Vlákno názorů k článku Zákaz kouření likviduje britské bary a hospody. Skončily jich tisíce od inUK - Žil jsem na jihu Anglie v době, kdy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2014 17:48

    inUK (neregistrovaný)

    Žil jsem na jihu Anglie v době, kdy se to zavedlo a ještě několik let po tom. Byl jsem silný kuřák i 40 denně. Do hospody jsem tam chodil taky a mohu říct, že k žádnému odlivu tam v té době ani v těch dvou letech před krizí nedošlo. Najít dobrou volnou hospodu bylo docela obtížné. Faktem ale je, že díky mírnějšímu klima, má většina hospod tz. kuřárny venku, kde mají heatery, které kuřáky udržují v teple i v zimě. Kdo se nepřizpůsobil, tak měl asi s odlivem větší problém než ti ostatní. Zaznamenal jsem nárůst celo rodinných návštěv což je na České poměry dost nevídané. Co v Anglii pak taky zafungovalo, je neviditelná ruka trhu a konkurence. Po celé Anglii je například sít hospod wetherspoon, kde se prodává real ale (piva svrchně kvašená) za libru. To už je i na české poměry hodně málo a jsou i dost chutná. V těchto hospodách je narváno denně i dnes. Problém jsou určitě vysoké ceny jídel a není neobvyklé, že do pivnice-hospody přijede poslíček s pizzou. Cenu zvyšuje oproti ČR minimální mzda, kterou si hlídá královský palác a každý rok či dva jí zvedá. Tím se dost zvyšuje cena za všechny služby nejen ty restaurační, takže lidi se tam naučili kupovat si jídlo a pitím v obchodech domů. Většina komodit od potravin počínaje až po náhradní díly do aut jsou v UK nižší, nebo stejné než v ČR a když to člověk přirovná minimální mzdě, tak se dá říct hodně levné. Co mělo vliv na odliv zákazníků, byla až krize v roce 2008. Hodně lidí přišlo o práci, nebo se jim snížil plat. Pozoroval jsem to na dýškách a došlo to až tak daleko, že je lidi přestali dávat snad úplně. Nakonec si přestávali objednávat úplně a večerní výprodeje zlevněných potravin v Tescu tak byl skoro národní sport. Co jsem se tak bavil s angličany, tak si to tam všichni pochvalovali a já přestože kuřák musím říct nakonec, že taky. Kouřil jsem dost a díky tomu zákazu jsem to dost omezil jen na pár cigaret za večer namísto celé krabičky. Konečně mohla se mnou jít i rodina s dětmi a oblečení jsem nemusel hned dávat do pračky. O čem se tady třeba autor článku vůbec nezmiňuje je fakt, že v UK došlo k masivnímu snížení dětského astmatu.

    Zpět do ČR. Myšlení našich restauraterů je krátkozraké, ale za zlé jim to člověk mít nemůže. Oni je jejich kuřáci uživí a nemusí tak nic měnit. Znám v Praze jen pár hospod, kde se nekouří a všechny mají večer co večer doslova narváno. Musím si dělat rezervé, a jídla tam stojí skoro dvojnásob toho co v klasické kuřácké. Majitelé těch kuřáckých si do těch nekuřáckých s rodinnou v klidu zajedou taky ;) Nařízení zda ANO či NE se mi taky moc nelíbí a dal bych přesnost plynulé evoluci, ale všichni dobře víme, že to zdravé není a tak zrovna v tomto případě by společnost potřebovala popostrčit nebo nakopnout chcete-li a je jedno jestli úplným zákazem, nebo jen částečným viz pivnice a jídelny. Navíc jsme jeden z posledních států v Evropě, kde je to ještě stále povolené.

  • 12. 12. 2014 22:52

    l0l (neregistrovaný)

    fakta - nekurackych restauraci je 60%+, nekurackych hotelu je 80%+
    proc tedy neco narizovat? opravdu se majitele podnikou nedokazi rozhodnout jaky typ podniku chteji provozovat? opravdu jsou hoste tak retardovani, ze kdyz je na dverich piktogram "kuracky podnik" tak tam vlezou a dozaduji se zakazu koureni?

  • 13. 12. 2014 12:56

    inUK (neregistrovaný)

    Tak to bych chtěl vidět těch 60%+, Na Praze 6, Dejvice, Petřiny, Břevnov, Vokovice to rozhodně neplatí. Podle toho co jsme hledal, tak cca 15% by bylo irelevantní. Do hotelů na pivo fakt nechodím, na jídlo bych tam ještě možná zašel, ale nerad chodím někam, kde nikdo nesedí. Těch 15% má většinou plno, že si tam bez objednání nesednu a to není zrovna to co hledám, když se mi spálí večeře na plotně.

    Mým příspěvkem jsem chtěl hlavně upozornit na to, že v UK zákaz kouření vliv na návštěvnost rozhodně neměl a byl jsem při tom když se to zavádělo. Co ale vliv mělo a to obrovský byla naopak krize v roce 2008.

  • 14. 12. 2014 0:40

    l0l (neregistrovaný)

    nemam prehled jak je to v anglii, ale napriklad italie a spanelsko na to pomerne kasle (coz je asi dano mentalitou) a treba v rakousku ci francii ty hloucky na ulici pred hospodami jsou vazne na palici zpusob jak omezit kontakt cigaret s detmi.

    ps: zkuste http://www.nekuracke-restaurace.cz/ treba jen pro vase dejvice mi tam vyskocilo v okoli 3km pres 40 restauraci a to v te db jiste nejsou zdaleka vsechny

  • 30. 1. 2015 20:06

    Falkon (neregistrovaný)

    Zkoušel jsem tam vyhledat podniky v Dejvicích a našel jsem 2 hypermoderní, luxusní restaurace a JEDEN hudební klub s dost omezenou kapacitou..

    V centru je to lepší, ale žel tomu, že člověk po návštěvě nesmrdí jak bezdomovec, také odpovídají cenovky, které jsou často téměř dvojnásobné a nutnost dělat si rezervaci na dlouho dopředu.
    (Na to jsem však zvyklý ještě z Plzně, kde do nekuřáckého PUBu se muselo chodit odpoledne protože od 18:00 to bylo rezervované na dva měsíce dopředu...)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).