Pohled z okna tomu sice zatím nenasvědčuje, kvapem se ale blíží letní sezona. Ta vylepší také nabídku káv na nápojových lístcích nejedné kavárny nebo restaurace. Přibude minimálně káva frappé, nebo různé varianty ledových káv se zmrzlinou i bez, a ledového cappuccina, případně ochuceného speciálními sirupy. Čtěte více: Co je vlastně káva?
Řecké mixování
Pro přípravu ledových káv je potřeba správné vybavení. Pro přípravu ledu na ledovou kávu je podle Jiřího Jandáka, vedoucího Università del caffè della Repubblica Ceca, a baristy Tomáše Komberce mixér s tyčkou (tzv. řecký nebo také šejkr mixér) mnohem lepší než mixér nožový. Tyčové mixéry se prodávají nejen pro profesionály a profi použití v kavárnách nebo restauracích, ale existují také jednoduché (a často levnější) mixéry pro domácí použití – s těmi si při troše šikovnosti a cviku může ledovou kávu připravit každý. Na nabírání ledu je zase dobré mít připravenou lopatku. Podobně jako se espresso podává v nahřátých šálcích, podává se ledová káva v nachlazených vysokých sklenicích. Čtěte více: Vše o kávovarech
Mixér nemá v názvu slunné Řecko náhodou, řecké frappé je totiž jedním z nejznámějších ledových káv. Anglickojazyčná Wikipedie klade počátky přípravy řeckého frappé do roku 1957 na Mezinárodní veletrh v Soluni. Dimitris Vakondios si tu chtěl udělat kávu, ale neměl horkou vodu, proto zalil instatní kávu studenou vodou a umíchal ji v šejkru. Frappé se pak rychle stalo doslova národním řeckým nápojem. Čtěte více: Legendy kolem kávy
Řecké frappé se připravuje v různých variantách sladkosti – bez cukru (řecky skétos), medium (métrios) se dvěma čajovými lžičkami cukru a sladké (glykós) se čtyřmi čajovými lžičkami cukru. Doplnit ho lze likérem (například kahluou – jemným kávovým likérem) nebo se připravuje z čokoládového mléka. Popíjí se brčkem z vysokých sklenic. Podobně jako je možné připravit v ledové variantě cappuccino, lze připravit také espresso freddo, ledové espresso. Čtěte více: Jak na dokonalé espresso
V kavárně si nejčastěji objednávám:
Na přípravu cappuccina fredda (či frappuccina), které je jakousi odnoží řeckého frappé, se na rozdíl od horkého cappuccina hodí nízkotučné mléko, ze kterého se za studena snadněji vyšlehá pěna než z mléka tučného. Do ledového cappuccina je možné opět přidat různě ochucené sirupy – například mandlový (amareto), pistáciový, karamelový, kokosový, jahodový a jiné. Čtěte více: Káva je věda
Vanilková zmrzlina ponořená v horkém espressu
Ingredience: espresso (30 ml), 2 kopečky vanilkové zmrzliny (případně čokoládové zmrzliny), 30 ml šlehačky.
Příprava: Do sklenice vložte dva kopečky vanilkové zmrzliny. Přidejte espresso. Přidejte šlehačku. Ozdobte čokoládovými lupínky.
Zdroj: www.unicaffe.cz
Kává po několika hodinách
I v ledových kávách lze najít pro Evropana raritní postupy jejich přípravy a exotické přístroje na ledovou kávu. K těm patří například japonský překapávač na ledovou kávu – studená voda s ledem tu přes sítko s namletou kávou překapává do spodní karafy nebo skleněné konvičky. Celý tento proces trvá podle množství vody v kávovaru přibližně 8 hodin. Ideální nastavení je podle výrobce 35 – 40 kapek vody za minutu,
informuje Jaroslav Tuček na blogu La Bohéme Café, dovozce a pražírny kávy. K chuti takto po japonsku připravené ledové kávy pak dodává: Acidita je skoro úplně potlačena, ale naproti tomu káva získává neuvěřitelně silné tělo.
Espresso na prvním místě
Ani při přípravě ledových kávových nápojů ovšem nelze zapomínat, že základem pro jejich úspěšnou přípravu je až na výjimky výborné espresso. Umění přípravy espressa tedy míchání ledových kávových nápojů předchází (i když pro přípravu řeckého frappé se využívá káva instantní). Čtěte více: Kávový speciál: Pravé espresso je jen jedno
Foto Università del caffè della Repubblica Ceca
Co je pravé espresso?
Espresso:
- nepřesahuje 30 ml kávy v šálku,
- doba louhování musí být 25 – 30 sekund,
- a to při teplotě 90 °C
- a tlaku 9 atmosfér.