Hlavní navigace

Volná, řemeslná, nebo vázaná? Připomeňte si druhy živností

11. 7. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Každý, kdo plánuje začít podnikat, se musí nejprve seznámit s druhy živností a podle plánovaného oboru si nějakou vybrat.

Živnosti jsou definovány v živnostenském zákoně (předpis č. 455/1991 Sb.), kde se nachází také jejich rozdělení na ohlašovací a koncesované. Mezi ohlašovací živnosti patří řemeslné, vázané a volné živnosti.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to živnost a kdo ji může vykonávat?
  2. Ohlašovací živnosti
  3. Koncesovaná živnost
  4. Co jste se v článku dozvěděli?

Co je to živnost a kdo ji může vykonávat?

Jako živnost je označována soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.

Živnost může provozovat jak fyzická, tak právnická osoba, pokud splní určité podmínky (tzv. všeobecné podmínky, v některých případech i zvláštní podmínky) a nemá překážky v provozování živnosti. Všeobecné podmínky provozování živnosti fyzickými osobami jsou uvedeny v § 6 živnostenského zákona.

Ohlašovací živnosti

Nejvíce živností spadá pod ohlašovací živnost, kterou lze při splnění stanovených podmínek provozovat na základě ohlášení živnostenskému úřadu a zaplacení správního poplatku. Tento druh živnosti vzniká dnem ohlášení a může se tak provozovat ihned po ohlášení.

Volná živnost

Tato živnost nevyžaduje prokazování odborné ani jiné způsobilosti, musí být pouze splněny všeobecné podmínky provozování živnosti. Volná živnost je jedna, ale dělí se na 80 oborů. Ty jsou vypsány v příloze č. 4 živnostenského zákona. Živnostník má oprávnění na jedinou volnou živnost, ale zároveň může vykonávat několik oborů najednou. Může si tedy sám vybrat a pouze nahlásit, jaký obor z živnosti volné bude vykonávat. Toto opatření je hlavně z toho důvodu, aby se za každý provozovaný obor nemusel platit zvláštní poplatek. Za ohlášení živnosti při vstupu do živnostenského podnikání se platí 1000 korun, ohlášení další živnosti vychází na 500 Kč.

Založení živnosti snadno a online? Díky Portálu občana ano. Poradíme, jak na to Přečtěte si také:

Založení živnosti snadno a online? Díky Portálu občana ano. Poradíme, jak na to

Vázaná živnost

U vázané živnosti je potřeba dokázat také odbornou způsobilost. Ta se u každé vázané živnosti dokazuje jinak a všechny potřebné doklady a nároky jsou uvedeny v příloze č. 2 živnostenského zákona.

Mezi vázané živnosti patří například realitní zprostředkování, činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence nebo masérské, rekondiční a regenerační služby.

Předmět podnikání Požadovaná odborná způsobilost Poznámka
Provozování autoškoly profesní osvědčení vydané příslušným krajským úřadem*) a 1 rok praxe v oboru *) § 21 odst. 1 zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 478/2001 Sb.

Řemeslná živnost

Pro provozování řemeslné živnosti musí podnikatel prokázat splnění zvláštních podmínek provozování živnosti a doložit tak doklady prokazující odbornou či jinou způsobilost. Mezi řemeslné živnosti patří například pekařství, cukrářství, pivovarnictví a sladovnictví, broušení a leptání skla, hodinářství, zednictví nebo kamnářství. Přehled všech řemeslných živností se nachází v příloze 1 živnostenského zákona.

Odborná způsobilost pro řemeslné živnosti se prokazuje dokladem o: 

  • řádném ukončení středního vzdělání s výučním listem v příslušném oboru vzdělání,
  • řádném ukončení středního vzdělání s maturitní zkouškou v příslušném oboru vzdělání, nebo s předměty odborné přípravy v příslušném oboru,
  • řádném ukončení vyššího odborného vzdělání v příslušném oboru vzdělání,
  • řádném ukončení vysokoškolského vzdělání v příslušné oblasti studijních programů a studijních oborů,
  • uznání odborné kvalifikace, vydaným uznávacím orgánem podle zákona o uznávání odborné kvalifikace nebo
  • ověření nebo uznání dosažené úplné kvalifikace pro příslušný obor na základě zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání

Doklady prokazující odbornou způsobilost mohou být nahrazeny doklady o: 

školení říjne - dph

  • řádném ukončení středního vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru vzdělání a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru,
  • řádném ukončení středního vzdělání s maturitní zkouškou v příbuzném oboru vzdělání a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru,
  • řádném ukončení vyššího odborného vzdělání v příbuzném oboru vzdělání a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru,
  • řádném ukončení vysokoškolského vzdělání v příslušné příbuzné oblasti studijních programů a studijních oborů,
  • řádném ukončení rekvalifikace pro příslušnou pracovní činnost, vydaným zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru, nebo vykonání šestileté praxe v oboru.

Koncesovaná živnost

U koncesované živnosti se musí prokázat odborná způsobilost. Ta je upravena zvláštními právními předpisy v příloze 3 živnostenského zákona a živnostenským oprávněním pro výkon těchto živností je tzv. koncese. Jak jsme již psali, toto státní povolení k provozování živnosti se vyžaduje jen v případech vymezených živnostenským zákonem a mezi takové živnosti patří ostraha majetku osob, provádění pyrotechnického průzkumu, provozování střelnic a výuka a výcvik ve střelbě se zbraní nebo silniční motorová doprava a další činnosti. 

Ve zmíněné příloze jsou uvedeny také požadované odborné a jiné zvláštní způsobilosti, případně orgánu státní správy, který se k žádosti o koncesi vyjadřuje.

Předmět podnikání Požadovaná odborná a jiná zvláštní způsobilost podle § 27 odst. 1 a 2 Podmínky, jejichž splnění se vyžaduje podle § 27 odst. 3 Orgán státní správy, který se vyjadřuje k žádosti o koncesi Poznámka
Kontrolní testování profesionálních zařízení pro aplikaci přípravků a) minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru zaměřeném na rostlinolékařství, ochranu rostlin, pěstitelství, zahradnictví, chmelařství, vinohradnictví, lesnictví, zemědělskou nebo lesnickou techniku, nebo obecné zemědělství a 3 roky praxe v obsluze a seřizování zařízení pro aplikaci přípravků, nebo schválení provozovny Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský § 65 zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 199/2012 Sb.

Co jste se v článku dozvěděli?

Co je to živnost? 
Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem. 
Co je potřeba prokázat u volné živnosti?
Tato živnost nevyžaduje prokazování odborné ani jiné způsobilosti, musí být pouze splněny všeobecné podmínky provozování živnosti. 
Co patří mezi řemeslné živnosti?
Mezi řemeslné živnosti patří například pekařství, cukrářství, pivovarnictví a sladovnictví, broušení a leptání skla, hodinářství, zednictví nebo kamnářství.

Autor článku

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).