Hlavní navigace

Ubytováváte v hotelu nebo přes Airbnb? Budete se muset registrovat do eTuristy

21. 8. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E
Vláda schválila novelu, která zavádí nové povinnosti pro ubytovací služby. Ty se dotknou všech subjektů, které nabízí ubytování, tedy jak hotelů či penzionů, tak třeba i těch, co nabízí ubytování přes Airbnb.

Nově se totiž budou muset registrovat do nově vzniklého registru eTurista a úřadům hlásit elektronicky údaje o hostech. Jak upozorňuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které novelu předložilo, ubytovatelům, kteří svoji činnost vykonávají prostřednictvím elektronických tržišť, tak budou stanoveny srovnatelné povinnosti, které musí plnit „klasické“ hotely, ubytovny a obdobná zařízení.

Co se dozvíte v článku
  1. Vláda si chce posvítit na Airbnb
  2. Vznikne nový registr eTurista
  3. Co budete muset o sobě a o ubytování hlásit?
  4. Co budete muset hlásit o hostech?
  5. Novela už počítá s evropskou směrnicí

Vláda si chce posvítit na Airbnb

Vláda schválila před měsícem novelu zákona o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu, která upravuje podmínky pro ubytovací služby. Ačkoli se nová pravidla mají týkat všech typů ubytování, jedním z hlavních cílů je dostat pod kontrolu Airbnb a spol. Právní úprava „ztransparentní“ podnikatelské prostředí tím, že ubytovatelům, kteří svoji činnost vykonávají prostřednictvím elektronických tržišť, stanoví srovnatelné povinnosti, které musí plnit „klasické“ hotely, ubytovny a obdobná zařízení, ať již jde o evidenční povinnosti ubytovaných osob, požadavky ČSÚ na zpravodajské jednotky nebo platbu místních poplatků, píše se v důvodové zprávě.

Od roku 2020 sice musí provozovatelé online platforem na žádost živnostenského úřadu sdělit informace o poskytovatelích služeb cestovního ruchu (včetně ubytovatelů), kteří jejich prostřednictvím nabízejí své služby, v praxi však platformy i přes své předchozí sliby obvykle odmítají živnostenským úřadům informace předávat a raději riskují uložení správního trestu. Samotné vymáhání pokut je také problematické vzhledem k tomu, že provozovatelé online platforem ve valné většině sídlí v zahraničí a na území České republiky nemají žádný majetek, který by mohl být exekučně postižen, upozorňuje důvodová zpráva.

Podle předkladatelů normy tak stávající situace vytváří nerovné podnikatelské prostředí mezi „klasickými“ ubytovacími zařízeními, jejichž provozovatelé musejí dodržovat řadu právních předpisů a která jsou podrobována častým kontrolám, a těmi z „nové ekonomiky“, jež jsou pro stát mnohdy nedohledatelná a jejichž provozovatelé své podnikání realizují mimo rámec právních předpisů.

Kdo pronajímá přes Airbnb, bude platit vyšší daň z nemovitostí Přečtěte si také:

Kdo pronajímá přes Airbnb, bude platit vyšší daň z nemovitostí

Vznikne nový registr eTurista

Novela proto předpokládá, že vznikne registr ubytovacích zařízení, ubytovacích  jednotek krátkodobého ubytování a ubytovaných hostů (tzv. registr eTurista). Všichni ubytovatelé se budou nově muset zaregistrovat, přičemž následně získají registrační číslo, které bude muset být zveřejňováno u každé nabídky ubytování, i k plnění povinností stanovených zvláštními právními předpisy. 

Aby zápis do registru nezvyšoval administrativu, podnikatel by zápisem zároveň splnil povinnosti vůči živnostenskému úřadu, správci daně i obci, která vydala obecně závaznou vyhlášku o regulaci krátkodobého ubytování na svém území. Jak se upřesňuje v důvodové zprávě, tímto komunikačním prostředkem by ubytovatel plnil také evidenční povinnosti týkající se ubytování cizinců i vůči správci daně v obcích, jež zavedly poplatek z pobytu, a také by zde předával informace důležité pro ČSÚ.

