Podle ministerstva zemědělství stále roste počet českých výrobců biopotravin. K 31. října tohoto roku bylo evidováno 220 výrobců biopotravin, přičemž 75 jich přibylo v průběhu letošního roku a 30 z nich se dokonce registrovalo během posledních tří měsíců. Zvyšuje se i počet ekologických zemědělců, kdy jejich počet vzrostl oproti loňskému roku o téměř 350 farem na 1249. Ekologické farmy obhospodařují ekologicky téměř 310 tis. hektarů půdy, což představuje zhruba 7,2 % celkové výměry zemědělské půdy.
Výrobci vidí produkci biopotravin jako dobrou podnikatelskou příležitost. Poptávka po biopotravinách je dlouhodobě vyšší než jejich nabídka,
objasnil ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle něj k růstu producentů biopotravin přispívá i vyhlášená podpora investičních projektů v rámci Programu rozvoje venkova.
Předmětem zájmu nově registrovaných výrobců biopotravin je především zpracování biomasa a masných výrobků, produkce biovajec, biovína a biopečiva. Objevují se však mezi nimi i výrobci specialit, jako např. knedlíků, baget, müsli tyčinek nebo sladu pro výrobu biopiva.