Hlavní navigace

Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu v kostce

11. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Některé účetní jednotky v rámci účetní závěrky sestavují i tzv. přehled o změnách ve vlastním kapitálu. Jaké informace obsahuje a jak vůbec takový výkaz vypadá?

Účetní závěrka je jedním z finálních výstupů z účetnictví každé účetní jednotky. Účetní závěrka jako taková se skládá z několika důležitých výkazů, které společně poskytují komplexní pohled na finanční situaci a hospodaření účetní jednotky.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to vlastní kapitál a z čeho se skládá?
  2. Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu
  3. Struktura výkazu a související směrnice
  4. Uživatelé účetních informací: Koho údaje zajímají?
  5. Provázanost účetních výkazů a povinné sestavení výkazu

Mezi základní prvky účetní závěrky patří rozvaha, výkaz zisku a ztráty. Některé účetní jednotky však povinně sestavují navíc také výkaz o peněžních tocích a výkaz o změnách ve vlastním kapitálu. Právě výkaz o změnách ve vlastním kapitálu je méně známý, ale velmi důležitý, protože ukazuje, jak se měnil vlastní kapitál společnosti v průběhu účetního období.

Co je to vlastní kapitál a z čeho se skládá?

Vlastní kapitál je jednou ze dvou důležitých součástí financování společnosti. Jedná se o zdroje, které vlastníci firmy do společnosti vložili nebo které vznikly v průběhu činnosti firmy. V podstatě představuje rozdíl mezi aktivy (tedy majetkem firmy) a závazky (tedy cizími zdroji financování). Druhou složkou, která tvoří pasiva, jsou cizí zdroje.

Vlastní kapitál se obvykle skládá z několika složek, mezi které patří:

  • Základní kapitál – vklady vlastníků, které slouží jako základ pro fungování účetní jednotky
  • Kapitálové fondy – obsahuje emisní ážio, ostatní vklady vlastníků, které nejsou zahrnuty v základním kapitálu, a další
  • Fondy ze zisku – zákonné rezervní fondy a další fondy tvořené ze zisku účetní jednotky
  • Nerozdělený zisk či neuhrazená ztráta – výsledky hospodaření, které nebyly vyplaceny ve formě dividend či jiných výplat nebo nebyly uhrazeny
  • Ostatní složky vlastního kapitálu – například přecenění majetku nebo ocenění finančních nástrojů

Účtování o vlastním kapitálu probíhá na účtech účtové třídy 4, konkrétně na účtech 411 (Základní kapitál), 413 (Ostatní kapitálové fondy), 428 (Nerozdělený zisk minulých let), 429 (Neuhrazená ztráta minulých let), 431 (Hospodářský výsledek ve schvalovacím řízení) a dalších.

Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu

Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu, někdy označovaný jako „přehled“, slouží k zobrazení změn, které nastaly ve vlastním kapitálu účetní jednotky během účetního období. Tento výkaz podrobně popisuje, jak se měnily jednotlivé složky vlastního kapitálu, například v důsledku přijatého zisku, rozdělování dividend, příplatků k základnímu kapitálu či jiných účetních operací.

Podnikatelé, investoři a další uživatelé účetních informací tak díky tomuto výkazu získávají přehled o tom, jak se měnila finanční pozice vlastníků vůči společnosti, což je klíčové pro posouzení finanční stability firmy. Tento výkaz se sestavuje v rámci účetní závěrky společně s dalšími výkazy.

Struktura výkazu a související směrnice

Forma přehledu o změnách ve vlastním kapitálu není právními předpisy regulována. Je tedy na uvážení účetní jednotky, jak bude finální grafické zobrazení výkazu  vypadat.

Podle doporučení Národní účetní rady má výkaz o změnách ve vlastním kapitálu však obsahovat následující informace:

  • Počáteční stav vlastního kapitálu
  • Změny v jednotlivých složkách vlastního kapitálu (včetně odůvodnění těchto změn)
  • Konečný stav vlastního kapitálu

Tento výkaz by měl být zpracován v souladu s českými účetními standardy (ČÚS). Národní účetní rada (NÚR) však prostřednictvím směrnice doporučuje, jak by měl přehled vypadat. Jedná se však pouze o soubor doporučení, který není pro účetní jednotky závazný. Díky přijetí doporučení od NÚR však může být zajištěna jednotnost ve vykazování účetních informací.

Uživatelé účetních informací: Koho údaje zajímají?

Informace z výkazu o změnách ve vlastním kapitálu jsou důležité pro více skupin uživatelů. Mezi ty hlavní patří vlastníci a investoři, věřitelé, úřady, účetní a příp. auditoři.

Vlastníci a investoři sledují, jak se mění jejich podíl ve firmě a jak účetní jednotka hospodaří s jejich vklady. Věřitelé mají zájem na tom, aby vlastníkova pozice zůstala dostatečně silná, což zajišťuje vyšší pravděpodobnost splacení závazků. Auditoři a účetní tento výkaz používají k ověření konzistence.

Výkaz tedy slouží k hodnocení výkonnosti firmy a její stability v čase, zejména z hlediska vnitřní struktury financování.

Provázanost účetních výkazů a povinné sestavení výkazu

Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu je provázán s dalšími účetními výkazy, jako jsou rozvaha a výkaz zisku a ztráty. Rozvaha poskytuje přehled o celkovém stavu vlastního kapitálu k určitému datu, zatímco výkaz o změnách ve vlastním kapitálu doplňuje informace o tom, jak se tento kapitál měnil v průběhu účetního období. Výkaz zisku a ztráty zase vysvětluje, jak bylo dosaženo konkrétního hospodářského výsledku, který se taktéž následně promítá do vlastního kapitálu.

ebf - tip - debata

Povinnost sestavit výkaz o změnách ve vlastním kapitálu mají především ty účetní jednotky, které podléhají povinnému auditu, tedy například akciové společnosti nebo společnosti s ručením omezeným, které splňují kritéria dle zákona o účetnictví.

V praxi to znamená, že tento výkaz sestavují větší společnosti, zatímco malé firmy, které nejsou povinně auditovány, sestavují výkaz o změnách ve vlastním kapitálu jen v případě, že se rozhodnou jej sestavovat dobrovolně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).