10000 je samozrejme blbost, tolik nestoji ani Premier. Na druhe strane se kolikrat smeju, kdyz vidim ceny konkretnich lahvi v ruznych "takyvinotekach" a pritom znam cenu od vinare za kterou jim to dodava. Chapu ze nejaka marze na tom byt musi, ale treba trojnasobek ceny uz je trochu mimo.
Bohuzel to ze vina v lahvi jsou "draha", tento obraz vytvari opet jen nektere vinoteky. O to radeji pak prodavaji levny sudovkovy patok. Samostatnou kapitolou jsou pak ceny a nabidka vin v restauracich.
Ach jo. Neni treba cekat, kazdy rok je cukernatost hroznu u skutecnych zdejsich vinaru dostatecna :-) Nekdy mate alkohol i pres 14% pokud vas zajima tento parametr.
Tahle hysterie, ktera se netyka jen sudovek ale i lahvi prodavanych prevazne v hypermarketech jako "vino" z CR od znamych cisternarstvi je jen o penezich. Proste se koupi cisterna cehosi z Italie/Moldavy/Rumunska (tim nerikam ze v tehle zemich nemaji kvalitni vina) nebo tanker z Chile za 6 Kc / litr, namicha se to a mate najednou "vino z Moravy" a sup s nim do hyper za 80 Kc v "akci". Takovej vejvar se samozrejme pri poctive vyrobe z domacich hroznu udelat neda, nemluve o praci na vinohradu ktera u precerpavani cisteren odpada.
Clanku o tom, vcetne konkretnich firem, uz bylo napsano dost. Vsichni to vedi. Ze se s tim nic nedela ? No dokud to primo nezabiji, tak to stat nezajima ...