Vinná réva zažila teplotní šok. Úroda je ohrožena

25. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Na počátku léta si vinaři libovali, že letos by mohla být úroda velmi dobrá. Ovšem nyní mluví o úpalu či spále vína, za čímž stojí tropická vedra a menší množství ozónu nad naším územím. Více než třetina vinných bobulí je na jednotlivých hroznech sežehnuta a i další jsou poškozeny. Vinař se 40-letou praxí Jaroslav Vaďura z Polešovic odhaduje, že až 20 % bobulí je ztraceno. Navíc zbylé bobule měknou a sesychají, takže škody lze odhadovat ještě větší.

Josef Mráz ze svazu moravských vinářů řekl, že přestože je víno teplomilnou rostlinou, vedra jsou i na ni příliš. Proti úpalu vína podle odborníků není obrany. Přesto slovenský vinařský znalec Gašpar Vanek nabízí částečné řešení. Podle jeho pokusů víno částečně chrání terpénový přípravek Agrovital, který na bobuly vytvoří ochranný filtr oslabující toxické působení záření.

Zdroj: idnes.cz

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).