Hlavní navigace

Češi stále více volají po komfortu. Co si pro ně letos kempy připravily?

25. 6. 2024
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
S příchodem teplejšího počasí a blížícími se prázdninami začíná sezóna také kempům. Jak jsou letos obsazené a co nového si připravily?

Kempy mají za sebou nelehká období, kdy za covidu byly zavřené a poté se musely potýkat se zdražováním a neochotou lidí cestovat a utrácet. Nyní se zdá, že se situace začíná zlepšovat. Pro provozovatele je teď důležité zachovat požadovaný komfort.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaká je obsazenost?
  2. Novinky nejen pro karavanisty
  3. Hosté jsou stále náročnější
  4. Video: Jak se chovat bezpečně na vodě
  5. Podívejte se, jak to vypadá v tuzemských kempech
  6. Ceny se zvyšují o procenta
  7. Důležitý je dobrý tým

Jaká je obsazenost?

Václav Novák, tiskový mluvčí kempu Branná, na úvod podotýká, že porovnávat obsazenost s předchozími roky na začátku hlavní sezony je vždy ošemetné. Hodně podle něj záleží na počasí a letos byl chladnější a deštivý květen, což se na obsazenosti projevilo. V hlavní sezoně, která začíná právě nyní, zatím evidují srovnatelné množství rezervací na pevné ubytování (chatky, teepee, podsadové stany) s rokem 2023. Zvyšuje se množství rezervací na karavanová stání, která jsme vybudovali loni a rychle se stala oblíbenými. Co se stanové plochy týče, ta se nerezervuje, je jí vždy dostatek a srovnání je tak možné až po proběhlé sezoně, dodává.

Kemp Zbečno je v nevýhodě oproti jiným kempům, neboť je v těsné blízkosti řeky Berounky, která není nijak regulována a při větších deštích se řeka vylévá z koryta a snižuje se kapacita. Tím i návštěvnost. Start letošní sezóny není díky počasí úplně podle našich představ, přiznává Milan Cimrman z kempu Zbečno. V kempu Stará Živohošť byla podle portálu Příbram.cz v půlce června prázdninová naplněnost mírně pod minulými roky. Podle provozovatele kempu Martina Brouska se však před začátkem prázdnin zájem o ubytování začíná zvyšovat, takže očekávají srovnatelná čísla, tedy cca 90% naplněnost střediska.

Marina kemp není klasickým kempem, ale zaměřuje se na stání pro karavany a obytná auta nebo-li Stellplatz. Jedná se o krátkodobé parkování s využitím servisu, který cestující v karavanech na své trase čas od času potřebují. To znamená elektřinu, pitnou vodu, možnost vylití odpadních tekutin atd. V poslední době je u nás ze strany karavanistů oceňováno klidné prostředí a možnost koupání v jezeře s čistou vodou, doplňuje jednatel Jiří Lejhanec.

Schyluje se letos k nejlepší sezóně pro půjčovny karavanů a obytných vozů? Přečtěte si také:

Schyluje se letos k nejlepší sezóně pro půjčovny karavanů a obytných vozů?

Novinky nejen pro karavanisty

Milan Cimrman uvádí, že v kempu každoročně investují nemalé peníze na zvelebení a zvýšení komfortu pro zákazníky. Jejich největší novinkou je samoobslužný kiosek na ubytování, objednání jídel a parkování, který pořídili od společnosti KasaFik. Ta jim ho naprogramovala na míru podle jejich potřeb. V tomto směru jsou jedni z prvních, kdo takové zařízení v kempech využívá. Jsme s touto věcí ve zkušebním provozu. Každoročně investujeme do systému pro objednání a vyvolání jídel, abychom zefektivnili rychlost výdeje jídla zákazníkovi. Pracujeme i na upozornění hotového jídla pomocí SMS, což je skvělá služba pro zákazníky, upřesňuje.

V kempu Branná letos po loňském vybudování karavanových stání věnovali takřka celou zimu výstavbě nových dětských hřišť. Podařilo se jim zbudovat nové lanovky, několik rozsáhlých herních prvků z akátu a jako hlavní atrakci mají rozsáhlé lanové centrum s 19 překážkami pro všechny věkové kategorie. Také jsme výrazně změnili kuchyň, kde došlo k posunu k modernější gastronomii a pro zrychlení objednávek jsme pořídili systém na QR kódy, aby se každý mohl podívat na aktuální nabídku, popisuje Václav Novák.

