Hlavní navigace

U daně z nemovitostí dojde v roce 2025 k řadě změn. Které koeficienty končí?

Dnes
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Konsolidační balíček přinesl u daně z nemovitostí celou řadu změn. Zatímco zvýšení daně nabylo účinnosti už letos, některé změny se uplatní až v roce 2025.

Konkrétně se například zruší koeficient 1,5, kterým mohly obce a města zvyšovat daň podnikatelům či třeba rekreantům. Místo toho ale mohou samosprávy zavést speciální místní koeficienty. Změny se týkají i základního koeficientu.

Co se dozvíte v článku
  1. V roce 2024 se sazby daně zvýšily
  2. Zavedl se inflační koeficient
  3. Základní koeficient už nejde snížit
  4. Koeficient 1,5 končí
  5. Jak lze stanovit místní koeficient

V roce 2024 se sazby daně zvýšily

Na začátku letošního roku nabyl účinnosti konsolidační balíček, zvýšil všechny sazby k dani z nemovitých věcí v průměru na 1,8násobek. Kvůli konsolidačnímu balíčku pak musela řada poplatníků podat letos přiznání, přestože žádnou nemovitost loni nepořídili. Konkrétně se jednalo například o ty, kteří získali stavební povolení nebo už stavěli budovu na pozemku, kde již stojí jiná budova.

Přiznání musel také podat ten, kdo má objekt, který je v katastru nemovitostí zapsán jako garáž a on jej v přiznání jako garáž neuvedl, protože jej užíval jinak. Nově totiž není možné garáž danit podle způsobu faktického užívání (pokud například slouží jako sklad ovoce, ale je zapsána jako garáž, nemůžete ji nově přiznávat jako příslušenství k obytnému domu).

Jak na daň z nemovitých věcí v roce 2024? Přiznání musí podat více poplatníků Přečtěte si také:

Jak na daň z nemovitých věcí v roce 2024? Přiznání musí podat více poplatníků

Zavedl se inflační koeficient

Konsolidační balíček navíc přinesl i změny, které se uplatní poprvé až v příštím roce. Dále došlo k zavedení tzv. inflačního koeficientu. Ten se vypočítává jako podíl bazického úhrnného indexu k měsíci květnu roku předcházejícímu zdaňovacímu období a základu 100, přičemž se tento výsledek zaokrouhluje na jedno desetinné číslo směrem dolů. Referenčním měsícem pro určení inflačního koeficientu pro následující zdaňovací období je tedy vždy měsíc květen. 

Na zdaňovací období roku 2024 byl inflační koeficient stanoven na základě přechodných ustanovení zákona o dani z nemovitých věcí ve výši 1. A na této úrovni zůstane i v příštím roce, protože inflace letos poklesla.

Praha mění daň z nemovitostí. Ve kterých částech se zvýší a ve kterých sníží? Přečtěte si také:

Praha mění daň z nemovitostí. Ve kterých částech se zvýší a ve kterých sníží?

Základní koeficient už nejde snížit

Od roku 2025 už rovněž nepůjde snížit základní koeficient k dani z nemovitých věcí o jednu až tři kategorie a snížené základní koeficienty se tak letos uplatní naposledy. Koeficient se ale i nadále dá zvýšit o jednu kategorii, avšak jen pro celou obec, jednotlivé katastrální území nebo jednotlivý městský obvod nebo městskou část, nikoliv však pro jednotlivou část obce (výčet parcel). Co se týče výše základních koeficientů, i nadále zůstává stejná:

  • 1,0 v obci do 1 000 obyvatel,
  • 1,4 v obci nad 1 000 obyvatel do 6 000 obyvatel,
  • 1,6 v obci nad 6 000 obyvatel do 10 000 obyvatel,
  • 2,0 v obci nad 10 000 obyvatel do 25 000 obyvatel,
  • 2,5 v obci nad 25 000 obyvatel do 50 000 obyvatel,
  • 3,5 v obci nad 50 000 obyvatel, ve statutárním městě a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech,
  • 4,5 v Praze (lze zvýšit na 5).

Novinkou nicméně je, že počet obyvatel obcí a měst se od roku 2025 určuje podle vyhlášky č. 250/2024 o procentním podílu jednotlivých obcí na částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů a nikoli podle posledního sčítání lidu jako doposud. To v praxi bude znamenat možnost častějších změn v zařazení do příslušné zákonné kategorie koeficientu (§ 6 odst. 3) v případě obcí, jejichž počet obyvatel osciluje okolo rozhodných hranic (např. pokud se počet obyvatel obce pohybuje okolo hranice 1000), upozorňuje ministerstvo vnitra na svém webu v metodických materiálech.

