Výrobci lihovin: Za rozmachem pančovaného alkoholu stojí i vysoké daně

12. 9. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Podíl nelegálního alkoholu v Česku odhadují výrobci na desítky procent. Důvody takového rozmachu spatřují v laxnosti státní správy, vysoké spotřební dani a DPH.

Českem obchází strašidlo nekvalitního pančovaného alkoholu, kterým se za posledních několik dní otrávilo již několik desítek lidí. Osm z nich (k včerejší 19. hodině) navíc na otravu jedovatým metanolem (metylalkoholem) zemřelo. Jak však upozorňují výrobci lihovin, problém pančovaného alkoholu nespadl z nebe a vyskytuje se ve velkém množství již delší dobu. Podle některých odhadů u nás tvoří  podíl nelegální výroby alkoholu až několik desítek procent. Na vině jsou podle výrobců laxní přístup celní správy a také neustále se zvyšující daně, které z nezdaněného pančovaného alkoholu dělají výhodný byznys.

Čtěte také: Alkohol, cigarety a erotiku lze kupovat až od 18. Jak to ošetřit na internetu?

Největší otrava za poslední desítky let

Doslova každou hodinou včera přibývali lidé, kteří se otrávili pančovaným alkoholem, ten obsahoval velké množství jedovatého metanolu. Jejich počet již atakuje tři desítky. Osm z otrávených navíc do včerejšího dne zemřelo. Podle odborníků jde o největší otravu nekvalitním alkoholem za několik posledních desítek let. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nasadila do terénu všechny své kontrolory a zasedl první krajský krizový štáb. Ministerstvo zdravotnictví ohlásilo, že chce úplně zakázat prodej tvrdého alkoholu ve stáncích. Policie sice našla několik barelů alkoholu, které jedovatý metanol obsahovaly, jeho výrobce se však zatím vypátrat nepodařilo.

Na kanystrech sice byla nalepena etiketa kroměřížské Likérky Drak, ta ale odmítá, že by šlo o její výrobky a tvrdí, že jde o padělky. Likérka upozorňuje, že má zaveden stálý daňový dozor, kdy 24 hodin celní správa detailně dohlíží na výrobu lihovin a každý vyrobený kus je pod přísnou kontrolou. Likérka Drak i společnost Verdana (výhradní distributor pro ČR) do firmy Leko Příbram, kde se padělaný alkohol našel, nedodala jediné 6litrové balení již více než čtvrt roku, z čehož je jasné, že toto zboží nemůže pocházet z oficiální výroby, uvedla Likérka Drak ve svém oficiálním vyjádření.

Dále Likérka Drak připomněla, že podle policie jsou lihoviny buď bez kolků, nebo s poškozeným kolkem a tudíž se tak nemůže jednat o originální balení, tedy o výrobky Likérky Drak. Likérka také poukazuje na fotografie etiket, které policie poskytla do médií a které již likérka více než rok nepoužívá. Likérka si též stěžuje na laxnost úřadů. Likérka Drak opakovaně podává trestní oznámení proti nelegálním výrobcům a dokonce se jí i v některých případech podařilo zjistit jméno konkrétního „pančera“. Vždy to bylo ze strany policie či celní správy bez odezvy, tvrdí Likérka Drak.

Etikety Likérky Drak (platné a na zabaveném zboží)

Zdroj: SVL

Čtěte také: 3 zakázané činnosti, u kterých stojí za zvážení legalizace (NÁZOR)

Úřady problém pančovaného alkoholu bagatelizovaly

Že úřady nijak nekonají, potvrzují i další výrobci, včetně různých asociací výrobců lihovin. Sdružení výrobců lihovin (SVL) serveru Podnikatel.cz uvedlo, že opakovaně již několik let upozorňuje Generální ředitelství cel ČR na problém výrobků pocházející z denaturovaného lihu a na jiné problémy s lihem. Celní správa ale podle SVL problém ignoruje a dělá, že neexistuje či že jde pouze o okrajovou záležitost.

Podle odhadů SVL přitom činí podíl nelegální výroby tvrdého alkoholu v Česku 20 až 25 %. Že nejde o nijak přemrštěné odhady, potvrzuje i společnost RUDOLF JELÍNEK, jeden z největších výrobců ovocných destilátů na světě. Jednoznačně se jedná o nezanedbatelný podíl v poměru s legálním alkoholem vyprodukovaným v ČR v řádu desítek procent, uvedl serveru Podnikatel.cz Miroslav Motyčka, obchodní a marketingový ředitel společnosti RUDOLF JELÍNEK.

