Zákon o potravinách a tabákových výrobcích - Uvádění potravin do oběhu

Předpis č. 110/1997 Sb.

Vyhlášené znění

110/1997 Sb. Zákon o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Uvádění potravin do oběhu

§ 10

(1) Do oběhu je zakázáno uvádět potraviny

a) jiné než zdravotně nezávadné,

b) klamavě označené,11)

c) s prošlým datem použitelnosti,

d) neznámého původu.

(2) Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti mohou být uváděny do oběhu, jsou-li takto označeny a jsou-li zdravotně nezávadné.

(3) Potraviny použitelné k jinému než původnímu použití mohou být uváděny do oběhu, pouze jsou-li zdravotně nezávadné a je-li na nich nebo při nich zřetelně označen doporučený způsob použití.

§ 11

(1) Podnikatel, který uvádí potraviny do oběhu, je povinen

a) skladovat potraviny v prostorách a za podmínek, které umožňují uchovat jejich zdravotní nezávadnost a jakost,

b) vyloučit přímý styk potravin s látkami nepříznivě ovlivňujícími zdravotní nezávadnost a jakost potravin,

c) uchovávat potraviny při teplotách stanovených vyhláškou nebo deklarovaných výrobcem,

d) odděleně umístit a zřetelně označit potraviny použitelné k jinému než původnímu použití a potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti.

(2) Podnikatel uvedený v odstavci 1 je dále povinen

a) neprodleně při zjištění závad vyřadit z dalšího oběhu potraviny

1. uvedené v § 10 odst. 1,

2. balené do obalů a obalových materiálů, které neodpovídají požadavkům stanoveným tímto zákonem a požadavkům na předměty a materiály přicházející do přímého styku s potravinami,6)

3. nedostatečně nebo nesprávně označené,

4. neodpovídající požadavkům na jakost stanovenou vyhláškou nebo deklarovanou výrobcem,

5. páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku;

b) uvádět do oběhu potraviny

1. obsahující druhy potravních doplňků, látek přídatných, látek určených k aromatizaci, kontaminujících a toxikologicky významných, látek pomocných, reziduí pesticidů a zbytků veterinárních léčiv a biologicky aktivních látek používaných v živočišné výrobě (chemické požadavky), dosud neuvedené ve vyhlášce [§ 19 písm. a)],

2. dosud neuvedené ve vyhlášce podle bodu 1,

3. dosud neuvedené ve vyhlášce, kterou se stanoví mikrobiologické požadavky [§ 19 písm. b)],

pouze se souhlasem a za podmínek Ministerstva zdravotnictví;

c) dodržovat při prodeji potravin hygienické požadavky a rozsah vybavení prodejny podle sortimentu prodávaných potravin stanovené vyhláškou,

d) zabezpečit, aby při prodeji potravin byl k dispozici doklad o původu zboží.

(3) Žádost o souhlas podle odstavce 2 písm. b) předkládá podnikatel. V žádosti uvede:

a) specifikaci látky použité při výrobě potraviny a neuvedené ve vyhlášce, popřípadě povahu zdroje potraviny, který není tradiční,

b) dokumentaci obsahující skutečnosti nutné pro zdravotní posouzení navrhované potraviny, zejména údaje o toxicitě nově použité látky s důkazem, že neporuší zdravotní nezávadnost potraviny sama či reakcí nebo interakcí s potravinou, obalem nebo jinými látkami, které jsou v potravině použity, popřípadě i jejich znečištění,

c) technologické zdůvodnění použití látky použité při výrobě potraviny a neuvedené ve vyhlášce,

d) způsob aplikace látky, její množství použité ve výrobě a množství ve výsledném výrobku,

e) dostupnou tuzemskou i zahraniční dokumentaci k látce a potravině.

(4) Ministerstvo zdravotnictví dá souhlas k uvedení potraviny do oběhu, jestliže potravina neohrozí zdraví fyzických osob. V rozsahu stanoveném Ministerstvem zdravotnictví označí podnikatel přítomnost látky použité při výrobě potraviny nebo její zdroj označí.

§ 12

Tabákové výrobky

(1) K výrobě tabákových výrobků se používají

a) pouze surový nebo technologicky upravený tabák,

b) látky a jejich přípustné množství stanovené vyhláškou.

(2) Tabákové výrobky uváděné do oběhu nesmějí obsahovat látky stanovené vyhláškou.

(3) Podnikatel, který vyrábí nebo uvádí tabákové výrobky do oběhu, je povinen dodržovat požadavky stanovené pro potraviny:

a) v § 3 odst. 1 písm. a) až f) a § 3 odst. 3,

b) v § 4,

c) v § 5,

d) v § 6 odst. 1 písm. a) až c), f), j) a l) a § 6 odst. 2 a 3,

e) v § 7,

f) v § 9,

g) v § 10 odst. 1 písm. b) a d),

h) v § 11 odst. 1 písm. a), b) a d) a § 11 odst. 2 písm. a) a d).