Od roku 2025 rovněž dochází ke zpřísnění požadavku na vymezení území, pro které se má dle obecně závazné vyhlášky navýšení koeficientu uplatnit. Pojem „jednotlivá část obce“, který umožňoval relativně širokou variabilitu vymezení území, je nově nahrazen „jednotlivým katastrálním územím“ nebo „jednotlivým městským obvodem nebo městskou částí“. Obec tak může obecně závaznou vyhláškou koeficient zvýšit o jednu kategorii jen podle členění koeficientů pro všechny zdanitelné stavby zařazené ve skupině obytných budov a všechny zdanitelné jednotky zařazené ve skupině ostatních zdanitelných jednotek na území jednotlivého katastrálního území, jednotlivého městského obvodu nebo jednotlivé městské části.

Města houfně upravují koeficienty k dani z nemovitostí. Jak se změní na Karlovarsku? Přečtěte si také:

Města houfně upravují koeficienty k dani z nemovitostí. Jak se změní na Karlovarsku?

Koeficient 1,5 končí

Koeficient „1,5“ je nyní upravený § 11 zákona o dani z nemovitých věcí a může být dle volby obce aplikován na stavby a jednotky sloužící:

  • k podnikání,
  • pro stavby pro rodinnou rekreaci a
  • pro stavby a jednotky garáží.

Tento koeficient se k 1. lednu 2025 však zcela ruší. Města nicméně mohou pro tyto skupiny nemovitostí schválit zvláštní místní koeficient a tím tak zvýšení de facto zachovat.

Jak lze stanovit místní koeficient

Místní koeficient lze nově stanovit 5 způsoby: pro celé území obce, jednotlivé katastrální území, jednotlivý městský obvod nebo městskou část, jednotlivou skupinu nemovitých věcí (např. rekreační budovy) a jednotlivou nemovitou věc.

Místní koeficient lze stanovit:

skoleni_7_11

  • Obecně závaznou vyhláškou. Použije se v případě stanovení místního koeficientu pro území celé obce, jednotlivého katastrálního území, městské části či městského obvodu nebo pro jednotlivou skupinu nemovitých věcí.
  • Opatřením obecné povahy. Použije se v případě stanovení místního koeficientu pro jednotlivou nemovitou věc. Nemovité věci je nutné v opatření obecné povahy označit dle § 12e zákona o dani z nemovitých věcí, tj. nemovité věci nelze již vymezit zákresem v mapě. Pokud nebudou nemovité věci označeny zákonným způsobem, hledí se na ně, jako by pro ně nebyl místní koeficient stanoven.

Na rozdíl od stávajícího stavu, kdy obec mohla vymezit místní koeficient pro v zásadě libovolnou množinu nemovitých věcí, si nově obec musí vybrat jeden z výše uvedených pěti způsobů (případně i různou kombinaci těchto způsobů), kterým vymezí nemovité věci, pro které zavede místní koeficient. S výjimkou místního koeficientu pro jednotlivou nemovitou věc lze místní koeficient zavést pouze pro všechny nemovité věci územně nebo druhově spadající do vymezení daného místního koeficientu.

Výše místního koeficientu se od letoška změnila i co do rozsahu. Nově lze stanovit místní koeficient ve výši od 0,5 do 5,0 a lze tedy daň místním koeficientem i snížit. Nově lze stanovit místní koeficient ve výši od 0,5 do 1,5 pro skupinu vybraných zemědělských pozemků (A = všechny pozemky na území obce druhu orná půda, chmelnice, vinice, zahrada nebo ovocný sad), trvalých travních porostů (B = všechny pozemky na území obce druhu trvalý travní porost) nebo nevyužitelných ostatních ploch (W = všechny pozemky na území obce druhu ostatní plocha se způsobem využití neplodná půda, zamokřená plocha, mez, stráň nebo zeleň), uzavřel pro server Podnikatel.cz Petr Koubovský, vedoucí sekce majetkových daní Komory daňových poradců ČR (KDP ČR), s tím, že obecně závazné vyhlášky, kterými byl stanoven místní koeficient pro konkrétní nemovité věci, se použijí naposled právě pro zdaňovací období roku 2024 a pro zdaňovací období roku 2025 je již nelze použít.

Daň z nemovitých věcí je podle vás ve vaší obci...

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).