Kavárna a restaurace: U Knihomola
Lokace: Velké Náměstí 26, Hradec Králové
Typ: Mezinárodní kuchyně
Královéhradeckou kavárnu a restauraci U Knihomola jsem si do Gurmána vybrala bez předchozích referencí – zaujala mne podle jídelního lístku, kvalitních a aktuálních internetových stránek. Když jsem trochu oťukala přátele, zjistila jsem, že jde o vyhlášenou restauraci, do které se v Hradci chodí. Jezdí se do ní i z Prahy a její věhlas dolehl až po Svitavy. A hned při příchodu do zvenku poměrně nenápadného podniku bylo vidět, že U Knihomola je skutečně šrumec. V sobotu po poledni tu byla spousta hostů, několik rezervovaných stolů a po celou dobu naší návštěvy sem doslova proudily jídla a pití chtivé davy.
Z tipů podniku:
- Česnečka na spravení chuti (22 Kč)
- Delikates salát s česnekovými toasty a francouzským dresingem (130 Kč)
- Hermelín s česnekem a paprikou, dochucený jemnou cibulkou (45 Kč)
Výběr jídel, v nichž figuruje česnek, je zcela záměrný. Čerstvý česnek tu totiž tak silně voní z kuchyně, že zřejmě málokdo odolá a česnečka patří k nejčastějším objednávkám.
Zaujal nás také Pečený půllitr. Masová směs s brambory zapečená v půllitru, ve kterém se také podává. A to, pro bezpečnost hostů, s efektní barevnou chňapkou.
Objednávka
- Kuchařovy pomsty: Ital šmrncnutý Slovákem (fettuccini s oblázky vepřových panenek sypaných brynzou; 125 Kč),
- Zkouška bez masa: Opražená kolečka z čerstvé cukety, zalitá jogurtovým dresinkem (68 Kč), jako příloha Americké brambory (25 Kč),
- Sladké: Lívance jablko (50 Kč),
- na zapití káva Latte (33 Kč) a Cappuccino (29 Kč), neperlivá Aquila (28 Kč).
Jestliže se podnik U Knihomola něčím opravdu vyznačuje, je to fakt, že na porcích tu kuchaři vážně nešetří. Velké porce, zeleninové oblohy, přílohy podávané na samostatném talíři. Měly jsme tedy ve dvou co dělat, abychom naše testovací menu včetně zákusku vůbec zvládly.
Kdo je zvyklý na těstoviny, v nichž stěží vypátrá pár kousků masa, bude U Knihomola nadšený. Na těstovinovém podkladu Itala šmrncnutého Slovákem odpočívalo několik velkých kousků křehkého a vynikajícího masa. Můj dámský doprovod vyhodnotil kombinaci s brynzou sice jako velice chuťově netradiční, nicméně extrémně dobrou.
Mladá a jen narychlo opražená cuketová kolečka kuchař naaranžoval na podklad z čerstvé zeleniny – strouhané ředkve, koleček okurky, dílků rajčete, listů hlávkového salátu. Jogurtový dresink servírovali v nerezovém omáčníku, takže jsem si mohla zalít cukety nebo americké brambory podle chuti.
Kdybych se měla řídit místem v žaludku, neobjednám si zákusek ani náhodou. Kvůli Gurmánovi jsem však, v poslední době už poněkolikáté, neodolala lívancům. Přinesli jich pět! Přelité jablečným pyré (asi dětskou výživou?) a s kopcem domácí husté šlehačky – ne ze spreje, co se v teple cestou z kuchyně na stůl nehezky rozteče. S původní ambicí ochutnat a zbytek si nechat zabalit s sebou jsme nakonec společnými silami vymetly celý talíř. Takže nechat si zabalit jídlo s sebou sice U Knihomola jde, ale vlastní zkušeností nemůžu posloužit.
A tak asi jediné, co mi moc nechutnalo, byla káva. Taková restaurace, tím spíše kavárna, by si zasloužila mnohem lepší.
Obsluha
Obsluha se vyznačuje především neuvěřitelnou rychlostí. Na to, že přicházeli stále noví a noví hosté, šly objednávky jako po másle. Hned jsme dostaly jídelní lístek a za chvíli jsme měly jídlo na stole. Však nám také v legraci prozradili, že tady jejich kuchaři mají každý čtyři ruce. Skoro bych věřila, protože se mají v kuchyni co otáčet. Nakukovaly jsme i do zhasnutých částí restaurace, takže se nás personál hned ochotně ujal a nabídl exkurzi do podzemních pater. Chvilku čekání se host může krátit právě prohlídkou rozsáhlých prostor nebo pozorováním okolních objednávek. Je totiž na co se dívat.
Interiéry
Jedno z prvních hradeckých knihkupectví bylo prý právě v prostorách kavárny a restaurace U Knihomola, proto tento název. Knižní kolorit si interiér uchoval – při vstupu do restaurace hned hosta zaujmou knihovny rozmístěné po místnosti. Jinak interiér sází na dřevo, kov a přírodní barvy. V létě má restaurace otevřenou předzahrádku i zahrádku ve dvoře. Samotný interiér sestává z jedné vstupní místnosti v úrovni chodníku a dvou podzemních místností. V jedné z nich také bývají výstavy. A dál z nekuřácké Bedny s omezenou otevírací dobou. Za zmínku stojí i perfektně čisté a moderní toalety.
Služby
Vedle běžného jídelního a nápojového lístku nabízí restaurace také denní menu. Vybírat lze ve všední den mezi 11. a 14. hodinou ze dvou polévek v cenách cca od 18 do 25 korun a šesti jídel v cenách cca mezi 45 a 65 korunami. Rezervovat místo je možné přes internet, včetně výběru kuřáckého nebo nekuřáckého prostoru. Ve všední den tu mohou hosté snídat už od sedmi hodin ráno, v sobotu je otevřeno od deseti, v neděli až od dvanácti hodin. Zavírá se v pondělí až čtvrtek a v neděli ve 23 hodin, v pátek a v sobotu až ve dvě po půlnoci. Jídlo je možné vybírat už doma na internetových stránkách restaurace. Jídlo i pití si může host objednat s sebou, stejně tak jako si objednat poloviční porci za 0,66 ceny. V době obědů se v kavárně nekouří doutníky. Děti mohou využít hřiště.
Jakou preferujete kuchyni?
Hodnocení Gurmána
Kavárna a restaurace U Knihomola byla příjemným překvapením. Výbornou kuchyní, rychlou a milou obsluhou, atmosférou, poměrem cena/kvalita. Patří mezi restaurace, odkud se ani nechce nebo kam se host rád vrací. Proto jí udělujeme pět Gurmánských hvězdiček.