Vánočka a cukroví jsou české stříbro, bez něhož by Vánoce ztratily kouzlo

6. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Vánočku a vánoční cukroví si sice je možné koupit, nad vánočku a cukroví pečené doma ale většinou není. Vánoční pečení se ten, kdo se necítí pevný v kramflecích, dokonce může naučit v kurzech.

Vánoce znamenají také tradiční vaření a pečení. Vánočka a vánoční cukroví neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Pečení vánočního cukroví často náleží k rodinné tradici a recepty se dědí. Záleží na zvyku, kolik druhů cukroví se dostane na štědrovečerní stůl – i když prý by jich mělo být dvanáct, jako je měsíců v roce -, jaké druhy to budou a jak budou konkrétně vypadat a chutnat.

Tak třeba vanilkové rohlíčky – někdo je zvyklý péci je velké a „masitější”, aby bylo do čeho se zakousnout, jinde se pečou doslova titěrné. Právě vanilkové rohlíčky, spolu s lineckými kolečky (nebo jinými tvary), pracnami a perníčky patří k tomu nejběžnějšímu českému vánočnímu cukroví. Mezi jedno z nejstarších vánočních cukroví patří například také zázvorky, staročeské vánoční cukroví, často se připravují i nepečená vosí hnízda nebo různé ořechové či kokosové kuličky.

Kurz pletení vánočky

Umět připravit vánočku a vánoční cukroví nemusí být samozřejmost. I to je však možné se naučit. Pro ty, kdo se do toho nechtějí pouštět sami, existují školy vaření. Kurzy vaření jsou trendy a školy vaření nemohou přeskočit Vánoce. Na kurzech se učí příprava různých vánočních jídel, pečení cukroví i vánočky.

Perníčky, Vánoce, cukroví, pečení

Pražský kulinářský institut třeba zařadil do svého Velkého vánočního speciálu právě přípravu vánočky (vedle šneků, staročeského houbového kuby, salátu z kapra a dalších jídel). Pražská škola vaření Ola Kala zase připravila kurz nazvaný Vánoční cukroví, kde se lze ve dvou dnech kromě vánočky a lineckého cukroví naučit také vánoční zázvorové lanýže nebo anglosaské vánoční pečivo – mátové koule, pekanový páj či domácí čokoládové bonbony. Brněnská škola Divoká vařečka učí na svém vánočním kurzu mimo jiné tradiční vanilkové rohlíčky a linecká kolečka s domácí marmeládou, ale také išelské dortíčky a ořechy s krémem.

Vyzkoušeli jsme: Cukroví na prodej

Ačkoliv pro mnohé patří vůně pečeného cukroví neodmyslitelně k domácí vánoční atmosféře, jiní si cukroví raději koupí. A pryč jsou doby, kdy se dalo koupit jen cukroví z nekvalitního tuku, na kterém si zřejmě nikdo moc nepochutnal. Stačí zadat do internetového vyhledávače „prodej vánočního cukroví” a objeví se řada odkazů jak na cukrárny a pekařství, tak na fyzické osoby, které berou pečení vánočního cukroví na zakázku jako přivýdělek. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Češi zažijí chudší Vánoce. Na čem ušetříte vy?

Cukrárna

Při procházce Prahou jsem zkusila více méně náhodně navštívit pár cukráren a pekáren a porozhlédnout se po vánočním cukroví nebo vánočkách. Vánoční trhy se sveřepě drží trdla neboli trdelníku, tam jsem moc nepochodila. Domácí vánoční cukroví a domácí vánočky však inzeruje na svých webových stránkách Cukrárna Astra v Perlové 8. Cukroví prodává buď v balíčku s osmi druhy nebo jen vanilkové rohlíčky. Na internetu už jsem se ale nedočetla, že je třeba si cukroví a vánočku objednat. Že si osmidruhový balíček nemůžu hned odnést domů, jsem zjistila až na místě. Nabídli mi ke koupi vanilkové rohlíčky, které vypadaly moc dobře. Nicméně jsem se rozhodla raději pro vánočku – i ta však byla na objednávku. Jenže objednávat jsem nechtěla. Čtěte více: Vánoční trhy – přežitek nebo obchodní příležitost?

Pekařství

Zkusila jsem tedy Pekařství Ječmínek na Můstku. Po kusech tu prodávají vanilkové rohlíčky a oříškové kuličky. Rohlíčky mě nenadchly – chuť oříšků měly mizivou, vlastně byly jen sladké. Kuličky pečené pravděpodobně ze stejného těsta a naplněné mletými ořechy byly přeci jen o něco chutnější. Ale pro jazyk zvyklý na poctivé domácí vánoční cukroví od babičky nebo od maminky to prostě nebylo ono.

Cukroví, buchty apod. si:

Vloni psal business server Podnikatel.cz o biopekařství Pooh Corner sídlícím v Korunní 4 na pražských Vinohradech. Dnes už je sice z pekařství poměrně běžný obchod s biopotravinami, pečivo tu ale stále prodávají. Z vánočního cukroví zde jsou ke koupi větší kokosky, miniaturní mandlové kuličky, jak dlaň velké perníčky a linecká kolečka. Kokosky byly sice na chuť dobré, ale byly přeci jen trochu tvrdší. Mandlové kuličky byly výtečné, stejně tak perníčky a linecká kolečka – ty bych si klidně dovedla na svém štědrovečerním stole přestavit. A leckdo by možná ani nepoznal, že nejsou opravdu domácí. Čtěte více: Vánoční gurmánský speciál: dobroty nejen pod stromeček

Marketing Meeting AI a tvorba obsahu

Vůně cizích Vánoc

Fajnšmekři, kteří rádi vyzkouší něco nového, i v Česku seženou zahraniční vánoční speciality. Doporučeníhodné je italské pečivo panettone s kandovaným ovocem nebo čokoládou, které se dá koupit třeba v italských potravinách v pražské Římské a Americké ulici nebo přes internetový obchod Lucaffé či Dary-dárky-dárečky.cz a určitě i jinde. Anglický vánoční puding prodává tradičně třeba Marks & Spencer. Původem německá (drážďanská) vánoční štola už v Česku poměrně zdomácněla a ke koupi je celkem běžně. Jenže – přece jen není nad domácí pečení.

České stříbro

A tak tradici domácího pečení vánočky a vánočního cukroví zařazuje business server Podnikatel.cz mezi České stříbro. Bez nich by totiž české Vánoce nebyly tím, čím jsou.

GURMÁN: České stříbro
Gurmán uděluje kromě hvězdiček i České stříbro, které se zaměřuje na domácí kulinářskou tradici. Ať už se jedná například o tradiční česká jídla, suroviny, výrobní postupy, značky, restaurace s tradicí a podobně. Nejde tedy o kulinární antik, cílem je hlavně poukázat na fakt, že i doma je co hledat a na čem si pochutnávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).