Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) se ostře pustil do sporu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Podle svazu kvalita potravin prodávaných v ČR neklesá. Podle statistik SOCR jsou statistiky inspekce zkreslené.
Svaz se navíc obouvá i do prezentovaného počtu kontrol ze strany inspekce: Z doložitelných údajů jednoho z členů SOCR ČR například vyplývá, že zatímco v loňském roce uskutečnila v jeho prodejnách SZPI za první pololetí celkem 443 kontrol, v letošním roce to bylo za stejné období 821 kontrol, což je o 85 % více. Zda lze něco takového slovy SZPI označit za „nepatrně více kontrol“ si může každý dovodit sám,
ohrazuje se proti statistikám inspekce Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR.
Čtěte také: Jsou manželé a prodávají potraviny od farmářů. Jak funguje bedýnkový byznys?
Státní zemědělská a potravinářská inspekce tento týden představila portál potravinynapranyri.cz, který reaguje na nevyhovující stav, kdy se v maloobchodní síti spotřebitelé setkávají s nevhodnými potravinami. Ty mohou být v některých případech i nebezpečné. Potraviny na pranýři si vzaly za cíl na takové potraviny a jejich výrobce, dovozce, distributory a prodejce upozornit,
říká SZPI.
Portál jen během prvních 24 hodin provozu navštívilo 200 000 lidí. Návštěvníci zde strávili průměrně 6:45 minut a za tu dobu stihli zobrazit celkem téměř 4 miliony stránek,
komentoval návštěvnost Pavel Gráf, jednatel společnosti FUTURA SOFT, která web pro SZPI vytvořila.
Čtěte také: E-shop jinak: Silvie vozí potraviny až do lednice, Martin vsadil na fair trade
SOCR ČR i přesto zdůrazňuje, že kvalita potravin se nezhoršuje a počet negativních nálezů dozorových orgánů v poměru k počtu kontrol se v žádném případě nezvyšuje, ba naopak.
Čtěte na Vitalia.cz: Kaufland chystal pro zákazníky plesnivé chleby
Příčinou vyššího absolutního počtu nálezů je podle Svazu především vyšší absolutní počet kontrol a vyšší počet cílených kontrol zaměřených na rizikovější provozy a výrobky,
říká Juračka.
Ten zároveň upozorňuje, že za kvalitu potravin nesou odpovědnost všechny subjekty v procesu výroby, od zemědělců přes výrobce potravin až po obchodníky. Bohužel se většinou mluví pouze o obchodnících,
uzavřel prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.
Foto: www.isifa.com