Nasbírali jste košíky plné hub a teď se je chystáte zpeněžit? Prodej hub má ale svá jasná pravidla, která musíte dodržet. Jinak se můžete dostat do problémů.
Dodržování pravidel, která se k prodeji hub pojí, kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta nyní, na začátku houbařské sezóny, sběratele hub upozorňuje, že nabízení uvedeného sortimentu podléhá řadě požadavků zajišťujících bezpečnost a jakost hub.
Jedná se zejména o následující požadavky:
- Z volně rostoucích hub je možné nabízet pouze druhy uvedené v příloze č. 15 k vyhlášce č. 397/2021 Sb.
- Prodejce musí být držitelem platného osvědčení o zkoušce ze znalosti hub, která prokazuje odbornou způsobilost
- Houby musí být nasucho očištěné, bez příměsí a nečistot
- Houby musí mít pevnou konzistenci
- Plodnice nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké
- Houby mohou být rozděleny maximálně jedním řezem, musí zůstat zachováno spojení klobouku s třeněmi (nohou)
- Maximálně 5 % nabízených hub může být poškozeno. Poškozením se myslí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku, nebo v nichž se vyskytují škůdci. Perforace způsobené hmyzem se mohou vyskytovat na maximálně 10 % plochy řezu.
- Prodejce má povinnost uvést český název hub a dobu použitelnosti
Houby podléhají velmi rychle nepříznivým podmínkám skladování. Tehdy se v nich mohou vytvořit látky negativně působící na lidský organismus. Proto volně rostoucí houby mohou být skladovány a přepravovány při teplotě mezi 0–10 °C,
uzavírá mluvčí Státní zemědělská a potravinářská inspekce Pavel Kopřiva.