Vejce zadělaná od slepičinců jsou zcela přirozená a normální, ony totiž ty pipky mají jen jednu kloaku na vejce i biologické potřeby, viz učivo tuším šesté třídy ZŠ. Každý, kdo slepice chová, má nějaké to procento špinavých vajec. I vajec rozbitých, přestože přikrmujete vápníkem jako zběsilí (přirozená potrava fakt nevytvoří skořápku jako beton, už proto, že dle přírody se z něj má vylíhnout kuře, které ji musí prorazit zobáčkem).
Na druhou stranu, snesené vejce má přirozenou ochrannou vrstvu mikrobiální, zatímco skořápka je prodyšná (jak by jinak bez kyslíku kuře přišlo na svět?). Když ho umyjete v saponátu (jinak kvalitní slepičinku neodstraníte), rychleji se zkazí, protože zničíte za prvé ochranný film, a za druhé agresivní saponát naleptá skořápku. A nebo se musí vytřídit, a tím pádem vyhodit - vejce, které je jinak úplně v pořádku, jen není dokonalé.
Tak jak to bude, chcete vejce z přirozeného chovu, bez zbytečných chemických vlivů, bez slepic cpaných masokostní moučkou nebo umělými vitamíny, které vydrží dlouho čerstvé, nebo dáváte přednost dokonale umytému, chemicky zakonzervovanému produktu s betonovou skořápkou? Protože aby všechna vaše kritéria byla splněna, musíte přistoupit na genetickou modifikaci normálních slepic na mutanty neschopné dalšího rozmnožování.