Zamlsejte si po francouzsku, a to přímo u Václavského náměstí

13. 12. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Malou sladkou Francií uprostřed Prahy je Cukrárna (Pâtisserie) Saint Tropez. Její majitelé míchají francouzskou a českou cukrářskou tradici. Je to místo, odkud host zaručeně hned tak neodejde.

Francouzská cukrárna Passion Chocolate v Italské ulici na Vinohradech před nedávnem rychle vznikla a poměrně rychle zase zanikla. Naštěstí se ale nejednalo jen o jepici pražského cukrářského trhu. Manželé Musso pocházející z jižní Francie (cukrář Jean Francois Musso a jeho žena, která obsluhovala zákazníky) se spojili s manželi Nosálovými, kteří navazují na rodinnou cukrářskou tradici, a s Lukášem Otysem a otevřeli si nový podnik přímo v centru Prahy, v Domě U Nováků u Václavského náměstí, – Cukrárnu (Pâtisserie)/Café Saint Tropez.

Cukrárna/Café: Saint Tropez
Lokace: Dům U Nováků, Vodičkova 699/30, Praha 1
Typ: francouzská a tradiční česká cukrárna (pâtisserie)

Cukrárna chce – podle svého webu – vrátit do Prahy vysokou cukrářskou kvalitu známou z 1. republiky. Výrobna je od prodejny oddělená jen sklem, takže je možné pozorovat cukráře při práci. S těmito stručnými informacemi a vzpomínkou na francouzské dobroty z Italské jsem se do Saint Tropez vypravila. A to těsně po návratu z Paříže, kde mi nezbylo nic jiného, než Francouzům jejich pâtisseries, boulangeries (pekařství) a gurmánské obchody (viz třeba část Gourmet v Galeries Lafayette na Boulevard Haussmann) jen tiše závidět a kufr si při návratu alespoň nacpat dobrotami. Čtěte více: Na karamel k Myšákovi, na marcipán k Erhartovi

Saint Tropez exteriér

Antonin Carême, nejslavnější francouzský kuchař 19. století, který se specializoval na pâtisserie, považoval přípravu cukrářských výrobků za jedno z odvětví architektury. Vnímal sám sebe jako kulinářského umělce, vynálezce a tvůrce a pracoval u Talleyranda, cara Alexandra, anglického krále Jiřího IV. i u Rothschildů. (Zdroj: Jídlo. Dějiny chuti, Mladá fronta, Praha 2008.)

Sladkosti, sladkosti a zase sladkosti

Protáhlému prostoru cukrárny dominuje dlouhý pult s vystavenými zákusky. Kromě malých a velkých dortíků, tu připravují i croissanty, quiche (slané koláče) a sezonní cukroví. Nyní před Vánocemi tedy v nabídce nechybí například vánoční cukroví (300 gramů za 180 korun), francouzský kaštanový dort (95 korun za kus) nebo biskupský chlebíček (210 korun). Mezi domácími zástupci jsou v nabídce například větrníky, žloutkové řezy nebo punčové dortíky. Stojí tu ale i menší pultík s nabídkou čokoládových bonbonů a police s tabulkami čokolády. Vybrat si, není vůbec jednoduché, i když personál ochotně nabízí pomoc. Čtěte více: Croissant na Vinohradech chutná jako v Paříži

Saint Tropez cukroví

Celý prostor cukrárny navíc prodlužuje místo, kde se všechny ty dobroty vyrábí, a kde lze přes sklo pozorovat mistry cukráře při práci.

Sedí se u jednoduchých kovových stolků na židlích s výpletem. Cukrárna je vymalovaná do zelena, po stěnách i po sklech jsou jednoduché florální vzory. Prostě radost posedět.

Co máte nejraději?

Na našem stolku se nakonec ocitla dvě cappuccina (po 55 korunách) a musím říct, že v přípravě kávy se tu od dob provozovny v Italské velmi zlepšili. Mléčná emulze je hustá a bez vzduchových bublin a chuť kávy lahodná. Popíjeli jsme ji k vánočnímu kaštanovému dortu a k mini zákuskům – žloutkovému řezu, ořechům v karamelu a malému košíčku s krémem a voňavou jahodou (jeden mini zákusek stojí 25 korun). Kaštanový dort není tolik sladký, kaštanový krém má specifickou chuť a konzistenci. Světlounce hnědý dort byl nazdobený bílou čokoládovou mřížkou, kloboučkem z tmavé čokolády a zlatistým popraškem a chutnal výborně. Nic jiného se ostatně nedá říct ani o mini zákuscích. Všechny kousky jsou vypracované do nejjemnějších detailů, na pohled vypadají skutečně krásně – lehce uvěříme, že cukrařina není jen řemeslo, ale také velký kus umění. Čtěte více: Kávový speciál: Pravé espresso je jen jedno

Neodolala jsem a nakoupila ještě s sebou. Vánoční cukroví a pořádný řez koláče Saint Tropez (za 55 korun). Koláč má podobnou strukturu jako známý pražský koláč – dvě části z těsta jsou naplněné sladkým nažloutlým krémem.

Saint Tropez koláč

Hodnocení

Cukrárna Saint Tropez jistě není nejlevnější, ale vyplatí se nenechat se cenou odradit (platba platební kartou je možná). Zákusky totiž opravdu stojí za ochutnání a platí se tu za kvalitu. Za pultem i mezi hosty zní francouzština, takže posezení tu potěší milovnice a milovníky Francie. Zkrátka je to taková malá Francie uprostřed Prahy, kde – jak zní motto cukrárny – kvalita není kompromis. Jediný možný počet hvězdiček, který můžeme v rubrice Gurmán business serveru Podnikatel.cz Cukrárně Saint Tropez udělit, tak je pět.

Gurmán - hodnocení 5

Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).