nebo tabletu.
Storyous se připojí k finanční správě během pár hodin
Aplikace je zároveň připravena na elektronickou evidenci tržeb. Pokud by navrhovaný zákon vešel v platnost, jsme schopni se napojit na server finanční správy během několika hodin,
vysvětluje technický ředitel a zakladatel projektu David Menger připravenost tohoto produktu.
Pokladní systém zadává veškeré objednávky i platby do tabletu, který informace automaticky odesílá šifrované a anonymizované na server. Nakonec systém vygeneruje účtenku a obsluha ji předává zákazníkovi. Všechna data jsou uchovávána online a princip evidování tržeb je totožný s navrhovaným zákonem o elektronické evidenci tržeb.
Jak zjistil server Podnikatel.cz, pokladní systém Storyous již používá například kavárenská síť Mamacoffee: Ano, mohu potvrdit, že používáme pokladní systém Storyous,
řekla Podnikatel.cz Lenka Pinkavová, vedoucí obchodu Mamacoffee.
Aplikace Storyous je dostupná i pro zákazníky. Na základě recenzí mohou objevovat nové restaurace a díky aplikaci si přímo v restauraci mohou přivolat sami číšníka, aniž by museli zdlouhavě čekat. Z aplikace si mohou jídlo navíc rovnou objednat či ho i zaplatit.
Pokladní systém pro restaurace nabízí v Česku i společnost ABX Software. Pořizovaní cena se pohybuje v řádku desítek tisíc korun. Stejně jako Storyous nabízí i mobilní řešení, které mohou využít i číšníci. Software je však narozdíl od Storyous dostupný také pro hotely či obchody.