Hlavní navigace

Zákusek volně na pultě? Cukrárna porušuje předpisy

31. 7. 2024

Sdílet

31.7.24 (1x) Cukrárna, zákusek, sladké Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed

Žádný z nebalených cukrářských výrobků nesmí být vystaven volně. Podmínkou je, aby tyto výrobky byly ve fungujících chladicích boxech a vitrínách, které zajistí požadovanou teplotu.

Jak stanovují předpisy, všechny nebalené cukrářské výrobky se musí skladovat při teplotách do 8 °C. Cukrárna musí také dodržovat podmínky při výrobě. Například náplně do zákusků se musí zpracovat nejpozději do 24 hodin po výrobě.

Kupovat v létě maso a uzeniny na farmářských trzích. Je to vůbec bezpečné? Přečtěte si také:

Kupovat v létě maso a uzeniny na farmářských trzích. Je to vůbec bezpečné?

Před zpracováním se náplně musí skladovat při teplotě do 5 °C, upozorňuje na svém webu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Při výrobě se navíc musí pečlivě dodržovat hygiena a také technologické postupy. Jednotlivé náplně pak musí projít dostatečně tepelnou úpravou, aby se zabránilo vzniku onemocnění.

Čeho si podle SZPI všímat?

  • zákusky by měly být vždy nepoškozené
  • korpusy zákusků by neměly být připálené, rozdrobené, deformované nebo oschlé
  • náplně zákusků by neměly být rozteklé či znečištěné
  • prodavačka nesmí brát nebalené zákusky přímo do ruky, musí použít kleště
  • pro zabalení zákusků musí být použit vhodný funkční obal

Kupujete si v létě zákusky?

Autor aktuality

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).