Hostinec Ve mlýně dělá čest svému názvu. Nachází se na rozhraní Kunratic, Libuše a Krče, v příjemném prostředí vilkové zástavby. Restaurace disponuje poměrně velkým parkovištěm, řidiči se tak rozhodně nemusí obávat, že by neměli kde zaparkovat. Zvenku budova působí jako bývalý statek, ale hned po vstupu pochopíte, proč se hostinec jmenuje Ve mlýně.
Hlavní dominantu interiéru totiž tvoří mlýnské kolo a výzdoba celé restaurace je zařízena ve stylu staročeského mlýna a okolím s ním spojené. Na stěnách visí „snad“ původní nástroje našich předků a stoly a židle-lavice jsou z neopracovaného dřeva. Hostinec má i vlastní zahrádku ve dvoře, která působí s interiérem kompaktně. Na zahrádce si na své přijdou díky hřišti a živým králíkům i děti.
Restaurace: Hostinec Ve mlýněLokace: Jalodvorská 16, Praha 4
Typ: staročeská restaurace
Ve mlýně návštěvník nalezne poměrně široký výběr jídel, počínaje kuřecími variacemi, přes hovězí steaky, těstoviny a saláty, konče ovocnými knedlíky a lívanečky. Z nabídky si vybere opravdu každý. Jídelní lístek autor napsal v „mlýnském“ stylu, avšak v rozumné míře a tak stále víte, co za jídlo si vlastně objednáváte. Že se na jídelním lístku už trochu podepsal zub času ani tolik nevadí, ale úsměvné překlepy ve stylu čínských restaurací („pečená tuňák“) by se v českém hostinci vyskytovat neměly.
Vyzkoušeno: Co podnikatelům může restaurace nabídnout?
Parkování: anoWiFi: ano
Kouření: ano i ne
Vhodné pro obchodní schůzku: ne, spíše pro osobní setkání
Objednávka
- Podomácku nakládaný hermelín 60 Kč
- 150g Tagliatelle s parmskou šunkou, lesními houbami a smetanou, podávané s hoblinkami parmezánu a cherry rajčátky 130 Kč
- 200g Rumpsteak z mladého býčka na barevném pepři s variací omáček 230 Kč
- 200g Pečené brambory na grilu 45 Kč
Podomácku nakládaný hermelín, zvolený jako předkrm, příjemně navnadil. Sýr splnil přísné měřítko uleželosti, kdy pobyl v nálevu skutečně ideální dobu. Obraz hermelínu dokreslovala obloha tvořená zelí, cibulek a feferonek. Chuť sýra nezkazilo ani pečivo, které si svojí čerstvostí nezadalo s ranním jarním vánkem.
Po předkrmu se vyplatí menší gastropauza. Drobné vyhladovění se však dá kompenzovat lahodným rezavým mokem, či sklenkou vína. Trávení předkrmu může zpříjemnit výborné rozlévané růžové víno, které v nápojovém lístku sice nenajdete, ale ochotná obsluha na něj jako novinku upozorní.
Po strávení předkrmu následoval hlavní chod. Tagliatelle s parmskou šunkou, lesními houbami a smetanou, podávané s hoblinkami parmezánu a cherry rajčátky rozhodně nezklamaly. Přestože Hostinec Ve mlýně nemá s italskou kuchyní nic společného, tagliatelle byly připraveny tak akorát, nerozvařené, ale ani ne příliš tvrdé. Smetanová omáčka s houbami se ukázala jako správná volba, i když parmezánu byly opravdu jen malé hoblinky. Parmská šunka ztratila kus své výtečnosti tím, že ji kuchař opekl. Velikost porce ženě bez problémů stačila, avšak muž by asi žádal více.
Zklamání ovšem způsobil rumpsteak. Již způsob, jakým ho Ve mlýně servírují nemile překvapí. Dřevěný tác pro maso a oblohu neurazí, ale příloha nacpaná k hlavní porci na dřevěném talíři radost neudělá. Maso položené na opečených bramborách nejen že neukojí hladové oko, ale chce to i poměrně zručnost si maso nakrájet, aby nic nespadlo, kam nemá. Variace omáček se pak skládá pouze ze dvou možností, dresingu a sladkokyselé omáčky. Nepotěšila ani obloha, která se shodovala s oblohou u hermelínu, tj.nakládané zelí, feferonky a cibule. Žel zklamalo i samotné maso, již „tenkost“ plátku dávala tušit, že žádané „medium“se stává nadlidským úkolem. A skutečně, maso bylo z velké části příliš propečené a ztratilo tak pružnost a jemnost. I přes tyto nedostatky ale steak příjemně nasytí a na plánovaný moučník už nezbylo místo.
Obsluha a služby
Obsluze Ve mlýně se nedá nic vytknout. Chová se mile, poradí a nabídne i věci, které v jídelním, či nápojovém lístku nenajdete. Zbytečně často neobtěžuje a ani nečekáte s prázdnou sklenicí deset minut, než si vás někdo všimne.
Restaurace má kromě zahrádky také nekuřáckou část, kterou odpůrci nikotinového dýmu ocení především v zimě, kdy zahrádka a čerstvý vzduch nejsou k dispozici. Hostinec nabízí také prostory pro rauty, promoce, či svatby a konají se zde i večery s živou hudbou.
Hodnocení
Gurmán uděluje Hostinci Ve mlýně čtyři hvězdičky. Přestože samotná restaurace a obsluha jsou na výborné úrovni, kuchyně za špičkou mírně zaostává. Za nepovedený rumpsteak musí jít hvězdička dolu. Přesto Hostinec Ve mlýně vybízí k návštěvě a k rodinné večeři, při které si to své vybere každý člen rodiny.