Zmrzlinu, co neprodali, nabízejí zase druhý den. Hrozí malér, nejen ten střevní

13. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
K létu patří zmrzlina. Ať už točená či kopečková, je pod drobnohledem. Vzhledem ke snadné cestě její závadnosti by se měl mít zákazník na pozoru.

Nebalená zmrzlina a ledy do nápojů jsou v letních měsících v hledáčku potravinářské inspekce. Poslední kontroly nedopadly zrovna na jedničku. Do 31. července 2020 inspektoři SZPI vyhodnotili 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 19 z nich (cca 30 %) nesplnilo hygienické limity. A požadavky nesplnilo téměř 43 % vzorků ledu do nápojů.

Při kontrolách prodeje zmrzlin a chlazených nápojů se inspektoři zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů u kopečkových i točených zmrzlin a ledů do nápojů, a to včetně kontrol zařízení na jejich přípravu. Kontroly probíhaly hlavně v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

Psali jsme: Přemýšlíte o prodeji kopečkové či točené zmrzliny? Víme, co kontroluje inspekce

Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Hlavní příčinou nevyhovujících výsledků je nedostatečná sanitace zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu. 

Zmrzlina zbyde, tak ji druhý den nabídnou znovu

Jednou z charakteristických příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, zakázali užívání zařízení (např. výrobníku ledu, zmrzlinového stroje a souvisejícího náčiní), nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

Jaká je nabídka zmrzliny a jak moc se liší ceny za kopeček či zmrzlinu točenou? Vanilková nebo čokoládová? Kdepak, klasice konkurují netradiční příchutě

Autor článku

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).