Hlavní navigace

Vedení účetnictví fyzických osob

Dnes
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: deagreez / stock.adobe.com
Ilustrační obrázek
Fyzické osoby mohou vést účetnictví. V takovém případě využívají, na rozdíl od právnických osob, účet individuálního podnikatele.

Podnikající fyzické osoby zpravidla nevedou účetnictví. Existuje pro ně totiž mnoho alternativ, jak budou evidovat své příjmy a výdaje, případně jen příjmy. V některých případech však mohou vést účetnictví anebo jim je povinnost přikázána přímo právními předpisy.

Co se dozvíte v článku
  1. Evidování příjmů a výdajů, nebo vedení účetnictví?
  2. Jak mohou fyzické osoby evidovat své příjmy a výdaje?
  3. Kdo je povinen vést účetnictví?
  4. Účet 491 – Účet individuálního podnikatele
  5. Další specifika účetnictví vedeného fyzickými osobami

Evidování příjmů a výdajů, nebo vedení účetnictví?

Každá fyzická osoba, která vykonává podnikatelskou činnost, má povinnost evidovat své příjmy a výdaje, a to v různých formách. Zpravidla závisí na rozhodnutí dané fyzické osoby, jak bude své příjmy, a případně i výdaje, evidovat. V některých případech je jim však povinnost vedení výše uvedeného dána zákonem.

Vedení účetnictví fyzickým osobám může přinášet i mnoho benefitů. Zatímco evidence příjmů a výdajů, případně jen příjmů, je administrativně jednodušší, a proto je ve velkém počtu podnikateli využíváno těchto možností, vedení účetnictví přináší mimo jiné cenný zdroj informací. Vedením účetnictví totiž fyzické osoby mohou získávat lepší přehled o finančním stavu a vůbec hospodaření, zároveň s sebou přináší jistou administrativní zátěž.

Jak mohou fyzické osoby evidovat své příjmy a výdaje?

Fyzické osoby mají několik možností, jak vést evidenci svých příjmů a výdajů, přičemž výběr metody často závisí na jejich rozhodnutí, které by ovšem mělo odrážet rozsah jejich podnikání.

Jednou z možných forem, kterou mohou podnikatelé využít, je vedení tzv. daňové evidence. Daňová evidence zahrnuje evidenci příjmů a výdajů a je určena především pro podnikatele, kteří nejsou povinni vést účetnictví. V rámci daňové evidence podnikatelé evidují příjmy a výdaje rozdělené na tzv. daňové a nedaňové. Daňová evidence slouží k určení základu daně z příjmů.

Účetnictví je již složitější formou evidence, která se používá především u větších firem nebo u těch fyzických osob, kterým tuto povinnost ukládá zákon. Účetnictví zahrnuje nejen příjmy a výdaje, ale také účtování o nákladech a výnosech, sledování majetku, závazků a kapitálu.

Místo vedení daňové evidence mohou fyzické osoby využít paušální výdaje, které jsou vypočítány jako procento z příjmů. Tato forma evidence je jednoduchá, ale neumožňuje odpisovat skutečné výdaje. Fyzické osoby v tomto případě evidují jen příjmy a pohledávky.

Kdo je povinen vést účetnictví?

Povinnost vést účetnictví pro fyzické osoby je zakotvena v několika právních předpisech. Klíčovým předpisem je zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, který stanovuje podmínky, za kterých jsou fyzické osoby povinny vést účetnictví. Povinnost vést účetnictví mají zejména fyzické osoby, které:

  • jsou zapsané v obchodním rejstříku,
  • jejich roční obrat přesáhne 25 milionů Kč,
  • jsou účastníky sdružení bez právní subjektivity, kde alespoň jeden z účastníků vede účetnictví,
  • jsou povinné vést účetnictví z jiného právního důvodu (např. na základě rozhodnutí soudu).

Zákon č. 563/1991 Sb., stanovuje rovněž, kdy lze účetnictví přestat vést a přejít zpět na daňovou evidenci, pokud povinnost zanikne. Je však důležité upozornit, že podnikatelé se mohou rozhodnout vést účetnictví dobrovolně.

Účet 491 – Účet individuálního podnikatele

Účet 491 je v účetnictví fyzických osob specifickým účtem, který slouží pro evidenci tzv. vlastního kapitálu podnikatele. Tento účet zachycuje vklady a výběry podnikatele z jeho podnikání a vyskytuje se jen v účetnictví fyzických osob. Na tomto účtu se eviduje například vklad finančních prostředků do podnikání nebo naopak jejich výběr pro osobní potřebu.

Účet 491 je tzv. pasivní rozvahový účet – tedy účet, který reflektuje zdroje krytí majetku. Při sestavování účetních výkazů je jeho konečný stav promítán do vlastního kapitálu. V případě, že podnikatelé hospodaří na hranici kladného výsledku hospodaření a jejich podnikání je zatíženo přílišnými výběry pro osobní spotřebu, je možné, že bude v důsledku tohoto záporný vlastní kapitál.

Účet 491 je důležitý především proto, že umožňuje sledovat, jak podnikatel nakládá se svými prostředky vloženými do podnikání a zda tyto prostředky byly použity výhradně k podnikatelským účelům nebo i k osobním potřebám.

školení říjne - dph

Další specifika účetnictví vedeného fyzickými osobami

Vedení účetnictví fyzickými osobami má dopady nejen na stanovení základu daně z příjmů, ale také na vyměřovací základy pro odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Výsledky účetnictví fyzické osoby mají vliv i na přehledy podávané na Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) a zdravotní pojišťovny. Tyto přehledy vycházejí z daňového přiznání a z vykázaného zisku, který slouží jako základ pro výpočet pojistného. Proto je vedení přesného účetnictví důležité nejen z hlediska daňové povinnosti, ale také pro správné vypočítání odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).