Žil jsem na jihu Anglie v době, kdy se to zavedlo a ještě několik let po tom. Byl jsem silný kuřák i 40 denně. Do hospody jsem tam chodil taky a mohu říct, že k žádnému odlivu tam v té době ani v těch dvou letech před krizí nedošlo. Najít dobrou volnou hospodu bylo docela obtížné. Faktem ale je, že díky mírnějšímu klima, má většina hospod tz. kuřárny venku, kde mají heatery, které kuřáky udržují v teple i v zimě. Kdo se nepřizpůsobil, tak měl asi s odlivem větší problém než ti ostatní. Zaznamenal jsem nárůst celo rodinných návštěv což je na České poměry dost nevídané. Co v Anglii pak taky zafungovalo, je neviditelná ruka trhu a konkurence. Po celé Anglii je například sít hospod wetherspoon, kde se prodává real ale (piva svrchně kvašená) za libru. To už je i na české poměry hodně málo a jsou i dost chutná. V těchto hospodách je narváno denně i dnes. Problém jsou určitě vysoké ceny jídel a není neobvyklé, že do pivnice-hospody přijede poslíček s pizzou. Cenu zvyšuje oproti ČR minimální mzda, kterou si hlídá královský palác a každý rok či dva jí zvedá. Tím se dost zvyšuje cena za všechny služby nejen ty restaurační, takže lidi se tam naučili kupovat si jídlo a pitím v obchodech domů. Většina komodit od potravin počínaje až po náhradní díly do aut jsou v UK nižší, nebo stejné než v ČR a když to člověk přirovná minimální mzdě, tak se dá říct hodně levné. Co mělo vliv na odliv zákazníků, byla až krize v roce 2008. Hodně lidí přišlo o práci, nebo se jim snížil plat. Pozoroval jsem to na dýškách a došlo to až tak daleko, že je lidi přestali dávat snad úplně. Nakonec si přestávali objednávat úplně a večerní výprodeje zlevněných potravin v Tescu tak byl skoro národní sport. Co jsem se tak bavil s angličany, tak si to tam všichni pochvalovali a já přestože kuřák musím říct nakonec, že taky. Kouřil jsem dost a díky tomu zákazu jsem to dost omezil jen na pár cigaret za večer namísto celé krabičky. Konečně mohla se mnou jít i rodina s dětmi a oblečení jsem nemusel hned dávat do pračky. O čem se tady třeba autor článku vůbec nezmiňuje je fakt, že v UK došlo k masivnímu snížení dětského astmatu.
Zpět do ČR. Myšlení našich restauraterů je krátkozraké, ale za zlé jim to člověk mít nemůže. Oni je jejich kuřáci uživí a nemusí tak nic měnit. Znám v Praze jen pár hospod, kde se nekouří a všechny mají večer co večer doslova narváno. Musím si dělat rezervé, a jídla tam stojí skoro dvojnásob toho co v klasické kuřácké. Majitelé těch kuřáckých si do těch nekuřáckých s rodinnou v klidu zajedou taky ;) Nařízení zda ANO či NE se mi taky moc nelíbí a dal bych přesnost plynulé evoluci, ale všichni dobře víme, že to zdravé není a tak zrovna v tomto případě by společnost potřebovala popostrčit nebo nakopnout chcete-li a je jedno jestli úplným zákazem, nebo jen částečným viz pivnice a jídelny. Navíc jsme jeden z posledních států v Evropě, kde je to ještě stále povolené.