Hlavní navigace

Zaměstnavatelé reagují a zvyšují hodnoty stravenek

Češi si v lednu letošního roku dopřávali pravidelné a kvalitní stravování. Obědové útraty lidí se mírně zvyšují, nejvíce rostou v Praze a Brně.
10. 2. 2020

Sdílet

Ve dvou největších městech vzrostly průměrné útraty o 50 haléřů. V dalších městech je nárůst pomalejší, mírný pokles nastal v severovýchodních Čechách (Hradec Králové, Pardubice, Liberec a Karlovy Vary).

Situace je tak odlišná od předchozích dvou let, kdy šly lednové útraty mírně směrem dolů.

V letošním lednu se tak průměrná celorepubliková platba za oběd vyšplhala na rekordní úroveň 127,60 Kč. S ohledem na vývoj je již nyní téměř jisté, že do léta obědová útrata předstihne daňově optimální hodnotu stravného. To pro letošek činí 131 korun a stanovené je příslušnou vyhláškou ministerstva financí.

Edenred CZ – TRC index leden 2020*

Tím hlavním důvodem je rostoucí úroveň výdělků Čechů. Ti se nebojí si připlatit za dražší jídla. „Vidíme, že díky zvyšujícím se příjmům a životní úrovni si lidé dopřávají lepší a kvalitnější obědy, než bylo dříve zvykem,“ říká Jakub Ryba, šéf inovací a marketingu společnosti Edenred. Na útraty podle něj rovněž působí zvyšující se ceny v restauracích. „Ty se v posledních letech zvyšují především díky vyšší poptávce konzumentů po kvalitnějším stravování – restauratéři se tak nebojí na svá menu zařazovat dražší jídla z lepších surovin. Vedle toho, náklady restaurací na suroviny i lidskou sílu taktéž rostou, což restaurace díky dobré poptávce mohou promítat do růstu svých cen,“ doplňuje Ryba.

Podle něj je potěšitelné, že stát na vývoj na trhu reaguje a v posledních letech pravidelně zvyšuje hodnotu stravného na úroveň, která zhruba odpovídá tomu, kolik lidé za obědy reálně platí.

Na růst útrat podle Ryby reagují i zaměstnavatelé tím, že zvyšují hodnoty stravenek pro své zaměstnance. Stokorunovou a vyšší hodnotu příspěvku má nyní již téměř polovina (48 %) tuzemských firem, ještě před dvěma lety přitom byly nejčastější stravenky s hodnotou ve výši 80 korun.

Oblíbené nominální hodnoty poskytovaných příspěvků na stravování (% firem)


 „I přesto, že přibývá v posledních měsících mnoho firem, které zvýšily příspěvek na „maximální ideální hodnotu“, je stále vysoké procento zaměstnanců, kteří si na své obědy připlácejí v řádech desítek korun. Zaměstnavatelé tak mají stále prostor, jak zaměstnancům přilepšit a ušetřit na daních sobě i svým zaměstnancům, upřesňuje Ryba.

* Statistické údaje o platbách za obědy přináší pravidelně Ticket Restaurant Card Index od společnosti Edenred. Sestavený je z plateb více než 180 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají stravenkovou kartu Ticket Restaurant. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,7 milionu transakcí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).