Čtyři zcela nová volejbalová hřiště vybudovali v kempu Vranovská pláž, kde také zrekonstruovali tobogán. Abychom dopřáli ještě větší komfort než doposud, postavili jsme nové toalety a kvalitnější cestu v kempu. Pro urychlení a zjednodušení všeho, na čem se spolu potřebujeme v kempu domluvit, jsme navíc vybudovali dvě nové recepce, zmiňují na webu. Například autokemp Budišov nad Budišovkou zase nově zavádí službu půjčování elektrokol pro ubytované hosty s možnou rezervací.

Camping resort Frymburk si pro hosty připravil novinky v podobě kompletně nové budovy sprch a toalet v hlavní části kempu, kde je také místnost určená přímo pro děti. Dále je k dispozici speciální sprcha a toaleta pro hendikepované, pulty na umývání nádobí, myčka na nádobí, nové profesionální pračky a sušičky Miele, psí sprcha a nový stan pro animace, vyjmenovávají v rámci aktualit.

Láká vás dovolená s karavanem nebo obytným vozem?

Hosté jsou stále náročnější

Pavel Svoboda, místopředseda Asociace kempů ČR, pro Novinky.cz uvedl, že před covidem lidé objednávali týdenní pobyty mnohdy půl roku či rok dopředu. To se změnilo a dnes spíš objednávají kratší pobyty na poslední chvíli. Covid také přinesl velký rozmach karavanového kempování, doplnil. Václav Novák podotýká, že pobyty se v jejich případě o něco prodlužují, což je způsobeno tím, že vodáci raději celou dovolenou stanují na jednom místě a na jednotlivé etapy splouvání se nechávají převážet. Podle něj je to určitě pohodlnější, protože balit, převážet a stavět každý den stany v jiném kempu není například pro rodiny s dětmi úplně ideální. I rozmach dovolených v karavanu tomuto trendu přispívá.

Požadavky a chování našich zákazníků se rozhodně mění. Lidé postupně vyžadují vyšší úroveň kempů. Hosté mají rádi čisto a kvalitu služeb. Naši hosté postupně přicházejí na to, že i kempování může být komfortní, říká Milan Cimrman. Také Václav Novák si myslí, že ubytovaní jsou stále náročnější na kvalitu poskytovaných služeb, ať už je to úroveň stravování, celková čistota kempu, chování personálu, poskytované doprovodné služby – v jejich případě půjčovny lodí a raftů.

Video: Jak se chovat bezpečně na vodě

Autor: Policie ČR / Zdroj: YouTube

Podívejte se, jak to vypadá v tuzemských kempech

Ceny se zvyšují o procenta

Jak informoval Český rozhlas Hradec Králové, ceny v jimi oslovených kempech v kraji zase o něco povyrostly s tím, že obvyklý nárůst je něco mezi 10 až 15 procenty. Také v kempu Zbečno oproti minulému roku veškeré jejich služby navýšili o 10 %. Milan Cimrman si však myslí, že jsou stále velice dostupní široké škále zákazníků. Každoročně se nám daří si nastavený komfort udržet a tím si udržet i návštěvníky. Návštěvnost nám pomáhá udržet i pravidelná reklama, do které investujeme, a zajišťujeme si tak i nové zákazníky, prozrazuje dále.

ebf - tip - debata

V kempu Branná ceny letos upravovali pouze kosmeticky a ubytování se v hlavních položkách (osoba, stan, auto) zvyšovalo o cca 5 %. Některé položky jsme dokonce zlevnili, například právě karavanová stání. U půjčovny lodí je situace obdobná a ceny jsme zvedali o necelých 5 %, upřesňuje Václav Novák. Správce kempu Nahořany U Fíka Martin Bušovský pro server Budějcká drbna uvedl, že zdražili mírně, zhruba o deset korun, a větší skupiny u nich mají lákavé slevy. Na výše zmíněné Staré Živohošti ceny oproti loňskému roku vzrostly přibližně o 5 %.

Důležitý je dobrý tým

Jednatel společnosti Cestovní kancelář Topinka Miroslav Topinka serveru Podnikatel.cz nedávno sdělil, že je pro ně komplikací nedostatek lidských zdrojů s tím, že je to problém, který bude časem větší a větší. Řeší ho podle něj všichni ve službách. Václav Novák v této souvislosti uvádí, že se musejí každoročně potýkat se sestavením dobrého týmu na sezonu. Pracovní trh se v tomto z jejich pohledu trochu mění, studenti často nechtějí pracovat celé léto, ale pouze část. Na dobrý tým hodně dáme, je to jeden ze stavebních kamenů našeho podnikání. A zaměstnanci toto oceňují také, protože se jich na další sezony vrací cca 90 %, uzavírá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).