Hlavní navigace

Zaměstnanci dostanou více peněz už od ledna 2021

17. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Alena Schillerová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekla, že se ke zrušení superhrubé mzdy zavázali a že k jejímu zrušení dojde k 1. lednu 2021.

Zrušení superhrubé mzdy je ve vládním prohlášení a Alena Schillerová podotýká, že návrh týkající se zrušení jako ministryně financí dala do mezirezortu už v roce 2018. Návrh nakonec skončil u ledu, protože údajně neměl politickou podporu. 

Ministerstvo financí by mělo příslušnou novelu připravit v září. Ačkoli se mohou jednotlivé parametry či sazby změnit, koncepčně by měl vycházet z dva roky starého návrhu, který ale nakonec ministerstvo stáhlo. 

Ten počítal s tím, že by se daň počítala z hrubé mzdy a sazba by činila 19 %. Nynější solidární zvýšení daně měla nahradit klouzavá progresivní sazba, a to 19 % pro základ daně do 1 500 000 Kč a 24 % pro základ daně od této hranice. Vzhledem k tomu, že po přepočtení nyní činí sazba daně z hrubé mzdy 20,1 %, přinesly by změny snížení daní pro zaměstnance.

Podrobnosti najdete v článku Babiš chce zrušit superhrubou mzdu. Poslední návrh však komplikoval zdanění OSVČ 

Zavázali jsme se, že to zrušíme a dáme 19 procent zdanění pro zaměstnance, nicméně se ukázaly problémy – zvedli bychom daň živnostníkům, vysvětluje Alena Schillerová v pořadu 20 minut Radiožurnálu s tím, že by skupina lidí, kteří mají příjmy z pronájmu, místo 15 procent danili 19 procent. Návrh Andreje Babiše, že by bylo nejlepší 15 %, podle ní tedy smysl dává, ale je to velká díra do rozpočtu. Plánují se o tom tedy bavit v rámci koalice. 

Z hlediska propadu daňových příjmů Alena Schillerová zdůrazňuje, že rozhodně nebudou zvyšovat daně, které jsou plošné, a že počítají s tím, že se míra zadlužení ještě zvětší.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).