Zavedení stravenkového paušálu, tedy jakási alternativa, podle které by zaměstnancům místo papírových stravenek byly vypláceny rovnou peníze, vzbudila řadu emocí. Na jedné straně stravenkové firmy, na druhé pak zaměstnavatelé, kteří je svým lidem poskytují jako benefit.
Psali jsme: Místo stravenek peníze. Ministerstvo chystá alternativu pro zaměstnavatele
A právě firmy, které stravenky poskytují, ale i ty, kteří zajišťují stravování svých zaměstnanců jiným způsobem, třeba závodními jídelnami nebo dovážkami, oslovila Hospodářská komora ČR v rámci svého bleskového šetření. 93 procent z nich je proto, aby byl zaveden stravenkový paušál. Hlavním důvodem je snížení administrativy, která je s papírovými stravenkami spojená. Zároveň však jako velké plus vidí to, že nebudou muset stravenkovým společnostem platit provize ze stravenek nebo čekat na jejich proplacení.
Přečtěte si také komentář redaktora serveru Podnikatel.cz Daniela Morávka: Peníze místo stravenek? Žádný kolaps, ale zlepšení pro (skoro) všechny
„Výsledky tohoto šetření mezi firmami nasvědčují tomu, že návrh ministryně financí je legitimním pokusem o reformu stravenkového benefitu,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.
Obavy ze zneužití
Záměr ministerstva financí zavést stravenkový paušál ale nemá u zaměstnavatelů zcela bezvýhradní podporu. Čtvrtina respondentů považuje za reálné riziko, že zaměstnanci nový peněžní benefit nepoužijí na nákup teplého oběda nebo potravin. Takové obavy zaznívají především od velkých firem. Stávající systém je také zneužíván, ale je limitován alespoň určitou účelovostí poukazů. Současný systém považuje za vyhovující jen 7 % všech účastníků ankety, a to bez ohledu na velikost firmy.
Skutečně přinese změna méně administrativy?
U firem se objevují obavy, že možnost vyplácet hotovost bude spojena s větší administrativní zátěží. Například že by firmy musely prokazovat jejich účelové čerpání na stravování. Některé firmy se také obávají, aby peníze nebyly přístupné exekucím, čímž by zaměstnanci fakticky přišli o peníze.
Čtěte také: Proč se restauracím (ne)vyplácí přijímat stravenky?