§ 13

Přeprava potravin a tabákových výrobků

Podnikatel, který přepravuje potraviny a tabákové výrobky, je povinen používat jen k tomu způsobilé a vhodně upravené prostředky nebo přepravní prostory, které chrání potraviny před poškozením jejich zdravotní nezávadnosti a jakosti a tabákové výrobky před poškozením jejich jakosti, jakož i před nepříznivými povětrnostními vlivy.

§ 14

Státní dozor

(1) Státní dozor nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem vykonávají:

a) orgány hygienické služby,6)

b) orgány veterinární správy,12)

c) Česká zemědělská a potravinářská inspekce.10)

(2) Organizaci a výkon dozoru nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem v působnosti Ministerstva obrany, Ministerstva vnitra a Ministerstva spravedlnosti upravují ve shodě s tímto zákonem uvedené ústřední orgány státní správy.

§ 15

(1) Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo zdravotnictví v rozsahu své působnosti13) řídí a kontrolují výkon státní správy vykonávaný orgány státního dozoru.

(2) Orgány uvedené v odstavci 1 vypracovávají ve vzájemné spolupráci koncepce státního dozoru a sjednocují postupy pro výkon dozoru nad potravinami.

§ 16

Ke kontrole dodržování povinností stanovených tímto zákonem působí tyto orgány dozoru:

a) orgány hygienické služby6)

1. vykonávají státní dozor nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem a zvláštními zákony6) v zařízeních poskytujících služby společného stravování,

2. ukládají při výrobě a uvádění potravin do oběhu opatření a mimořádná opatření podle zvláštního zákona,6)

3. vykonávají státní dozor nad epidemiologicky rizikovými skupinami potravin; pravidla výběru stanoví Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou;

b) orgány veterinární správy12) vykonávají státní dozor

2. při prodeji surovin a potravin živočišného původu v tržnicích a na tržištích, při prodeji podmíněně poživatelných potravin a při prodeji potravin živočišného původu v prodejnách a prodejních úsecích, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže, vajec nebo k prodeji zvěřiny;

c) Česká zemědělská a potravinářská inspekce10) vykonává státní dozor

1. při výrobě a uvádění potravin do oběhu, pokud tento dozor není prováděn podle písmene b),

2. při výrobě a uvádění do oběhu tabákových výrobků.

§ 17

Pokuty

(1) Podnikateli, který uvádí potraviny a tabákové výrobky do oběhu a který

a) poruší povinnosti uvedené

1. v § 3 odst. 1 písm. b) a d) nebo § 3 odst. 2 a 3,

2. v § 11 odst. 1 písm. b) a d) a § 11 odst. 2 písm. c) nebo d);

b) nesplní povinnosti, které mu byly uloženy opatřením podle zvláštního zákona,10) za nesplnění povinností uvedených v § 3 odst. 1 písm. f) nebo g),

uloží příslušný orgán dozoru pokutu až do výše 500000 Kč.

(2) Podnikateli, který uvádí potraviny a tabákové výrobky do oběhu a který

a) poruší povinnosti uvedené

1. v § 3 odst. 1 písm. a), nejde-li o požadavky na zdravotní nezávadnost, a § 3 odst. 1 písm. c) a e),

2. v § 5,

3. v § 6 až 8 nebo § 9,

4. v § 11 odst. 1 písm. a) a c) nebo § 11 odst. 2 písm. b),

5. v § 12 odst. 1 písm. a) nebo § 12 odst. 3,

6. v § 13,

7. v odstavci 1 opětovně;

b) ztěžuje nebo maří výkon státního dozoru,

uloží příslušný orgán dozoru pokutu až do výše 1000000 Kč.

(3) Podnikateli, který uvádí potraviny a tabákové výrobky do oběhu a který poruší povinnosti uvedené

a) v § 3 odst. 1 písm. a), jde-li o požadavky na zdravotní nezávadnost, v § 3 odst. 1 písm. h) a i),

b) v § 4,

c) v § 10,

d) v § 11 odst. 2 písm. a),

e) v § 12 odst. 1 písm. b) nebo § 12 odst. 2,

f) v odstavci 2 opětovně,

uloží příslušný orgán dozoru pokutu až do výše 3000000 Kč.

(4) Podnikateli, který uvádí potraviny a tabákové výrobky do oběhu a který poruší povinnosti uvedené v odstavci 3 opětovně, uloží příslušný orgán dozoru pokutu až do výše 5 000 000 Kč.

(5) Opětovným porušením povinnosti se rozumí takové porušení, jehož se dopustí podnikatel, který uvádí potraviny nebo tabákové výrobky do oběhu v době do jednoho roku od právní moci rozhodnutí, jímž mu byla uložena pokuta za předchozí porušení povinnosti podle tohoto zákona.

(6) Pokutu lze uložit do dvou let ode dne, kdy příslušný orgán dozoru porušení uvedených povinností zjistil, nejpozději však do tří let ode dne, kdy k porušení došlo.

(7) Při stanovení výše pokuty se přihlíží zejména k závažnosti, způsobu, době trvání a následkům protiprávního jednání.

(8) Pokutu vybírá ten orgán státního dozoru, který ji uložil, a vymáhá územní finanční orgán14) podle zvláštního předpisu.15)

Skrýt změny zákona Legenda text přidán text vypuštěn
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).