Štědrovečerní stůl byl oslavou domácí kuchyně

27. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Na štědrovečerním stole se mohl, ale nemusel, objevit kapr, bramborový salát, rybí polévka, kuba, vánočka nebo vánoční cukroví. Hodně totiž nyní záleží na rodinných či individuálních tradicích.

Když se obecně hovoří o české štědrovečerní kulinářské tradici, připomíná se většinou kuba, kapr, rybí polévka, cukroví nebo vánočka, nyní už i bramborový salát. Skutečná tradice vánočního stolu je ale hodně individuální. Rodiny i jednotlivci mají své vlastní tradice toho, co se nakonec na Štědrý večer objeví na prostřeném stole. Ale také toho, co se jí na Štědrý den, protože zdaleka ne každý se postí v touze uvidět zlaté prasátko. A tak si ke štědrodennímu obědu někde pochutnávají také třeba na klobáskách. Žádné dogma pro štědrodenní a štědrovečerní stůl už naštěstí neplatí a i jejich složení podléhá především individuálním chutím a domácím tradicím.

Bez rybí polévky se Vánoce zřejmě neobejdou

Letošní předvánoční sháňka po kapřích hlavách a vnitřnostech, kterou potvrzovali mnozí obchodníci, svědčí o tom, že rybí (kapří) polévka zřejmě na český štědrovečerní stůl u mnohých neodmyslitelně patří. O vnitřnosti a kapří hlavy, ze kterých se spolu se zeleninou vaří rybí polévka, byl prý o dost větší zájem než o samotné kapří maso. Zřejmě tedy ne každý, kdo si rád pochutná na rybí polévce, jí na Štědrý večer také kapra – ať už na másle nebo v trojobalu. Výzkum mezi mými přáteli ukázal, že někteří nahrazují kapra kuřecím nebo vepřovým řízkem, mořskou rybou nebo netradičně prostě tím, co je právě ten který rok napadne. Jiní si pochutnají na kaprovi, kterého si ovšem jinak po celý rok nedopřejí (navzdory domácí rybníkářské tradici), další zase sice volí kapra, jenž je však pro ně poměrně běžnou rybou, která na jejich stolech nechybí ani jindy v roce. Čtěte více: Do Lokálu zajděte na česká jídla vařená podomácku

Lokál 2
Kapr na másle servírovaný se šťouchanými bramborami v pražském Lokále.

Nákup kaprů z kádí, které se před Štědrým dnem objevují po ulicích českých, moravských a slezských měst, je jednou z možností, jak si kapra pořídit. Zda je pak maso z vystresovaného kapra opravdu tím „pravým ořechovým”, je ovšem sporné. Nákupu z kádí se lze vyhnout například účastí na výlovu rybníka, jehož součástí je také prodej čerstvých kaprů. Případně je možné oslovit ve svém širokém okolí nějakého rybáře, který se pro kapra vydá včas přímo do terénu. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Kapr ve vaně: největší stres v jeho životě

Tak jsem letos ochutnala kapra vytaženého v Častoboři přímo z Vltavy. Křehké a vláčné kapří maso nebylo skoro vůbec cítit rybinou (snad jen minimálně těsně u kůže, ze které jsme kapra nestáhli), na chuť bylo skutečně vynikající. A to jak připravené na másle a s citronem, tak smažené v trojobalu. To se projevilo i u rybí polévky, kde chuť a vůni kapra podtrhla vůně a chuť čerstvě nastrouhané kořenové zeleniny.

Objevuje se kapr na vašem štědrovečerním stole?

Staročeský kuba a oslazený život

Zlaté prasátko jsem letos neviděla, zato jsem si během Štědrého dne dopřála čerstvě zapečeného kubu. Ten spolehlivě chutná nejlépe, když je možné při jeho přípravě sáhnout po vlastních zásobách v sezoně nasbíraných, nakrájených a nasušených hub.

Kuba je tradiční staročeský pokrm z krupek/krup, hub, cibule, česneku a koření, který se zapéká v troubě.

Zatímco bez kapra se leckterý vánoční stůl obejde, neznám snad nikoho, kdo by si nechal ujít vánoční cukroví nebo vánočku. Stále je počet druhů vánočního cukroví a schopnost uplést vánočku ze čtyř částí běžným námětem předvánočních hovorů. Tak, jak jsem letos cukroví a vánočky ochutnávala nejen v širokém příbuzenstvu, ale také v různých pekárnách a cukrárnách, můžu říci, že i to koupené se už leckdy domácímu vyrovná. Je ale třeba velmi pečlivě vybírat. Čtěte více: Vánočka a cukroví jsou české stříbro, bez něhož by Vánoce ztratily kouzlo

Saint Tropez cukroví
Vánoční cukroví připravené v Pâtisserie (Cukrárně) Saint Tropez.

Hlavně podomácku

Přesto je ale možná lepší mlsat jen jeden druh cukroví (a ještě třeba nepečeného), ale připravený doma. S domácí kuchyní jsou totiž Vánoce v Česku asi spojené především. Stůl se nemusí pod jídlem a cukrovinkami zrovna prohýbat, má ale smysl, když štědrovečerní tabule sestává z podomácku a poctivě připravených pokrmů, kdy je zřejmé, co jíme – třeba kapra z Třeboně, brambory v salátu a zeleninu v polévce od zemědělce za humny, ořechy v cukroví od souseda, houby z lesa za chalupou… Z tohoto pohledu jsou Vánoce přes svou tradici svátky velmi moderní.

Hodnocení: České stříbro

Kam jinam může business server Podnikatel.cz zařadit štědrovečerní tradici vánočního kapra, kuby, vánočky a cukroví, než mezi České stříbro? Ačkoliv bude mít někdo možná výhrady, protože na jeho stole se něco z výše zmíněného prostě zásadně nevyskytuje, v kolektivním povědomí jsou to dobroty, které ke Štědrému večeru patří.

GURMÁN: České stříbro
Gurmán uděluje kromě hvězdiček i České stříbro, které se zaměřuje na domácí kulinářskou tradici. Ať už se jedná například o tradiční česká jídla, suroviny, výrobní postupy, značky, restaurace s tradicí a podobně. Nejde tedy o kulinární antik, cílem je hlavně poukázat na fakt, že i doma je co hledat a na čem si pochutnávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).