v usa obsluha obvykle vůbec nemá mzdu a pracuje jen za TIP, což není naše dýško. u nás cena na jídelním lístku zahrnuje i cenu obsluhy. v usa máte na menu jen cenu jídla, a obsluhu zaplatíte tipem, proto je stanovena a deklarována i jeho obvyklá (očekávaná) výše. proto je v americe nezdvořilé nedat - nechali jste si jídlo přinést ale nezaplatili jste za to. zatímco naše dýško je příplatek za nadstandardní obsluhu.
Navrhuji naopak zavést další druhy slev na dani:
- za to, že musím poslouchat idiotské návrhy našich zákonodárců
- za to, že se musím dívat na některé jejich ksichty (nelze se tomu vyhnout)
- za to, že jsem za situace, která panuje v tomto státu ještě vůbec ochoten nějaké daně platit
- atd, atd.
"Výše přijatých dýšek je nedoložitelná a na přijaté dýško se nevydává žádný doklad," vysvětlila pro server Podnikatel.cz Kateřina Navrátilová.
Paní Navrátilová nemá pravdu, nebo jen z části. V restauraci se dává i tkz. TIP což není nic jiného než zpropitné. Většina pokladních systémů má položku TIP v rastru a je to tedy součástí účtu (dokladu) a tudíž doložitelné. Na účtu je tedy vidět výše zpropitného (TIPU), a při platbě kreditní kartou se tedy částka spolu s ostatními položkami odtěžuje z účtu hosta.