A maji vubec zakaznici pravo na tak levne jidlo ? Nemelo by se spravne zdrazit ? Viz http://www.vitalia.cz/clanky/zdenek-pohlreich-co-by-pomohlo-kdyby-pulka-hospod-zkrachovala/
V clanku na ktery odkazuji se tvrdi: "Realita je ale taková, že restaurace a hospody jsou v ČR stále velice levné a dostupné širokým masám obyvatelstva. Dokonce jsem názoru, že si lidé myslí, že na to mají svaté právo, což je samozřejmě sporná věc."
Vzhledem k tomu, ze ceny v nekterych ceskych restauracich se jiz blizi nemeckym, s tim rozdilem ze cena sluzeb je na tretinove urovni, je tato otazka na miste.
Nutno podotknout, že tato jídelna dělá přesně to, co jsem zmiňoval v diskusi na Vitalii, tedy soustředění se jen na jídlo, možnost jeho zlevnění díky efektivitě nabídky "menu", tedy jen menšího počtu předem připravených jídel atd. V tomto případě je to navíc dovedeno do extrému zkrácením pracovní doby na pár hodin denně atd.
Ten původní článek od Pohlreicha, na který narážíte, se týkal fungování klasických restaurací, což je dost jiná situace... Dovolím si tvrdit, že proti modelu "Lidové jídelny" by neřekl ani slovo - to je prostě specifický obchodní model, který má hlavu a patu.
A v cem jsou klasicke restaurace tak odlisne ? V mistni kulture je hlavnim jidlem obed, takze lze predpokladat ze vyssi navstevnost maji podniky na obedy nez vecere. Coz je dano tim, ze se zde stale "chodi spat se slepicemi", restaurace jsou vecer uz dost drahe (vzhledem k platum) a v mnoha pripadech zahulene (pujdou tam ti co chteji lemtat pivo, clovek co by se tam sel predevsim najist tam ani nepachne, proc taky).
Z toho duvodu nechapu, proc by "klasicka restaurace", ktera bude z vyse uvedenych duvodu prevazne obedova, musela byt draha.
Klasicka restaurace nema otevreno 3 hodiny denne. Do restaurace si chodim v klidku posedet popit , najist se velmi dobre a take relativne draze vetsinou nejakou specialitu .
Do lidovky chodim na obed za cenu takovou abych tam mohl jist 5x tydne , nezdrzuji se tam , jen se v klidu najim a jdu . Jidla se tam nepreji neopakuji jak bylo v clanku toci jich 700.
Chapete ten rozdil ? Asi jako mezi Ferrari a subaru forester , obe jsou auta kazda na neco jineho :)
Samozřejmě jsem odkaz četl. Spiš se mi zdá ze ho nepochopil sám odkazujicí. A nadávky tipu pitomec ukazují vaši inteligenci. Každý dnes muže jít do jaké restaurace přece chce ne jako za komunistů viz. Raje fungovala jedna velka vývařovna ktera vyvážela centralně jidla do skoro všech provozoven na svém obvodu a za stejnou diktovanou cenu. To už dnes asi neplatí že? Proto ta narážka na komunisty, aby jste to při své inteligenci pochopil. Jestli myslíte že mezi restauracemi nefunguje trh tak je vidět že problematice ale vůbec nerozumite. Třeba za loňský rok průměrně denně zkrachovala 1, 4 restaurace. Kolik mobilních operátorů?
O RáJi nevíš vůbec nic, já dělal na 9 a polovina brala hotovky, to byli ti co neměli kuchyň, kvůli povolení hyg. nebo pro malé obraty obědů a pivnice. Ty větší kuchyň měly a o cenotvorbě víš taky prd, samozřejmě cena z výrobny byla daná kalkulací a restaurace si stanovovala obchodní rozpětí podle místa a navštěvovanosti. Jiné ceny byly v jídelně na Harfě u nádraží a jiné u Brázdů nebo ve Slávii.
že se tam udá 18 ti položkové menu? podle fotek to tak nevypadá. A jak se to dělá, že se vše prodá a nic nezůstane? to jako že ke konci otvíračky zůstanou v nabídce jen 3 "nejhorší" jídla např. a stejně se prodají? takže jsou nakonec dobrá? nestačilo by jich míň tedy od začátku? nevím, přijde mi to trochu uchýlné, dělat tolik položkové menu.. nechápu, že by si někdo nevybral třeba z 5ti hlavních různých jídel (vegetariánské, kuřecí, vepřové, ryba... exotika).. a taková ta snaha zavděčit se všem, no když se jim chce... jsou na nejlepší cestě se uštvat..
a ještě k cenám... bát se zdražit o pár korun, protože zákazník se hned ozývá a mít přitom údajně fronty zákazníků až na ulici, hm tak to mi taky nepřijde zdravé...
samozřejmě, cenovým dumpingem se dá nahonit leccos, ale není zdravé se bát zdražit o pár korun, jen proto, že češi jsou líní něco udělat s těmi svými trapně nízkými mzdami a raději než trochu zabojovat o jejich zvýšení budou přelévat své mindráky dál na ostatní subjekty...
cena má být taková, aby odpovídala odvedené práci a ne že se to budu snažit nahonit na extrémním obratu a tempu...
navíc, pokud se tam vaří opravdu dobře (nevím, neznám to) tak oni si zákazníci zabrblají, protestně 2x půjdou jinam a pak se přilezou
Přesně tak, do jídelny chodím každý den, abych nemusela jíst namazaný chleba z domova, neboť i když si na svoji finanční situaci nemůžu stěžovat, každý den navštěvovat drahé, luxusní restaurace opravdu nelze a to nemluvím o tom, že kvalita a chuť jídla je dosti často ubohá. V této jídelně mám jistotu, že se dobře a rychle najím. A ještě nikdy se mi nestalo, že by něco nebylo čerstvé, přičítám to tomu, že zde mají takový odbyt, že se to prostě zkazit nestačí. To se o mnohých restauracích říct opravdu nedá. A o polotovarech se zde také myslím mluvit nemůže. Chodím okolo každé ráno a už v 7hod se odsud line neuvěřitelná vůně již zmiňovaných buchtiček nebo podobných dobrot. Opravdu nechápu, proč bychom na toto, když je někdo ochoten to pro nás dělat neměli právo.
Můžu s klidným svědomím říct že lidová jídelna Těšnov je vůbec jedna z nejlepších a nejlevnějších v Praze. Navštěvuji podnik denně, jelikož mám nedaleko pracoviště, kdyby se naše firma přestěhovala na úplně jiné místo v Praze, stejně bych dojížděl na oběd na Těšnov. Nechci nikoho urazit, ale pan Pohlreich se můžu jít se svými názory a věhlasným Cafe Imperial které je od jídelny kousek, tak akorát zahrabat. Jídelna Těšnov, jednička na trhu.