Svaz obchodu se kvůli kvalitě potravin obul do potravinářské inspekce

12. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Potravinářská inspekce tento týden spustila web, kde upozorňuje na nekvalitní potraviny v jednotlivých obchodech. Svaz obchodníků se ale brání.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) se ostře pustil do sporu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Podle svazu kvalita potravin prodávaných v ČR neklesá. Podle statistik SOCR jsou statistiky inspekce zkreslené.

Svaz se navíc obouvá i do prezentovaného počtu kontrol ze strany inspekce: Z doložitelných údajů jednoho z členů SOCR ČR například vyplývá, že zatímco v loňském roce uskutečnila v jeho prodejnách SZPI za první pololetí celkem 443 kontrol, v letošním roce to bylo za stejné období 821 kontrol, což je o 85 % více. Zda lze něco takového slovy SZPI označit za „nepatrně více kontrol“ si může každý dovodit sám, ohrazuje se proti statistikám inspekce Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR.

Čtěte také: Jsou manželé a prodávají potraviny od farmářů. Jak funguje bedýnkový byznys?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce tento týden představila portál potravinynapranyri.cz, který reaguje na nevyhovující stav, kdy se v maloobchodní síti spotřebitelé setkávají s nevhodnými potravinami. Ty mohou být v některých případech i nebezpečné. Potraviny na pranýři si vzaly za cíl na takové potraviny a jejich výrobce, dovozce, distributory a prodejce upozornit, říká SZPI.

Portál jen během prvních 24 hodin provozu navštívilo 200 000 lidí. Návštěvníci zde strávili průměrně 6:45 minut a za tu dobu stihli zobrazit celkem téměř 4 miliony stránek, komentoval návštěvnost Pavel Gráf, jednatel společnosti FUTURA SOFT, která web pro SZPI vytvořila. 

Čtěte také: E-shop jinak: Silvie vozí potraviny až do lednice, Martin vsadil na fair trade

SOCR ČR i přesto zdůrazňuje, že kvalita potravin se nezhoršuje a počet negativních nálezů dozorových orgánů v poměru k počtu kontrol se v žádném případě nezvyšuje, ba naopak. 

Čtěte na Vitalia.cz: Kaufland chystal pro zákazníky plesnivé chleby

Příčinou vyššího absolutního počtu nálezů je podle Svazu především vyšší absolutní počet kontrol a vyšší počet cílených kontrol zaměřených na rizikovější provozy a výrobky, říká Juračka. 

Ten zároveň upozorňuje, že za kvalitu potravin nesou odpovědnost všechny subjekty v procesu výroby, od zemědělců přes výrobce potravin až po obchodníky. Bohužel se většinou mluví pouze o obchodnících, uzavřel prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.

Foto: www.isifa.com

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).