Jak se pančovaný alkohol dostává na trh?

Padělané lihoviny mají vždy stejný scénář – jsou vyrobené z denaturovaného lihu (v současnosti s metylalkoholem) a následně jsou dodávány do pohostinství, trafik, atd. buď bez kolků, nebo jsou nelegálním výrobcem distribuovány v originálních baleních s poškozeným kolkem získaných od prodejců. Druhou možností je, že hospodský nebo prodejce si originální balení doplní nelegální lihovinou sám. Celníci pak nemají šanci na místě nic poznat, jelikož se jedná o originální balení s pravým kolkem. Museli by jedině nechat provést rozbor, který na místě provést nelze.


Zdroj: Prohlášení SVL

Jak dále tvrdí SVL, celní správa provádí opakované kontroly malých výrobců a celoplošné kontroly na výrobky, zda jsou opatřeny kolky a zdaněny. Při kontrolách v restauracích a nálevnách však podle SVL nikdy na nic nepřijdou, protože každý z prodejců má založeny nějaké staré doklady o nákupu oficiálních výrobků a je tak schopen doložit nabytí. Jak se však ukázalo ani samotné kolky nic neřeší a podíl nelegální výroby se zavedením kolků (v roce 2005) se nijak výrazně nesnížil. Stačí se podívat na vývoj výběru spotřební daně, dodal serveru Podnikatel.cz Pavel Kučera, předseda SVL.

Podle Kučery by celní správa měla místo zbytečných kontrol důrazně hlídat dovoz a oběh lihu, který tvoří základní komponentu pro výrobu pančovaného alkoholu. Zároveň by Kučera omezil vydávání výjimek pro užití denaturovaného lihu. Pro ilustraci postačí nahlédnout do výsledků výběru spotřební daně v SRN nebo Rakousku, kde kolky zavedeny nejsou a podíl nelegální výroby se odhaduje do 5 %, a to právě z důvodu důrazu na kontrolu oběhu lihu, vysvětlil Kučera.

Za rozmachem nelegální výroby stojí i vysoké zdanění

Další faktor, který podle výrobců lihovin výrazně nahrává nelegálnímu pančovanému alkoholu, tvoří vysoké zdanění tvrdého alkoholu. Platí v tomto ohledu úměra, že čím vyšší zdanění, tím vyšší nelegální výroba. Co se týká podílu spotřební daně a DPH na výsledné ceně, činí podle Pavla Kučery například u litru vodky se 40% obsahem alkoholu s prodejní cenou 200 Kč spotřební daň 114 Kč a DPH 33,40 Kč. Stát dostane z každé lahve 147,40 Kč, tedy 73,70 %, vypočítal serveru Podnikatel.cz Kučera. Bohužel je to přesně tak, že právě zvyšování spotřební daně vede ke zvýšení nelegální produkce alkoholu. Jasně je to vidět na jednom zásadním faktu, zvýšení spotřební daně nepřineslo do státního rozpočtu více peněz. Jednoduše proto, že se zvýší podíl nelegálního, pančovaného alkoholu, připojil se Miroslav Motyčka ze společnosti RUDOLF JELÍNEK.

Čtěte také: Proč snižovat spotřební daň jen u nafty a ne u benzínu?

Právě vysoký podíl daní na prodejní ceně legálního alkoholu vytváří podle výrobců motivaci pro nelegální výrobu. Obchodník nebo prodejce, který takový alkohol prodává, ho nakupuje za řádově násobně nižší ceny než legální alkohol, zatížený spotřební daní, a realizuje vyšší marži. Mnohdy tento rozdíl v ceně není ani přenesen na konzumenta, a ten tak konzumuje nelegálně vyráběný alkohol za standardní cenu. Pokud obchodník nelegální alkohol prodává pod cenou standardního značkového alkoholu, pak i pro konzumenta je motivem k nákupu právě cena, upřesnil Motyčka.

Jak na závěr uvedl Motyčka, výrobci se snažili politiky neustále upozorňovat, že zvyšování spotřební daně problém jenom prohlubuje. S vyšším zdaněním totiž stoupá počet výrobců, kterým stojí za riziko vyrábět nelegální alkohol, reakce úřadů i politiků však byla nulová.

Foto: www.isifa.com

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).