Zákaz kouření v hospodách půjde obejít jen stěží, upozorňují právníci

10. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek.
V Poslanecké sněmovně už čeká na projednání zákon, který zakazuje kouření v hospodách či restauracích. Jak navíc upozorňují právníci, zákon nepůjde obejít.

Na pořadu aktuální schůze Poslanecké sněmovny se nachází i tzv. protikuřácký zákon, který mimo jiné zcela zakazuje kouření ve vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb. Týká se to barů, restaurací a rovněž klubů nebo čajoven. Jak navíc upozorňují právníci, pokud projde zákon ve stávající podobě, zákazu se nepůjde vyhnout, a to ani například založením soukromého klubu.

Čtěte také: Hospodští na „cigaretové“ zákazníky spoléhat už nemohou. Proč?

Zákaz kouření nebude platit jen v restauracích

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Zákaz kouření půjde obejít jen těžko.

Nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, mediálně prezentovaný jako „protikuřácký zákon“, byl schválen na jednání vlády dne 3. června 2015 a nyní čeká na své první čtení. Zákon je sice zařazen na aktuální schůzi sněmovny, k jeho projednání však zatím nedošlo. Pokud zákon projde v aktuálním znění, bude nově platit zákaz kouření ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb. Od účinnosti protikuřáckého zákona bude tento zákaz platit bez výjimky. Nezůstane zachována možnost, aby si provozovatel restaurace sám určil, zda bude restaurace jen kuřácká, nekuřácká, nebo zda stavebně oddělí kuřáky od nekuřáků, doplnil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Od účinnosti protikuřáckého zákona tedy nebude možné, aby provozovatel provozoval restauraci, ve které půjde kouřit. Nejde však jenom o restaurace. Zákon totiž hovoří o zákazu kouření ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb a definuje, že touto provozovnou je míněn jakýkoli prostor potravinářského podniku, v němž je provozována stravovací služba zahrnující podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v této provozovně. Pokrmem se rozumí i nápoj, a stravovací službou se rozumí výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů provozovatelem potravinářského podniku za účelem jeho podávání v rámci provozované hostinské živnosti. Pojmem potravinářského podniku se rozumí veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin, uvedl Jiří Hartmann.

Zákon výslovně říká, že kouřit nebude možné ani ve vnitřním zábavním prostoru, jakým je např. kino, divadlo, či jiný vnitřní prostor po dobu pořádání koncertů, tanečních akcí, apod. Zákon je v tomto ohledu tedy poměrně přísný a jen stěží si lze představit provozovnu, která by zůstala veřejnosti přístupná, sloužila stále podobnému účelu jako restaurace či hospoda a nespadla pod definici vymezenou tímto zákonem, podotkl Martin HalajTaylorWessing e|n|w|c advokáti.

Čtěte také: Zákaz kouření nepostihne jen hospody, potopí i řadu čajoven s vodními dýmkami

skoleni_8_1

Zákon jen tak obejít nepůjde

Řadě podnikatelů se navrhovaný zákon nezamlouvá a někteří dokonce hrozí, že se ho budou snažit obejít. Hovoří se v tomto ohledu například o založení soukromého klubu. Jak ale vysvětlují právníci, přeměnou na soukromý klub si podnikatel ničím nepomůže. Pokud bude restaurace přeměněná na soukromý klub prodávat pravidelně i jen nápoje (dokonce i když jen svým členům), provozuje hostinskou činnost, ať už na ni má živnostenské oprávnění, či nikoliv. Prostor soukromého klubu tak bude podléhat zákazu kouření. Zákaz kouření nelze obejít ani tím, že by členové klubu platili členský příspěvek a za pokrmy by neplatili, upřesnil Hartmann. Podle něj sice nelze vyloučit, že se v praxi objeví situace, kdy bude existovat snaha zákaz kouření obcházet, avšak takováto činnost by s ohledem na současnou textaci návrhu zákona mohla být posuzována jako úmyslné obcházení zákona, tj. jednání, které je protiprávní a sankcionované.

Teoreticky by šlo zákaz obejít tím, že by byl založen spolek a ten by pro své členy například vařil ve svých prostorách. Nejednalo by se o veřejnosti volně přístupné vnitřní prostory, a tudíž by se na ně zákon nevztahoval. Uvedené řešení je ale dle našeho názoru krajně nepraktické, protože by bylo spojeno se značnými administrativními náklady (všichni návštěvníci by museli být členy spolku, musela by probíhat kontrola u vstupu, zda se jedná o člena, apod. Hlavní činností spolku navíc nesmí být podnikání a ani jiná výdělečná činnost, uzavřel Martin Halaj z TaylorWessing e|n|w|c advokáti.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).