Až 25 korun musejí Češi doplácet při obědě v případě, že platí stravenkou. Ceny obědových menu se zvýšily, v meziročním srovnání přiznalo zdražení až 90 procent oslovených restaurací. Vyplývá to z analýzy portálu Lunchtime.cz a mezinárodního vydavatele stravenek Chèque Déjeuner.
Nejvyšší ceny obědů jsou tradičně v Praze
V průměru se ceny obědových menu zvýšily o 4,7 procenta. Nejvíce si za oběd meziročně připlatí obyvatelé krajských měst. Nejvíce za oběd zaplatí lidé v Praze, obědové menu vychází v průměru na 98 korun.
Ve srovnání s loňskem vzrostla cena o necelých 7 korun. V ostatních českých krajích s velkoměsty nad 100 000 obyvatel se v poledne najíte o 10 či 11 korun levněji,
komentuje analýzu ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín.
Nejvíce obědy podražily na jižní Moravě. Tam vzrostla průměrná cena o 9 procent. Největší podíl na zdražení má tradičně Brno. Růst cen obědových menu se ale nevyhnul ani obyvatelům menších měst. Například průměrná polední nabídka v moravskoslezském Třinci oproti loňsku zdražila o 7,8 procent, což značně přesahuje celorepublikový průměr.
Zaměstnavatelé se však snaží zvyšování cen obědů nahradit i zvýšením nominální hodnoty stravenek. Potvrzuje to společnost Chèque Déjeuner, vydavatel stravenek: Cenová hodnota námi poskytovaných stravenek se oproti loňsku v průměru zvýšila z 63,46 Kč na 65,78 korun,
uvádí generální ředitel společnosti Jiří Kráčmar a zároveň doplnil: Nejzajímavější však je, že zatímco průměrná tuzemská hodnota stravenek vzrostla o 3,7 procent, Praha a Zlínský kraj přitom v růstu cen zaostaly. Se svým nárůstem o pouhých 1,9 a 1,7 procent jsou dosti vzdálené od zbytku republiky, který rostl minimálně o 3 procenta,
říká Kráčmar.
VIDEO: Pro hospody a restaurace hraje stále větší roli Facebook
V rámci meziročního srovnání hraje roli i inflace. Ta se podle srpnových údajů Českého statistického úřadu zvýšila o 1,3 procenta, což mělo za následek i vyšší ceny surovin. Ty byly spolu s rostoucími cenami energií také nejčastěji uváděným důvodem ke zdražování v celorepublikovém průzkumu provedeným portálem Lunchtime.cz ve více než 210 restauracích. Na zvýšené výdaje reagovalo zdražováním 9 z 10 dotazovaných podniků.
Restaurace nerady zdražují
Majitelé restaurací ale ke zdražování obědových menu přistupují neradi. U třetiny dotázaných tvoří polední menu více než polovinu celkového obratu. Jen 12 procentům dotázaných provozoven se však tržby z denního menu zvýšily, propad naopak zaznamenala polovina restaurací.
Z průzkumu však pro českou gastronomii vyplynula i jedna pozitivní zpráva, majitelé podniků nechtějí šetřit na kvalitě surovin. Jsou si vědomi, že méně kvalitní jídlo za stejnou cenu by hosty spíš odlákalo. Než bychom měli nakupovat levnější a nekvalitní suroviny na úkor jídel, abychom se vtěsnali do menu za padesát korun, to raději restauraci zavřu,
uzavírá Michaela Vjaterová, provozní restaurace jihomoravského Penzionu na Veselce.