Hlavní navigace

Chystá se aktualizace obsahových náplní živností. Víme, kterých 20 z nich se změní

17. 9. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Brzy by mělo být realizováno jedno z opatření antibyrokratického balíčku, konkrétně jde o aktualizaci obsahových naplní jednotlivých živností.

Změny se dotknou 20 z nich. Zatímco u některých dojde jen k drobnému doplnění, u jiných se náplň změní výrazně. Připravili jsme souhrn, které všechny obsahové náplně se změní a jakým způsobem.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak se dělí živnosti
  2. Obsahové náplně živností se změní
  3. Co se mění u řemeslných živností
  4. Co se změní u vázaných živností
  5. Co se mění u oborů volné živnosti

Jak se dělí živnosti

Když začínáte živnostensky podnikat, musíte mít jasno o oboru, ve kterém to bude. Živnosti se obecně dělí na několik kategorií a podkategorií. Základní dělení je na živnosti volné, řemeslné, vázané a koncesované. U některých stačí pouhé ohlášení živnosti, u jiných je nutné splnit prokázání odborné způsobilosti. Každopádně platí, že při začátku podnikání musí živnostníci vymezit předmět podnikání s dostatečnou určitostí a přesností. Předmět podnikání živnosti volné musí být ohlášen v souladu s názvem oboru činnosti uvedeným v příloze č. 4 živnostenského zákona. Který předmět má podnikatel vybrat, zjistí z obsahové náplně jednotlivých živností, kterou stanovuje nařízení vlády.

Pokud je rozsah výkonu živností vázán na doklad vydaný zvláštním orgánem nebo na doklad o odborné způsobilosti podle přílohy č. 2 živnostenského zákona, musí být rozsah předmětu podnikání v souladu s uvedenými doklady. Předmět podnikání živnosti koncesované se uvede v úplném nebo částečném rozsahu podle přílohy č. 3 živnostenského zákona. Opět platí, že i v tomto případě je obsahová náplň živnosti popsána v přílohách vládního nařízení. Jak pro podnikatele, tak pro živnostenské úřady je nařízení vlády vodítkem při posuzování rozsahu konkrétního živnostenského oprávnění v souladu s § 28 živnostenského zákona.

Obsahové náplně živností se změní

A právě nařízení o obsahových náplních jednotlivých živností by se brzy mělo změnit. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) splnilo požadavek z Podnikatelského balíčku, který v srpnu schválila vláda, a předložilo návrh novelizace nařízení vlády, kterým se obsahové náplně živností mění. Ministerstvo tím reaguje na novelizace živnostenského zákona z posledních let. Navrhovaná právní úprava je nezbytná s ohledem na zajištění právní jistoty podnikatelů, jejich bezproblémový vstup do podnikání a samotné provozování živnosti. Jejím přijetím se usnadní výkon státní správy na živnostenských úřadech a zjednoduší se vzájemná komunikace mezi podnikateli a úřady, doplňuje MPO ve zdůvodnění návrhu.

Stát slibuje podnikatelům snížení byrokracie. Víme jak přesně Přečtěte si také:

Stát slibuje podnikatelům snížení byrokracie. Víme jak přesně

Co se mění u řemeslných živností

U řemeslných živností se změní obsahové náplně u živností „Řeznictví a uzenářství“, „Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení“, „Truhlářství, podlahářství“, „Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení“ a „Montáž, opravy, revize a rekonstrukce chladicích zařízení a tepelných čerpadel“.

Dále se u řemeslných živností upravují obsahové náplně živností zahrnujících činnosti na vyhrazených technických zařízeních. Konkrétně se to týká živností „Montáž, opravy, revize a zkoušky plynových zařízení a plnění nádob plyny“, „Montáž, opravy, revize a zkoušky tlakových zařízení a nádob na plyny“ a „Montáž, opravy, revize a zkoušky zdvihacích zařízení“.

U živnosti „Kamnářství“ se do obsahové náplně doplní „instalace automatické regulace, provádění kontrol a zkoušek individuálně stavěných topidel“ a také „zpracování technické dokumentace“. U „Hostinské činnosti“ se pak doplní, že nelze prodávat lihoviny bez příslušné koncese. Pro prodej lihovin (včetně provozování hostinské činnosti) je v souladu s živnostenským zákonem nezbytné disponovat živnostenským oprávněním pro živnost s předmětem podnikání „Prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin“, upřesňuje se ve zdůvodnění.

U živnosti „Kosmetické služby“ se pak konkretizují látky, kterými nelze porušovat integritu lidské kůže, konkrétně jde například o kyselinu hyaluronovou, botulotoxin nebo dermální výplně. Dále se též doplňuje, že v rámci živnosti lze provádět líčení na společenské události.

Co se změní u vázaných živností

U vázaných živností se změny dotknou živnosti „Výroba nebezpečných chemických látek a nebezpečných chemických směsí a prodej chemických látek a chemických směsí klasifikovaných jako vysoce toxické a toxické“, která se nově rozšíří o výrobu vodíku s výjimkou výroby vodíku pro energetické účely podle energetického zákona a výroby a distribuce vodíku jako alternativního paliva ve smyslu zákona o pohonných hmotách.

U vázaných se také změní název stávající živnosti „Provádění dobrovolných dražeb movitých věcí podle zákona o veřejných dražbách“ na „Provádění veřejných dražeb s výjimkou dražeb nucených“ a rovněž se upraví její náplň. Název živnosti „Provádění veřejných dražeb – dobrovolných či nedobrovolných“ se nahradí slovy „Provádění nucených dražeb“ a změní se obsahová náplň živnosti.

Mění si i název (a obsah) u silniční motorové dopravy, který bude nově znít:

„Silniční motorová doprava

– nákladní provozovaná vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti přesahující 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí,
- osobní provozovaná vozidly určenými pro přepravu více než 9 osob včetně řidiče,
- nákladní mezinárodní provozovaná vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti přesahující 2,5 tuny a nepřesahující 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí,
- nákladní vnitrostátní provozovaná vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti nepřesahující 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí a nákladní mezinárodní provozovaná vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti nepřesahující 2,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí,
- osobní provozovaná vozidly určenými pro přepravu nejvýše 9 osob včetně řidiče.“

Co se mění u oborů volné živnosti

U živností volných nově pod obor „Umělecko-řemeslné zpracování kovů“ spadne i zlacení a pozlacování, pod obor „Údržba motorových vozidel a jejich příslušenství“ montáž tažného a spojovacího zařízení, pod obor „Pronájem a půjčování věcí movitých“ i obytné přívěsy a pod obor „Poskytování služeb osobního charakteru a pro osobní hygienu“ i líčení pro společenské události.

U oboru „Výroba a opravy čalounických výrobků“ se změní obsahová náplň, která bude nově znít: 

„Výroba a opravy čalouněného nábytku (zejména čalouněných sedadel, křesel, pohovek, taburetů), výroba a opravy matrací, matracových potahů a matracových jader. Zakázková výroba čalouněného nábytku a čalounění již zhotovených částí nebo celých koster nábytku, matrací, dveří a interiérů budov, zhotovování závěsů, drapérií, včetně jejich umístění v interiérech a další dekoratérské činnosti. Čalounění sedadel a interiérů dopravních prostředků. Opravy čalounických výrobků.

cif - září

Obsahem činnosti není zhotovování dřevěného nábytku a zakázková výroba a opravy dřevěných částí židlí, sedadel a podobně.

Nařízení nabude účinnosti na začátku roku 2025.

Provozujete koncesovanou živnost?

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).