Zákaz kouření sníží tržby hospod. Je třeba přežít rok, říkají odborníci

2. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Zákaz kouření v restauracích přinese podle odborníků úbytek tržeb, který ale nepřesáhne 10 %. Mělo by jít navíc jen o dočasný pokles.

Na základě dat ze zahraničí lze totiž usuzovat, že počet kuřáků, kteří navštěvují restaurační zařízení, se přibližně po roce vrátí na původní úroveň.

Čtěte také: Proč proti zákazu kouření v hospodách nelze brojit podnikatelskou svobodou?

Zákaz kouření není hlavní problém hospod

Už třetím dnem je v České republice zakázáno kouřit ve vnitřních prostorech restaurací a barů. Jak ukázal průzkum, který si nechala udělat Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), se zákazem nesouhlasí 55 % provozoven. Pro je naopak 36 % restaurací. Přestože zákaz dopadne spíše na malé provozovny bez kuchyně, ani u nich není zákaz kouření hlavní bariérou podnikání. Podle průzkumu je největším problémem nadměrná byrokracie a nedostatek personálu.

Co se týče úbytku zákazníků, pětina restaurací s ním jednoznačně počítá a dalších 13 % jej považuje za pravděpodobný. Naopak 41 % nemá žádné obavy o udržení klientely, 27 % to nevylučuje, ale jsou spíše optimističtí. Provozovny neposkytující jídlo očekávají negativní dopad přijetí nekuřáckého zákona na návštěvnost v 61 %. U provozoven s jídlem činí tento podíl jen 30 %, doplnil Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

Čtěte také: 7 povinností, které musí hospody plnit v souvislosti se zákonem o zákazu kouření

Kuřáci se vám do roka vrátí

Přestože se podnikatelé obávají poklesu zákazníků a tržeb, nemělo by jít podle odborníků o výrazný pokles. U většiny by neměl přesáhnout 10 %. Stejný vývoj již proběhl v zemích, které zákaz zavedli dříve. V Anglii poklesly tržby v barech o necelých 5 %, v Irsku o 3 %, ve Skotsku o 10 %. V Norsku se situace v barech výrazněji nezměnila, jen restaurace vykázaly snížené tržby o 3 %, uvádí Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO.

fin 25 - early cena

Jak navíc upozorňuje Hendrych, na základě dat ze zahraničí lze usuzovat, že počet kuřáků, kteří navštěvují restaurační zařízení, se přibližně po roce vrátí na úroveň, která byla před zákazem kouření v restauracích a barech.

Čtěte také: Poslední cigareta aneb Jak jsme se loučili s kouřením v restauracích

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).