Na počátku léta si vinaři libovali, že letos by mohla být úroda velmi dobrá. Ovšem nyní mluví o úpalu či spále vína, za čímž stojí tropická vedra a menší množství ozónu nad naším územím. Více než třetina vinných bobulí je na jednotlivých hroznech sežehnuta a i další jsou poškozeny. Vinař se 40-letou praxí Jaroslav Vaďura z Polešovic odhaduje, že až 20 % bobulí je ztraceno. Navíc zbylé bobule měknou a sesychají, takže škody lze odhadovat ještě větší.
Josef Mráz ze svazu moravských vinářů řekl, že přestože je víno teplomilnou rostlinou, vedra jsou i na ni příliš. Proti úpalu vína podle odborníků není obrany. Přesto slovenský vinařský znalec Gašpar Vanek nabízí částečné řešení. Podle jeho pokusů víno částečně chrání terpénový přípravek Agrovital, který na bobuly vytvoří ochranný filtr oslabující toxické působení záření.
Zdroj: idnes.cz