La Casa Blů (s mottem … tvoje španělská vesnice
) v pražském centru je podnik pozoruhodný hned z několika důvodů. Předně v Česku, jehož poslanci se zrovna dvakrát nemají k tomu, aby zpřísnili legislativu omezující kouření mimo jiné v restauracích a kavárnách, se jedná od 1. ledna letošního roku o dobrovolně zcela nekuřáckou hospodu, kavárnu a pub. Nutno dodat, že z rozhodnutí majitele, kterým – a není to nic překvapivého – je od roku 1996 v Praze usazený Chilan Jorge Zúňiga Pavlov. Druhou pozoruhodností podniku je zdejší latinskoamericko – česká atmosféra. Třetí, a zřejmě tou nejpodstatnější, vynikající mexická kuchyně a drinky, které tu míchají (pro odpůrce alkoholu i nealkolholické).
Lokace: Kozí 15, Praha 1
Typ: Latinskoamerická hospoda, kavárna, pub
La Casa Blů jsme navštívili hodinu po poledni a pohodlně se usadili v zadní části podlouhlé restaurace, která mírně obtáčí bar. Ohnivě oranžový interiér je ozdobený vším možným – fotkami, plakáty, obrazy… – a oranžová, což je známé, podporuje chuť k jídlu.
Prolétli jsme tedy očima krátké denní menu, každý den tu k obědu nabízejí výběr ze dvou jídel za 89 korun, včetně piva nebo nealka. Na denním menu je k nalezení i kuře na paprice s houskovým knedlíkem, těstoviny se salsou, nivou a olivami, špagety carbonara, pečená makrela s bramborem a salátem nebo hovězí guláš s chlebem. My jsme však raději zapátrali v exotičtějším jídelním lístku.
Vyzkoušeno: Co podnikatelům může restaurace nabídnout?
Parkování: vzhledem k lokalitě – centru města – komplikovanéWiFi: ano
Kouření: ne
Vhodné pro obchodní schůzku: ano, především vzhledem k výborné lokaci a příjemnému neformálnímu prostředí, navíc tu lze uspořádat i stylovou latinskoamerickou akci nebo při pořádání akce využít místního cateringu
Jalapeňos na jazyku
Z nabídky fajitas, nachos, quesadillas, burritos, tacos, sendvičů a dalších dobrot jsme si vybrali zeleninové tacos a burritos s listovým špenátem. K pití jsme vzhledem k denní hodině vyzkoušeli raději nealkolholickou verzi mojita. A já jsem neodolala espressu, které mi nakonec ani neúčtovali a brali ho jako pití v ceně oběda.
Burritos je podle místního jídelního lístku zapečená plněná tortilla se sýrem, podávaná s kysanou smetanou, olivami, jalapeňos, salsou a čerstvou zeleninou plus další ingrediencí podle výběru hosta. Moje spolustolovnice si vybrala právě listový špenát (měla ale na výběr také fazole, kuře nebo hovězí maso; za burritos s listovým špenátem zaplatila 158 korun). A nelitovala. Něco tak výborného prý ani nečekala.
Své tacos, tedy opět dle jídelního lístku dvě kukuřičné tortilly plněné fazolemi a sýrem, podávané se salsou, kysanou smetanou, olivami a jalapeňos, jsem zvolila v zeleninové verzi (na výběr jsem měla ještě kuřecí nebo hovězí maso, špenát, objednat jsem si ale mohla také Samotáře – tedy jen jednu tortillu, která připomíná, že se v La Casa Blů natáčeli Samotáři, film Davida Ondříčka; za zeleninové tacos jsem zaplatila 155 korun). Dostala jsem velký talíř – tortilly byly křehké, rozplývající se na jazyku, zelenina naprosto čerstvá, pokrájená na menší kousky. Papričky jalapeňos mi do jídla přidali spíše decentně, několik koleček, takže jsem si mohla pálivost v puse sama regulovat podle toho, jak velký kousek papričky jsem si do ní troufla dát.
V nealko mojitu kromě alkoholu nešetřili ničím – přistály nám na stole vysoké sklenice přeplněné ledem, mátou, sodou, limetkami i hnědým cukrem. Na kávě jsem si sice úplně nepochutnala, zato ji ale podávají s velkou máslovou sušenkou.
Milý a komunikativní je v La Casa Blů i personál. To, že příchozího a odchozího hosta všichni pozdraví, i chlapík pracující za barem, je samozřejmé. Otevřeno je oficiálně ve všední dny od 9 do 23 hodin, v sobotu od 11 do 23 a v neděli od 14 do 23 hodin. Happy Hours jsou od 11 do 18 hodin – Cuba Libre je v tu dobu za 79 korun, půllitr piva desítky za 22 a espresso za 26 korun.
Hodnocení Gurmána
Za dobré jídlo, atraktivní prostředí i díky příjemnému personálu je možné nejen La Casa Blů s čistým svědomím doporučit, ale také restauraci udělit plný počet pěti Gurmánských hvězdiček. V restauraci si navíc přijdou na své ti, kteří rádi vyhledávají mezinárodní prostředí – mateřské jazyky personálu i hostů jsou rozličné, nikdo se ale zároveň nemusí bát, že by se česky nedomluvil.