Hezky tam pan Zdeněk Juračka brečí...
Kvalita potravin je u nás stále žalostná, zlepšení moc nepozoruji (myslím tím v obchodních řeťezcích, ne farmářských obchodů).
Naopak když jsem si sjel na nákup do německa, kde podstatně kvalitnější potraviny stojí klidně půlu, ještě víc mě to rozlobilo, co tady "žereme". Kdyby obchodní řetězce netlačili na výrobce tak, až i ti hledají náhražku náhražek, nebylo by tady tak špatně, takže já z toho vyním hlavně ty řetězce. Protože od stejného výrobce koupím jinde za stejnou cenu i kvalitní potraviny.
Jemu jde spise o likvidaci drobnych zivnostniku
http://byznys.ihned.cz/c1-55142960-velke-firmy-jdou-proti-zivnostnikum-chteji-jim-zdvojnasobit-odvody-jak-rozhodne-vlada
Aby nahodou nekdo nekonkuroval predrazenych retezcum.
měl by říci i B:
V kolika % případů byly u daného subjektu zjištěny závady (podle počtu kontrol se zřejmě jedná o velký řetězec), a jak byly závažné (byly prezentovány i plesnivé potraviny), srovnat se sumárním % závad (SZPI zajisté prezentuje celkový počet kontrol a závad). Rovněž by pro p. Juračku neměl problém získat údaje o počtu kontrol i od sujektů, kde bylo dlouhodobě závad minimálně nebo žádné. Též by bylo vhodné výsledky normovat na jednu provozovnu.
Ideální by bylo, aby se tato funkčnost doplnila do webu potraviny na pranýři (adresně).
Jistě, pane Juračko. Za to, že manažer nařídil ze zkaženého masa vyrobit ochucen směs na grilování (smrad a zelenou barvu přerazíme omatláním v co nejaromatičtějším prošlém koření) nebo že nařídil umýt plíseň ze sýra, přebalit a znova dát do prodeje, za to určitě můžou všichni počínaje krávou, kterou podojili.
Pro zákazníky je partnerem obchodník, ne dodavatel. Takže pouze a jedině obchodník je pro mne, jako zákazníka, odpovědný za cenu a kvalitu zboží! A pokud je kvalita na úrovni humus a cena na úrovni luxus, (v ČR naprosto běžné), není co řešit, hupnu do auta a jednou za měsíc nakoupím v Drážďanech na celý měsíc. Cena je o 50 - 80% nižší, o kvalitu netřeba mít péči a těch celkem 300 km cesty se mi bohatě vyplatí, když měsíčně ušetřím až 9.000 Kč! A příští rok, až zlodějské DPH se v Česku opět zvedne, to bude ještě výhodnější! Jen namátkou: deset vajíček v Krůtím ráji Uhříněves - 49 Kč, v Drážďanech totéž za 0,98 €! V těch německých jsou navíc větší a ,,oranžovější" žloutky.
Já jsem po dlouhý době navštívil Lidl v Čechách a nestačil se divit. Ty samé potraviny co kupuju v neměckém Lidlu, jen cena o dost nadsazená (často i dvojnásobek). Srovnám namátkou totožné potraviny a ceny, vždy první česká cena, druhá německá:
sklenička marmelády 34Kč / 1E
Rozpékací bagetky: 19Kč / 34centů
švarcwaldská šunka 200g 65Kč / 2E
Občas jedu za rodiči na západ Čech, takže do Německa je to pár kilometrů. Nákup tam vyjde výrazně levněji u stejných výrobků, případně stejně při mnohem lepší kvalitě výrobků.
pokud jim to vadi je treba ten web jeste vice zpropagovat. ja bych dal neco jako je u cigaret, pulka predni strany obalu = "Zkontrolujte na webu www.potravinynapranyri.cz zda tato potraviny neni zdravotne zavadna ci falsovana" a bylo by po prdeli.
"Příčinou vyššího absolutního počtu nálezů je podle Svazu především vyšší absolutní počet kontrol a vyšší počet cílených kontrol zaměřených na rizikovější provozy a výrobky,"
A to jako kdyby se některé z těch kontrol nekonaly, tak by se ty naleze zavadne výrobky najedou staly nezávadnými, nebo jako to mám chápat?
Cokoli,co se prodává, je nezávadné tak dlouho, dokud to inspekce nenajde a nezakáže prodávat. A když to inspekce prodávat zakáže, tak se to stáhne, přebalí či poněkud načančá, (když může být legální mejkap na ksichtě čarodějnice, tak proč ne i na potravinách, že?) a hodí se to na pult jinde. Dokud nebude mít inspekce povinnost závadné zboží okamžitě zabavit, na náklady obchodníka ekologicky zničit a pozavírat celý management prodejny aspoň na pět let natvrdo, nápravy se nedočkáme.
...mozna kdyby neprodaval hnuj, nemuzou ho kontroly ohrozit? Stejne tak je v konecnem dusledku an obchodnikovi, zda spatne zbozi nabidne zakaznikovi. Pokud ho uz spatne dostal, je nutno se obratit na dodavatele...ne to zkusit stejne prodat a "treba to vyjde".
Papriky se trosku vylesti a jede se dal, zeano...
Vzhledem k nebezpecnosti napriklad plisni na ovoci a zelenine bych je za kazdy plesnivy kus zaloval za pokus o ublizeni na zdravi...