Víme, jaké mají být sazby zahraničního stravného pro rok 2017

23. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázky
Ilustrační obrázky
Výše zahraničního stravného by se dle ministerstva financí měla zvýšit v 15 zemích. Ministerstvo zahraničí ovšem chtělo nárůst ve všech zemích.

Ministerstvo financí již předložilo návrh vyhlášky o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného. Ta má obecně zajistit zaměstnancům dostatečnou finanční kompenzaci v případech, kdy je zaměstnavatel vyšle na zahraniční pracovní cestu, čímž jim vzniknou výdaje na stravování. Nárok na zahraniční stravné garantuje zaměstnancům zákoník práce. Výši sazeb pak upravuje samostatná vyhláška, která se mění každý rok. Důvod je měnící se kurz koruny.

Ministerstvo zahraničí opět chtělo zvýšit všechny sazby

Vyhlášku každoročně předkládá ministerstvo financí, a to na základě návrhu ministerstva zahraničních věcí. Návrhy na úpravu výše sazeb připravuje ministerstvo zahraničních věcí na základě podkladů a konzultací s českými zastupitelskými úřady v zahraničí, jejichž pracovníci jsou bezprostředně seznámeni s aktuální cenovou hladinou ve veřejném stravování v místě svého působení. Při zpracování návrhu ministerstva zahraničních věcí ministerstvo financí v souladu se zákonným zmocněním přihlíží k oficiálním statistickým údajům mezinárodních institucí a navrhované změny jsou navíc informativně porovnávány s obdobnými předpisy vybraných států Evropské unie.

Pro rok 2017, stejně jako při přípravě vyhlášky pro letošní rok, navrhlo ministerstvo zahraničí zvýšit zahraniční stravné ve všech zemích. Odůvodnilo to zejména tím, že u většiny položek nedošlo již několik let k úpravám. Stejně jako v loňském roce ale ani letos ministerstvo financí tento návrh neakceptovalo a přistoupilo pouze na zvýšení v 15 zemích.

Sazby by se tak měly změnit následovně

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).