Restaurace: Koras Restaurant
Lokace: Soukenická 9, Ostrava
Typ: Mezinárodní kuchyně
Zvenku vypadá restaurace více než nenápadně a navíc se nachází v ne moc pěkné části Ostravy – kousek od Bauhausu, za hotelem Polský dům. Ještě ke všemu je před restaurací staveniště (k bagru, na který jsem mohla mít výhled z okna, jsem si raději sedla zády). Uvnitř se ale ukázalo, že i přesto se milovníkovi dobrého jídla vyplatí najít si sem cestu. Prvořadost čerstvých surovin a důraz kladený na jejich kvalitu totiž, jak jsem vyzkoušela, nejsou jen proklamace, ale realita.
Sladkokyselá objednávka
- Jako polévku jsem k opožděnému obědu, repektive časné večeři, zvolila houbový smetanový krém (69 Kč),
- poté jsem vyzkoušela ledový salát s kozím sýrem (179 Kč)
- a jídlo zakončila sladkou tečkou v podobě čerstvých jahod s vanilkovým mascarpone s letitým balsamikem (89 Kč);
- zapíjela jsem neperlivou Aquillou (30 Kč) a cappuccinem (40 Kč).
Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podnikatel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.Při pohledu na ceny je zjevné, že dražší je jen to, kde se výše pohybují právě i ceny kvalitních surovin. Běžné nápoje jako je voda nebo cappuccino nabízí restaurace za běžné ceny. Také polévka či zákusek z čerstvých jahod jsou v porovnání s jejich chutí a kvalitou za více než slušnou cenu. Dobrý kozí sýr patří mezi dražší suroviny, proto také není divu, že se promítne do ceny jídla. I s couvertem 25 korun jsem za poměrně luxusní večeři utratila 432 korun, což není v porovnání s restauracemi podobné úrovně nijak přemrštěná cena.
Hříbkově hnědý, voňavý a na chuť skutečně houbový smetanový krém mě přenesl do lesa, „když rostou”. Nejvíc mě ale nadchl čerstvý, křupavý ledový salát s balsamikem, zelenými olivami s peckou a žlutými cherry rajčaty s bílým toustíkem a kozím sýrem lehce „líznutým” grilem. Kuchař si dal práci i s aranžmá na talíři. Zatímco k salátu a sýru ocet balsamiko dokonale pasuje, s jahodami a vanilkovým mascarpone tvoří docela extravagantní kombinaci – do příjemně sladkého základu sekne důraznou kyselostí.
Ocet balsamiko
je podle encyklopedie Všechno o jídle vyzrálý tmavě hnědý ocet vyrobený ze šťávy z vinných hroznů. Ta kvasí v dřevěných sudech od 4 do 40 i více let. Vzniká hustý ocet s výraznou chutí a koncentrovanou vůní. Encyklopedie doporučuje ocet kromě zeleniny také právě s čerstvými jahodami.
Dříve se na použití octa nedbalo, ovšem dnes jsou okyselující esence součástí kulinářské cti,
tvrdí zas Bible šéfkuchaře.
Jediné, co bych v restauraci očekávala chuťově povedenější, bylo cappuccino.
Obsluha
Kultivovaná pánská obsluha byla všímavá, nikoliv vtíravá. Číšník se mne ujal hned po vstupu do restaurace a uvedl mne ke stolu. Po mé objednávce vyměnil příbory a odnesl nepotřebné, přičemž na ně sahal pouze rukou v bílé rukavici. Zákusek v podobě čerstvých jahod jsem si nechala doporučit a číšník nezaváhal. V restauraci byla příjemná atmosféra, i když v pozdním odpoledni respektive v podvečer rozhodně nepraskala ve švech.
Interiér restaurace
V interiéru vsadili majitelé na jednoduchost a přírodní materiály i barvy. Jednoduchého stylu se v restauraci drží i při prostírání stolů. Stěny zdobí obrazy a černobílé fotografie. Interiér není nijak okázalý a hodí se k restauraci, která sází na kvalitu. Toalety odpovídají vysoké úrovni restaurace.
Služby
Koras Restaurant má otevřeno od pondělí do soboty od 10.30 hodin do 23 hodin. V neděli jen od 11.30 do 21 hodin. Kromě hotovosti v ní lze platit běžnými platebními kartami a dokonce i stravenkami. Nabízí také denní menu nebo naopak speciální večerní degustační menu. Lze si v ní telefonicky rezervovat stůl nebo uspořádat rodinnou oslavu či firemní akci. V sezóně může host posedět na zahrádce. A využít velké nabídky místní vinotéky. Restaurace má i vlastní parkoviště.
Hodnocení Gurmána
S večeří v Koras Restaurantu jsem byla nadmíru spokojená. Při odchodu jsem dokonce dostala růži. Nevím, jestli takto odměňují každou ženu, která v restauraci pojí, nebo jsem byla personálu podezřelá svým focením a tentokrát osamělým hodováním. Přesto mě jídlem, péčí a nakonec i květinou v restauraci přesvědčili, že si zaslouží pět Gurmánských hvězdiček.