Asi je třeba rozlišovat dvě věci - restaurace a bary/výčepy. U restaurací zaměřených primárně na jídlo docela věřím, že omezení kouření je přínosem a spíš je otázkou, zda má jakýkoliv zákon smysl. V této oblasti totiž nekuřáckých podniků alespoň v ČR přibývá opravdu hodně i bez zákazu a to procento nekuřáckých či alespoň s opravdu důsledně odělenými částmi (diskutované dále v diskusi) přes 50% je celkem nesporně.
Podstatně složitější je to ale s hodnocením u "náleven", tedy podnicích, kde je jídlo jen vedlejším doplňkem. Tady už dopady mohou být docela fatální. Z ČR mě napadá pár podniků, kde je krach při zákazu kouření fakticky na 100% - s prominutím "pajzly" pro "nižší vrstvy", ty se prostě při zákazu kouření sesypou. Ne že by mě to nějak osobně trápilo, doby, kdy jsem se v podobných podnicích vyskytoval, jsou minulostí, nicméně to nic nemění na tom, že zde je tento dopad reálný. Jsem si poměrně jistý, že v UK je to dost podobné a že dost z těch zavřených podniků bylo podobného typu a tvrzení o vazbě zavírání na zákaz kouření je zde pravdivé nesporně.
No a pak je tu přirozeně další skupina podniků, kde je to tak nějak na hraně, kdy jim zákaz kouření uškodit může či nemusí (opět nepochybuje, že v UK to bude stejné). Zde asi bude platit vaše tvrzení, že je reálně mohly dorazit spíše daňové změny a kouření bylo jen jedním vlivem. Je ovšem na místě otázka, zda by padly i v případě, že by na ně působily jen změny daní a zákaz kouření by se nekonal...