Evropská komise po dvou letech vyjednávání o tom, co lze prodávat pod názvem vodka a co ne, dospěla ke kompromisu. Výrobci české vodky, kteří svůj produkt vyrábí většinou z řepy, jablek či melasy, nemusí měnit název. Zprávu přinesl server iDNES.cz.
Ministři zemědělství EU včera v Bruselu rozhodli, že názvem „vodka“ bude moci být označena lihovina, která byla vypálena z brambor nebo obilovin, zatímco lihovina z jiných surovin musí mít pod označením ještě dodatek „vyrobena z“ s uvedením, ze kterých surovin byla vypálena.
Rozhodnutí se však nelíbí Polákům nebo severským zemím, podle kterých jiné suroviny než brambory a pšenice nejsou tradiční a nezajišťují správnou chuť a kvalitu. Severské země proto žádaly pro svůj výrobek exkluzivní ochranu, stejně jako v případě rumu.
Ročně se vypije odhadem podle serveru iDNES.cz 4,5 miliardy litrů vodky, přičemž 57 % z toho v Rusku. Evropa má 11procentní podíl na spotřebě.