Až devadesát procent firem je pro zachování stávajícího systému závodního stravování a stravenek. V souvislosti s plánovaným zavedením zaměstnaneckého paušálu vzrostou dle respondentů provozní náklady přibližně o dvacet procent. To vyplynulo z výzkumu společnosti Factum Invenio.
Připravovaná novela zákona o daních z příjmů předpokládá zrušení systému stravenek a zavedení tzv. zaměstnaneckého paušálu, tj. daňově uznatelného odpočtu, který zaměstnancům přinese daňovou úsporu maximálně 3000 Kč ročně, 250 Kč měsíčně. Firmy provozující jídelny se logicky obávají tlaku na zvýšení mezd ze strany zaměstnanců, kteří rozdíl mezi stravenkami a paušálem pocítí v největší míře.
Zaměstnanecký paušál postrádá pro zaměstnavatele smysl, neboť neplní roli zaměstnaneckého benefitu –nemotivuje zaměstnance k pravidelnému stravování, nevytváří vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a neodlišuje zaměstnavatele na trhu práce,
sděluje Pavel Dušek, prezident Unie zaměstnavatelských svazů.