Zmrzlina, ať už točená nebo kopečková, je z pohledu hygieniků považována za rizikovou potravinu. Proto je jí, zejména v letních měsících, věnována velká pozornost.
Zájem o kvalitu produktů a také zázemí, kde jsou nabízeny, odhalil velké nedostatky. Hygienici v Jihomoravském kraji zaměřili pozornost mimo jiné na ověření zdravotní nezávadnosti zmrzlin vyráběných a nabízených v rámci provozoven stravovacích služeb.
Odebrali vzorek zmrzliny pro laboratorní vyšetření, jehož účelem bylo zjistit mikrobiologický stav zmrzliny při prodeji. Laboratorní vyšetření bylo provedeno v rozsahu stanovení bakterie Listeria monocytogenes, bakterií rodu Salmonella spp., bakterií čeledi Enterobacteriaceae a koagulázopozitivních stafylokoků.
Než nakoupíte, přesvědčete se o čistotě provozovny
Během 35 cílených kontrol v 35 provozovnách v průběhu května a června bylo odebráno 35 vzorků. Z nichž bylo 18 vzorků zcela nevyhovujících. Za zjištěné závady včetně nevyhovujících vzorků bylo navrženo 18 sankcí v souhrnné výši 70 000 Kč.
Apelujeme na veřejnost, aby si před samotným nákupem zmrzliny či jiného občerstvení všímala čistoty samotného prostředí provozovny i pracovního oděvu personálu,
uzavírá Milan Šles, ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.