Na základě dat ze zahraničí lze totiž usuzovat, že počet kuřáků, kteří navštěvují restaurační zařízení, se přibližně po roce vrátí na původní úroveň.
Čtěte také: Proč proti zákazu kouření v hospodách nelze brojit podnikatelskou svobodou?
Zákaz kouření není hlavní problém hospod
Už třetím dnem je v České republice zakázáno kouřit ve vnitřních prostorech restaurací a barů. Jak ukázal průzkum, který si nechala udělat Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), se zákazem nesouhlasí 55 % provozoven. Pro je naopak 36 % restaurací. Přestože zákaz dopadne spíše na malé provozovny bez kuchyně, ani u nich není zákaz kouření hlavní bariérou podnikání. Podle průzkumu je největším problémem nadměrná byrokracie a nedostatek personálu.
Co se týče úbytku zákazníků, pětina restaurací s ním jednoznačně počítá a dalších 13 % jej považuje za pravděpodobný. Naopak 41 % nemá žádné obavy o udržení klientely, 27 % to nevylučuje, ale jsou spíše optimističtí. Provozovny neposkytující jídlo očekávají negativní dopad přijetí nekuřáckého zákona na návštěvnost v 61 %. U provozoven s jídlem činí tento podíl jen 30 %,
doplnil Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.
Čtěte také: 7 povinností, které musí hospody plnit v souvislosti se zákonem o zákazu kouření
Kuřáci se vám do roka vrátí
Přestože se podnikatelé obávají poklesu zákazníků a tržeb, nemělo by jít podle odborníků o výrazný pokles. U většiny by neměl přesáhnout 10 %. Stejný vývoj již proběhl v zemích, které zákaz zavedli dříve. V Anglii poklesly tržby v barech o necelých 5 %, v Irsku o 3 %, ve Skotsku o 10 %. V Norsku se situace v barech výrazněji nezměnila, jen restaurace vykázaly snížené tržby o 3 %,
uvádí Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO.
Jak navíc upozorňuje Hendrych, na základě dat ze zahraničí lze usuzovat, že počet kuřáků, kteří navštěvují restaurační zařízení, se přibližně po roce vrátí na úroveň, která byla před zákazem kouření v restauracích a barech.
Čtěte také: Poslední cigareta aneb Jak jsme se loučili s kouřením v restauracích