O pražské Letné se teď hodně mluví především kvůli tunelu Blanka. Kdo ale z téhle rozkopané části města zahne kolem stadionu pražské Sparty do ulice Jana Zajíce a nemine Cukrárnu, ale také kavárnu a čajovnu v jednom, Alchymista, začne si lehce připadat jako v docela jiném světě. Zvlášť, když projde vnitřní částí cukrárny (mine pult se zákusky), na ní navazující Galerií Scarabeus a vyjde na zahradu ve vnitrobloku. Připadala jsem si tu jako na venkově – českém, francouzském, italském? Kdo ví…
Lokace: Jana Zajíce 9, Praha 7 – Letná
Typ: cukrárna a kavárna
Nejdřív jsem si sedla pod plody obalenou hrušeň, pak zkusila stolek u zdi a ve stínu a nakonec jsem skončila u stolku pod širokánským slunečníkem. Venkovní sezení je umístěné na kamenném dvorku, který pak pokračuje travnatou zahrádkou. Rostlin je tu všehochuť, nechybí voňavá levandule a dekorativní jezírko. Protože je nekuřácká cukrárna spojená s galerií, vykukují z květin a trávy také rozličné plastiky, které jsou součástí výstavy Galerie Scarabeus. Čtěte více: V centru Prahy schovaná kavárna Platýz zklamala
Interiér samotné cukrárny v příjemném tmavém dřevě nezapře alchymistickou inspiraci. Stejně tak jako keramika, na které tu servírují. Zajímavostí je, že kavárna pracuje s kávou z vlastní pražírny a skvělé dorty nakupuje od malovýrobců. V létě v ní navíc podávají speciální letní nealkoholické koktejly.
Vyzkoušeno: Co může cukrárna podnikatelům nabídnout?
Tentokrát je odpověď velmi jednoduchá: především nedostatkový klid na schůzku. A relativní ticho (nepočítám-li hovory ostatních hostů).
Raději dvakrát, prosím
Přiznám se, že jsem tentokrát ani moc nestudovala nápojový lístek. Především jsem totiž chtěla ochutnat nějaký další místní dortík nebo koláč. Protože z předchozích návštěv vím, že se prakticky nelze splést a vynikající jsou všechny, vybírala jsem jen očima. Jarní koláč (za 35 korun) sice měl v názvu neaktuální roční období, ale jak se ukázalo, chutnal i v létě. Skoro neviditelné těsto neslo směs broskví a jablek jemně spojených pudingovým krémem a želatinou a posypaných drobenkou a sekanými mandlemi.
Po takové dobrotě zapíjené velkým hrnkem cappuccina (za 40 korun) se jen zaprášilo. Protože jsem v alchymistické zahradě vysedávala docela dlouho – je to tu totiž ideální nejen pro čtení novin, ale také a hlavně pro schůzky s přáteli či pracovní setkání – objednala jsem si pro jistotu ještě jeden kousek.
Stejně tak „na blind” jsem si řekla o citronádu, protože v parném počasí mi přišla ideální. Měli ji (za 35 korun) a nezklamala mě. Oslazenou vodu s velkými koly citrónu (jen vždycky tajně doufám, že buď chemicky neošetřeného nebo pořádně vydrhnutého) jsem usrkávala brčkem a libovala si.
Mí přátelé si objednali zmrzlinu. Kornoutky číšník přinesl ve zlatém (samozřejmě barvou, ne materiálem) spirálovitém stojánku. Jarní koláč byl ale tentokrát hitem, protože neodolali ani jemu, když ho viděli na mém talíři.
Nezapomeňte odejít
Mladý číšník, který tu obsluhoval sám, se měl co ohánět. Proto a hlavně díky zahradě mi ani nevadilo, že jsem o chvilku déle, než by mi bylo milé, čekala na příjem objednávky. Nebo že prázdná sklenice stála na našem stole zbytečně dlouho. Případně to, že mi číšník nepomohl s přenosem pochutin k vedlejšímu stolu. V cukrárně podle webu Alchymisty obsluhují většinou studenti a není tu problém přimhouřit oko, protože to stojí za to.
Mimochodem, hluk z ulice do zahrady nedoléhá. Jediné, co zde host zaslechne, je pokřik fotbalistů z přilehlého stadionu. Jinak tu je slyšet jen kanárka, který bydlí v kleci zavěšené mezi stolky, a rozpravy hostů.
Letní zahrádky a terasy v rubrice Gurmán business serveru Podnikatel.cz:
Tatarák, ze kterého málem umrznou zuby
Do hor za jídlem, které je uměleckým dílem kuchaře
GURMÁN: Tichá zahrádka kousek od Muzea
Chřestová sezona v „nudlárně“ odstartovala
Kafírna, která podporuje Fair Trade
Adria je kavárna s ojedinělou terasou a průměrným menu
Hombre del Mundo – restaurace, kde je personál opravdovým kreditem
V indické samoobsluze se najíte rychle a do stovky
Restaurace Střelecký ostrov provětrá vaši peněženku
Přejíst se je v restauraci pod horami tak snadné…
Vinice uprostřed Prahy? Ano, s krásným výhledem
Najezte se v zahradě, která je Magická. Klidně do stovky
Vinohradské Grosseto je dobrá italská volba
Jeden z předchozích dílů rubriky Gurmán na business serveru Podnikatel.cz se jmenoval Kavárna, ve které se zapomenete. Stejná charakteristika se beze zbytku hodí pro Cukrárnu Alchymista. Nebudu moc přehánět, když napíšu, že není žádný problém prosedět tu celé dny. Přesněji dny ohraničené otevírací dobou od 10.30 do 19.30, v sezóně do 21.30 hodin. Jedinou komplikací by mohly pro někoho být hůře přístupné toalety, ke kterým je nutné sestoupit po strmých schodech do podzemí.
Hodnocení
Cukrárně a kavárně Alchymista uděluje business server Podnikatel.cz pět Gurmánských hvězdiček, tedy jejich plný počet. Především za vynikající sladkosti a ojedinělou zahradu, která nabízí klidné posezení.