Tak to je dobry vtip. Jelikoz se cely zivot stravuji jen v restauracich tak to pozoruji. Napriklad zde (Praha) byly tri restaurace vedle sebe. Pred cca deseti lety hotova jidla za 69 Kc. Jednou pak jedna z nich zdrazila na 79 Kc, do druheho dne zbyvajici "nerady" zdrazily ciste nahodou na 79 Kc take :-) Podobny postup se pak opakoval nekolikrat.
Dnes jsou na 99 Kc. Jeste pak "nerady" zkouseli zdrazit na 109 Kc, ale tam uz byla zpetna vazba od zakazniku jasna, takze ted jsou opet na "cene za kterou se to nemuze vyplatit", tedy 99 Kc :-)
Jeste by bylo dobre pripomenout, ze sazba DPH se v restauracich nekolikrat menila na vyssi a zpet k nizsi. Kdyz se zvysila, tak restaurace "nerady" zdrazily, kdyz snizila tak ceny zustaly stejne.
To jen k tem srdceryvnym kecum jak "neradi" zdrazuji. Zajimave je, ze se ceny zduvodnuji jen energiemi, pricemz nejvetsi polozkou je casto najem.
Cena neklesa ani jinde http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/snizeni-dph-v-restauracich-ve-francii-jidlo-nezlevnilo_138204.html
To je dobre si vzdy uvedomit pri sdrceryvnych zvastech provozovatelu restauraci. Ja jim to neberu, at nabizeji poledni menu treba za 500 Kc. Ale ty kecy, to at si odpusti.
Bydlím ve Staříči u Frýdku-Místku a tak 2x týdně zajdu do zdejší restaurace. Máme tady dvě, obě pěkné s příjemným interiérem a personálem, jejich aktuální menu visí na netu. Obědy stojí 70 Kč a jsou to opravdu kvalitní, pestrá a sytá jídla s poctivou polévkou, výběr ze 3 až 4 jídel. Třeba dneska Tortilla s kuřecím masem a zeleninou nebo Halušky s klobásou a samozřejmě nezbytný Vepřový řízek. Často nabízejí jako obědová menu i pracná, originální a dřívější jídla, třeba Kuřecí rarášci na zelenině, Vepřová živáň, Treska na másle, všelijaké zapékané těstoviny. Je vidět, že to zdejší kuchaře baví a rádi vaří pro lidi, nejen pro kšeft. Bohužel je zde chudý kraj, takže asi jim více vynese pivo, ale jak je dlouhodobě sleduji, tak stále drží vysokou kvalitu stravování. Přeji všem hezký den a později k obědu dobrou chuť, zdravím - Jedlík.