A maji vubec zakaznici pravo na tak levne jidlo ? Nemelo by se spravne zdrazit ? Viz http://www.vitalia.cz/clanky/zdenek-pohlreich-co-by-pomohlo-kdyby-pulka-hospod-zkrachovala/
V clanku na ktery odkazuji se tvrdi: "Realita je ale taková, že restaurace a hospody jsou v ČR stále velice levné a dostupné širokým masám obyvatelstva. Dokonce jsem názoru, že si lidé myslí, že na to mají svaté právo, což je samozřejmě sporná věc."
Vzhledem k tomu, ze ceny v nekterych ceskych restauracich se jiz blizi nemeckym, s tim rozdilem ze cena sluzeb je na tretinove urovni, je tato otazka na miste.
Nutno podotknout, že tato jídelna dělá přesně to, co jsem zmiňoval v diskusi na Vitalii, tedy soustředění se jen na jídlo, možnost jeho zlevnění díky efektivitě nabídky "menu", tedy jen menšího počtu předem připravených jídel atd. V tomto případě je to navíc dovedeno do extrému zkrácením pracovní doby na pár hodin denně atd.
Ten původní článek od Pohlreicha, na který narážíte, se týkal fungování klasických restaurací, což je dost jiná situace... Dovolím si tvrdit, že proti modelu "Lidové jídelny" by neřekl ani slovo - to je prostě specifický obchodní model, který má hlavu a patu.
A v cem jsou klasicke restaurace tak odlisne ? V mistni kulture je hlavnim jidlem obed, takze lze predpokladat ze vyssi navstevnost maji podniky na obedy nez vecere. Coz je dano tim, ze se zde stale "chodi spat se slepicemi", restaurace jsou vecer uz dost drahe (vzhledem k platum) a v mnoha pripadech zahulene (pujdou tam ti co chteji lemtat pivo, clovek co by se tam sel predevsim najist tam ani nepachne, proc taky).
Z toho duvodu nechapu, proc by "klasicka restaurace", ktera bude z vyse uvedenych duvodu prevazne obedova, musela byt draha.
Klasicka restaurace nema otevreno 3 hodiny denne. Do restaurace si chodim v klidku posedet popit , najist se velmi dobre a take relativne draze vetsinou nejakou specialitu .
Do lidovky chodim na obed za cenu takovou abych tam mohl jist 5x tydne , nezdrzuji se tam , jen se v klidu najim a jdu . Jidla se tam nepreji neopakuji jak bylo v clanku toci jich 700.
Chapete ten rozdil ? Asi jako mezi Ferrari a subaru forester , obe jsou auta kazda na neco jineho :)
Samozřejmě jsem odkaz četl. Spiš se mi zdá ze ho nepochopil sám odkazujicí. A nadávky tipu pitomec ukazují vaši inteligenci. Každý dnes muže jít do jaké restaurace přece chce ne jako za komunistů viz. Raje fungovala jedna velka vývařovna ktera vyvážela centralně jidla do skoro všech provozoven na svém obvodu a za stejnou diktovanou cenu. To už dnes asi neplatí že? Proto ta narážka na komunisty, aby jste to při své inteligenci pochopil. Jestli myslíte že mezi restauracemi nefunguje trh tak je vidět že problematice ale vůbec nerozumite. Třeba za loňský rok průměrně denně zkrachovala 1, 4 restaurace. Kolik mobilních operátorů?
O RáJi nevíš vůbec nic, já dělal na 9 a polovina brala hotovky, to byli ti co neměli kuchyň, kvůli povolení hyg. nebo pro malé obraty obědů a pivnice. Ty větší kuchyň měly a o cenotvorbě víš taky prd, samozřejmě cena z výrobny byla daná kalkulací a restaurace si stanovovala obchodní rozpětí podle místa a navštěvovanosti. Jiné ceny byly v jídelně na Harfě u nádraží a jiné u Brázdů nebo ve Slávii.