Hlavní navigace

Co je notářský zápis s přímou vykonatelností a proč si na něj dát pozor?

Dnes
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Notářský zápis se svolením k přímé vykonatelnosti je upraven v notářském řádu. Kde se tento notářský zápis používá?

Jedná se o právní jednání, kterým se povinný účastník zavazuje, že splní peněžitý dluh či jinou povinnost vzniklou na základě určitého právního titulu (např. smlouvy o úvěru či směnky) se svolením k nařízení a provedení výkonu rozhodnutí nebo exekuce. 

Co se dozvíte v článku
  1. Kde se tento notářský zápis používá? 
  2. Forma notářského zápisu
  3. Ilustrativní příklad
  4. Proč si dát pozor na notářský zápis s přímou vykonatelností?
  5. Dlužník musí notářský zápis zvážit

Jestliže ke splnění uvedené povinnost nedojde, může být pak na základě svolení k přímé vykonatelnosti rovnou nařízena a provedena exekuce, aniž by jí muselo předcházet nalézací soudní řízení. 

Kde se tento notářský zápis používá? 

Notářský zápis se svolením k přímé vykonatelnosti je oblíbeným způsobem utvrzení závazků, jako například úvěrů, zápůjček či směnek. Mezi oprávněným a povinným dojde k sepisu dohody o tom, že v případě nesplnění povinnosti dlužníka splnit závazek řádně a včas může oprávněný notářský zápis použít jako exekuční titul, který je postaven na roveň vykonatelného soudního rozhodnutí. 

Díky notářskému zápisu s přímou vykonatelností tak rovnou může být proveden výkon rozhodnutí či exekuce bez toho, aby bylo nutné před tím absolvovat běžné nalézací soudní řízení. Věřitel si sepisem notářského zápisu s přímou vykonatelností může ušetřit spoustu času i nákladů, které by jinak musel věnovat soudnímu řízení. Vymáhání jeho splatné pohledávky se tím stává rychlejší, levnější a jednodušší. 

Forma notářského zápisu

Notářský zápis s přímou vykonatelností musí být sepsán, jak jeho název napovídá, notářem. Náklady na jeho sepis se řídí notářským tarifem a odvíjí se od hodnoty závazku, který je předmětem notářského zápisu, jakkoliv v praxi půjde zpravidla o částku ve výši jednotek až desítek tisíc korun. Dohoda účastníků musí obsahovat označení osoby povinné ke splnění závazku, jakož i označení osoby oprávněné, dále musí být specifikována skutečnost, na jejímž základě se pohledávka nebo jiný nárok zakládá, jakož i předmět plnění a doba plnění. U dluhů, které jsou již po splatnosti nebo jsou promlčené, musí být v notářském zápisu současně sjednáno i nové datum splatnosti, které nastane teprve v budoucnu. 

V neposlední řadě musí notářský zápis obsahovat prohlášení povinné osoby o svolení k přímé vykonatelnosti, tedy k tomu, aby byl podle notářského zápisu nařízen a proveden výkon rozhodnutí (vedena exekuce) a aby byl takový notářský zápis exekučním titulem, jestliže povinný svou povinnost řádně a včas nesplní. Souhlas dlužníka se svolením k přímé vykonatelnosti je nutný vždy. Jestliže tedy dlužník se sepisem notářského zápisu nesouhlasí, notář jej nesmí sepsat. Notářský zápis s přímou vykonatelností je tak pro věřitele vhodným prostředkem k utvrzení dluhu jen za předpokladu, že dlužník je s ním ochoten spolupracovat. 

Nezabavitelná částka v exekucích a insolvencích se od roku 2024 snižuje Přečtěte si také:

Nezabavitelná částka v exekucích a insolvencích se od roku 2024 snižuje

Ilustrativní příklad

Paní Nemajetná má podle smlouvy o zápůjčce vůči panu Boháčovi dluh ve výši 150 000 Kč, který už je po splatnosti. Paní Nemajetná bohužel momentálně nemá prostředky na to, aby celý dluh uhradila. Pan Boháč je ochoten ji splatnost odložit, ale chce mít jistotu, že v takovém případě už nebude při dalším (novém) termínu splatnosti opět čelit stejnému problému. Oba se proto rozhodnou navštívit notáře a sepsat notářský zápis s přímou vykonatelností. 

Tento zápis bude obsahovat uznání dluhu paní Nemajetnou, nové podmínky splatnosti a souhlas paní Nemajetné s tím, že pokud svůj dluh v novém termínu neuhradí, může být na základě notářského zápisu vůči ní zahájena exekuce. Paní Nemajetné je tím poskytnuta nová šance dluh splatit a pan Boháč má svůj nárok výrazně lépe zajištěn a může se v případě jeho opětovného nesplnění rovnou obrátit na exekutora. 

WT100 early temata

Rekordmanem v množství nařízených exekucí je (byl) váš zaměstnanec s počtem

Proč si dát pozor na notářský zápis s přímou vykonatelností?

Největším rizikem notářského zápisu s přímou vykonatelností je především možnost okamžitého zahájení exekuce vůči dlužníku, pokud řádně a včas nesplní svůj dluh. Věřitelé, zejména pak silnější strany (např. banky), mohou využít svou vyjednávací sílu k tomu, aby dlužníkovi podpis tohoto dokumentu „vnutili“, aniž by si dlužník byl plně vědom důsledků jeho podpisu. Před podpisem jakéhokoli notářského zápisu s přímou vykonatelností je proto vhodné se vždy poradit s advokátem. Při sepisu notářského zápisu s přímou vykonatelností si důkladně pročtěte všechny jeho podmínky, včetně případných úroků a sankcí sjednávaných ve prospěch věřitele, a buďte při jeho podepisování nanejvýš obezřetní. 

Dlužník musí notářský zápis zvážit

Notářský zápis s přímou vykonatelností může být pro věřitele užitečným nástrojem, který umožňuje rychlé a efektivní vymáhání dluhů. Pro dlužníka však notářský zápis představuje určité riziko, jelikož věřitel může v případě sebemenšího „klopýtnutí“ dlužníka se splácením dluhu okamžitě zahájit exekuci. Proto je pro dlužníky důležité, aby před podpisem takového dokumentu důkladně zvážili všechny jeho důsledky a podepsali jej jen v případě, kdy vědí téměř s jistotu, že budou schopni svůj dluh řádně a včas splatit.

Autor článku

Autor je partner AK Matzner & Vítek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).