V indické samoobsluze se najíte rychle a do stovky

19. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Indická kuchyně trochu pálí na jazyku. Je ale lehká, takže po indickém obědě snad za pracovním stolem nikdo neusne. V samoobslužné restauraci navíc takový oběd netrvá věčnost.

Indická samoobslužná restaurace Vegetarian Dhaba Beas má v Praze zatím tři pobočky – v Bělehradské ulici na Praze 2, v Týnské v samém centru města a na Sokolovské na Praze 8.

Restaurace: Vegetarian Dhaba Beas
Lokace: Bělehradská 90, Praha 2
Typ: Indická kuchyně

Podle toho, jak plno je přes oběd v restauraci na Bělehradské, kterou tentokrát business server Podnikatel.cz testuje (a která je hned vedle obchodu s likéry Vom Vass), by se mohlo zdát, že vegetariánská strava je opravdu trendy. Skutečnost je ale – myslím – spíše taková, že sem chodí nejen vegetariáni, ale i ti zaměstnanci nebo podnikatelé z okolí, kteří sice masem nepohrdnou, ale tahle restaurace má pro ně v době pracovního oběda jednoduše mnohá plus:

  • je samoobslužná a rychlá
  • výběr je menší, ale alespoň se návštěvník nemusí zdržovat zdlouhavým výběrem, pokud má na oběd půl hodiny
  • zároveň je to záruka čerstvosti (což také restaurace deklaruje, stejně jako fakt, že při vaření tu nepoužívají žádné polotovary) a lehkého jídla, po kterém se pracant klidně může vrátit do pracovního procesu a nebudou se mu z přeplněného žaludku klížit oči
  • je nekuřácká

Menší výběr a charakteristické chutě indické kuchyně sice asi jen vyložené fandy přilákají skutečně pětkrát týdně, klidně už si ale umím představit, že tu jím obden. Prostřídám to s řeckým bistrem v nedaleké Slezské ulici a jsem spokojená strávnice. Navíc do dobrého lehkého oběda investuji přiměřené množství času i peněz (v Beasu se totiž lze dosyta najíst do stovky) a nebudu se zbytečně rozčilovat třeba pomalou obsluhou nebo tím, že na mě v hospodě na rohu zbyly už jen „smaženiny”.

Sabji, dál, rajta… aneb Indie na jazyku

K základní nabídce restaurace patří Malé menu, Velké menu, Talíř všech chutí a jedno denní menu. Jídlo servírují na typických nerezových tácech rozdělených do chlívečků pro jednotlivé pokrmy a na malých nerezových miskách. Malé menu bohatě stačí na běžný hlad, velké menu je pro větší hladovce a talíř všech chutí ocení ten, kdo rád najednou ochutnává větší množství pokrmů. Malé menu, které jsem si dala naposledy, obsahuje kopec rýže (na výběr je ze dvou druhů), sabji – zeleninovou směs (opět je na výběr ze dvou druhů), dál – luštěniny (na výběr ze dvou druhů), salát, rajta – jogurtovou zálivku se zeleninou a polévku. Ve velkém menu je navíc čatní (zvlášť fíkové je opravdu delikátní) a sladkost, na talíři všech chutí je to samé, jako u malého menu, ale vždy v obou variantách. Nabídka jídel na objednávku je pak ještě širší. Jídlo si lze objednat i s sebou. Každá z verzí menu stojí do stovky, v ceně jídla je voda k pití.

Jídlo je díky používanému koření trochu ostřejší, s tím je třeba u indické kuchyně počítat. Za mnoho svých návštěv jsem tu snad nejedla nic, co by mi nechutnalo – pochutnat si je tu takřka pravidlem. Vlastně jediné, co mě zrovna nenadchlo, jsou zákusky, které si tu je možné koupit nad rámec jednotlivých menu. Ale to je otázka chuti, pro mne jsou nicméně příliš přeslazené a trochu fádní. Kromě jídla však stojí za doporučení třeba jogurtový nápoj mangové lassi (sklenice za 24 korun). Lisují tu také čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, vaří i běžnou italskou kávu.

Tři různé kombinace Malého menu objednané v tutéž chvíli mohou vypadat takto:

Beas 1
Beas 2
Beas 3

Zdá se, že personál je poučený, takže vždycky, když jsem chtěla popsat, co mi zrovna nandávají na talíř, mi vše ochotně vysvětlili.

Jakou preferujete kuchyni?

Pod buddhou nebo v atriu?

Interiér je velmi prostý, zařízený ve světlém dřevě, stěny zdobí fotky nebo stylový buddha. Trochu nepříjemné je, že v poledním frmolu personál stoly moc neuklízí, občas tedy mohou být umáznuté od jídla nebo polité vodou, pokud byl předchozí host pramálo ohleduplný. Špinavé nádobí po sobě každý sám odnáší na určené místo.

skoleni_8_1

Beas interier 5

Restaurace, která má otevřeno ve všední dny od 11 do 21 hodin, v sobotu od 12 do 20 a v neděli od 12 do 18 hodin, je celkem rozdělená do tří propojených místností. Pro posezení v letní sezoně se ale ideálně hodí (pokud zrovna není průtrž mračen) příjemné atrium v pohledném vnitrobloku, kde je docela dost stolů a míst k sezení. A ze kterého je vidět i nějaká ta zeleň.

Beas atrium 4

Kdybych si zrovna při poslední návštěvě nemusela otírat ze židle někým přede mnou rozlitou jogurtovou zálivku, dala bych Vegetarian Dhaba Beas pět Gurmánských hvězdiček, protože jinak k tomuto indickému zákoutí nemám výhrady. Takto dávám čtyři, i když je jasné, že všude je něco a dokonalost je nuda.

Gurmán - hodnocení 4
Čtyři hvězdičky – v rámci hodnocení se jedná o nadstandardní zisk hvězdiček. Vyjadřuje, že ačkoliv je sledovaná restaurace/kavárna ve své kategorii na nadstandardní úrovni, je u ní stále zjevný potenciál ke zlepšení, hodnotitelé zaznamenali drobné, ačkoliv nijak závažné, nedostatky.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).