Zároveň bude moct ubytovatel prostřednictvím registru plnit také povinnost týkající se oznámení zahájení a ukončení provozování činnosti (v případě podnikatelů dle živnostenského zákona živnosti) v ubytovacím zařízení nebo v ubytovací jednotce.

Celkové náklady na vybudování a 5letý provoz a rozvoj systému registru eTurista by dle důvodové zprávě měly činit 92,3 mil. Kč, přičemž nejvyšší položku bude představovat propojení s jinými již existujícími systémy veřejné správy. Finanční prostředky zajistí MMR. Projekt eTurista-online registr ubytovaných hostů v ČR byl navíc zařazen do Národního plánu obnovy, takže je v jeho rámci na projekt alokováno 30 mil. Kč z rozpočtu EU.

Pronajímáte přes Airbnb a spol.? Přiznání k DPH se zpravidla nevyhnete Přečtěte si také:

Pronajímáte přes Airbnb a spol.? Přiznání k DPH se zpravidla nevyhnete

Co budete muset o sobě a o ubytování hlásit?

Co se týče registrace samotných ubytovatelů, dotyční budou muset nahlásit adresu svého ubytovacího zařízení či jednotky krátkodobého ubytování. Pokud se jednotka bude nacházet v bytovém domě, bude muset ubytovatel vyplnit též číslo bytu nebo, v případě, že byt číslo nemá, blíže popíše, kde se nachází (např. druhé patro vlevo od schodiště). Dále se bude hlásit datum, kdy v ubytovacím zařízení nebo jednotce krátkodobého ubytování dojde k zahájení činností spojených s ubytováváním osob.

V případě ubytování skrze Airbnb bude činnost zahájena dnem vystavení první nabídky na digitální platformě. V případě, kdy ubytovatel jednotku nezaregistruje, resp. zaregistruje až po zahájení činnosti, se bude jednat o přestupek, o němž bude rozhodovat obecní živnostenský úřad příslušný dle umístění příslušného ubytovacího zařízení nebo jednotky krátkodobého ubytování, upozorňuje se v důvodové zprávě.

Ubytovatelé dále budou muset nahlásit, pokud se rozhodnou s ubytováváním skončit. Hlásit se bude i nejvyšší počet lůžek bez přistýlek. Ubytovatelé budou mít rovněž za povinnost vyplnit údaje o své osobě, včetně kontaktních údajů či IČO.

Co budete muset hlásit o hostech?

Novela dále počítá s tím, že ubytovatelé, bez ohledu na to, zda jsou tito ubytovatelé fyzické či právnické osoby, budou mít povinnost elektronické registrace a elektronického vedení evidence ubytovaných hostů. 

Mezi informace, které budou muset ubytovatelé o hostech posílat, bude patřit jméno a příjmení, datum narození, číslo dokladu, den ubytování či účel pobytu. Hlásit se bude i to, zda a v jaké výši byl vybrán místní poplatek. Všechny údaje bude nutné poslat do 24 hodin od okamžiku, kdy se host ubytuje.

Novela už počítá s evropskou směrnicí

Ačkoli hlavní cíle předložené novely tvoří dle ministerstva především snížení administrativní zátěže podnikatelů, vytvoření nástroje pro správu místního poplatku z pobytu a jeho lepší výběr, návrh má také za úkol připravit podmínky pro adaptaci nově připravovaného nařízení týkajícího se krátkodobého ubytování, kde minimálně první kontakt mezi ubytovatelem a ubytovaným je realizován prostřednictvím Airbnb a spol.. Evropské nařízení má umožnit členským státům požadovat po online platformách, které zprostředkovávají kontakt mezi poskytovatelem krátkodobého ubytování a zákazníkem, předávání údajů o osobách, které jejich prostřednictvím nabízejí své služby.

ebf - tip - debata

Zároveň státy budou moci po platformách požadovat, aby na nich mohla být inzerována pouze ta ubytovací zařízení, která splnila registrační podmínky, a bylo jim přiděleno registrační číslo, které bude unikátní pro každou nabízenou jednotku. 

Pokud novela projde legislativním procesem, měla by nabýt účinnosti v polovině července roku 2025. Části, které se týkají nového evropského nařízení, pak nabudou účinnosti 20. května 2026.

Měl by mít stát přehled o tom, komu byl nabídnut nocleh přes Booking nebo Airbnb?

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).